RYSTET: Advokat Mette Yvonne Larsen er forsvarer for 44 år gammel mann som er tiltalt for å voldtatt ei ung kvinne på en luksusrestaurant i Oslo. Larsen mener politiets etterforskning i saken er svært mangelfull. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
RYSTET: Advokat Mette Yvonne Larsen er forsvarer for 44 år gammel mann som er tiltalt for å voldtatt ei ung kvinne på en luksusrestaurant i Oslo. Larsen mener politiets etterforskning i saken er svært mangelfull. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Tiltalt for voldtekt på kjendisrestaurant: Slakter politiets etterforskning

Oslo tingrett har utsatt saken mot en voldtektstiltalt 44-åring med ordre til politiet om grundigere arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke skulle en 44 år gammel mann ha sittet på tiltalebenken i Oslo tingrett, tiltalt for voldtekt av ei 18 år gammel jente på en av Oslos mest kjente restauranter etter stengetid i juni i år. Men etter at forsvarer Mette Yvonne Larsen protesterte på mangelfull etterforskning, ble saken utsatt og politiet pålagt å blant annet gjøre tekniske undersøkelser av flere mobiltelefoner.

- Etterforskningen er en tilnærmet skandale, sier Larsen til Dagbladet.

Bilder jenta tok av seg selv sammen med siktede med mobiltelefon like før hendelsen og et bilde av jenta tydelig våken tatt i ambulansen på vei til overgrepsmottaket, står nå sentralt i saken. Forsvarerne vil blant annet vite om det kan gjenopprettes enda flere bilder.

- Dette har vært en ekstremt skjev og tendensiøs etterforskning. Denne saken handler om fornærmede sov eller ikke kunne motsette seg handlingen, men politiet har vært fullstendig uinteresserte i å etterforske dokumentasjon som kan si noe om hennes tilstand denne kvelden, sier Larsen.

Hun er rystet over at politiet ikke har brukt den drøyt fire måneder lange varetektsperioden på mer omfattende undersøkelser som kan være til fordel for klienten.

- Bevisstløs Den tiltalte 44-åringen, som er renholder ved restauranten, kom i prat med 18-åringen og hennes to venninner ute på gata da de kom ut fra et utested like ved, og inviterte dem inn på nachspiel. Mannen hevder den seksuelle kontakten med jenta skjedde frivillig, etter at hun hadde lagt seg i et tilstøtende rom for å hvile.

- Politiets etterforskning har vist at jenta lå bevisstløs på en benk da overgrepet skjedde. Tiltalte ble overrasket av fornærmedes venninner mens handlingen pågikk, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til Dagbladet.

På utsiden av restauranten ble de tre jentene kontaktet av en politipatrulje fordi 18-åringen så farlig beruset ut. Da venninnene fortalte at hun kunne være voldtatt, ble hun fraktet bort i ambulanse mens 44-åringen ble pågrepet. Folkehelseinstituttet har beregnet jentas promille til 2,1-2,5 i det aktuelle tidsrommet, og 18-åringen har forklart at hun ikke husker noe fra nachspielet.

Forsvarerne har bedt politiet gjøre en rekke etterforskingsskritt, men mener de ikke har blitt hørt før nå. Larsen reagerer blant annet på at det var advokatene som måtte bestille en teknisk forbedring av de svært mørke mobilbildene.

- I tillegg til at vi selv har måttet få de kjente bildene ordentlig fram, har politiet altså latt være å søke opp slettet materiale fra telefonene. De har ikke innhentet overvåkingsvideoer fra det aktuelle området og de har ikke fulgt opp med grundigere avhør med fornærmede etter at det har kommet nye opplysninger. Dette er snakk om en voldtektssak der en tidligere ustraffa familiemann nå risikerer flere år i fengsel. Det kan ikke politiet være likegyldige til, sier Larsen.

Fornærmedes bistandsadvokat, Halldis Winje, sier hennes klient opplever utsettelsen av saken som en tilleggsbelastning.

- Jeg ønsker ikke å gå inn i en polemikk om bevisene nå. Dette skal belyses i rettssalen, sier hun.
- Mistenkeliggjøring Politiadvokat Sturla Henriksbø mener mobilbildene er relevante for bevisbedømmelsen, men at de uansett bare viser det samme som de involverte har forklart om nachspielet.

- Alle de omtalte bildene har kommet gjennom politiets etterforskning ved at vi har fått dem fra vitner og fornærmede, og den kontakten som tiltalte hadde med fornærmede i forkant av hendelsen som fremgår av bildene er ikke bestridt av verken fornærmede, vitnene eller tiltalte selv, sier Henriksbø.

PÅLAGT MER ETTERFORSKNING: Oslo tingrett har utsatt en voldtektssak mot en 44-åring fordi de ønsker at Oslo-politiet skal etterforske saken grundigere.Politiadvokat Sturla Henriksbø mener ekstraetterforskningen bidrar til en mistenkeliggjøring av fornærmede. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
PÅLAGT MER ETTERFORSKNING: Oslo tingrett har utsatt en voldtektssak mot en 44-åring fordi de ønsker at Oslo-politiet skal etterforske saken grundigere.Politiadvokat Sturla Henriksbø mener ekstraetterforskningen bidrar til en mistenkeliggjøring av fornærmede. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Før hovedforhandlingen kan starte må politiet nå - motvillig - saumfare jentenes telefoner for slettet materiale.

- Vi har ingen opplysninger om at det er tatt andre relevante bilder, og en slik gjennomgang er derfor en unødvendig mistenkeliggjøring og et ressursspørsmål. Ingenting indikerer at jentene har diktet opp denne historien, sier Henriksbø til Dagbladet.

Han mener heller ikke at bildebehandlingen var politiets oppgave.

- Vi har ikke sett grunn til å bruke politiets ressurser på å gjøre en digital manipulasjon av bildene, siden det ikke er bestridt hva som foregår på dem, sier politiadvokaten.

Henriksbø opplyser at det bare er ett overvåkningskamera i den aktuelle gata og at politiet ikke prioriterte å innhente opptakene før de ble slettet, fordi det ikke er strid om selve bevegelsene til de involverte.

- Påtalemyndighetens ansvar Oslo tingretts begrunnelse for å utsette saken er at de selv har en plikt til å sørge for at saker blir så godt opplyst som mulig.

- Rettens ansvar for at nødvendige opplysninger blir innhentet gjelder ikke minst når det er snakk om bevis til tiltaltes gunst når påtalemyndigheten motsetter seg dette, skriver Oslo tingrett.

Oslo tingrett utelukker ikke at det kan være informasjon av betydning i det eventuelt slette materiale som politiet nå er pålagt å undersøke.

- At hovedforhandlingen må utsettes med den ekstrabelastningen dette påfører fornærmede, må være påtalemyndighetens ansvar. Forsvarer har bedt dette etterforskningskrittet foretatt siden juli i år og således i god tid før hovedforhandlingen 17.oktober. Alternativet; å gjennomføre hovedforhandling i første instans uten det fullstendige bevismessige grunnlag for så eventuelt å reparere "mangelen" i forbindelse med en ankebehandling, er selvsagt helt uakseptabelt, skriver Oslo tingrett.

EKSTRABELASTNING: Advokat Halldis Winje bistår den fornærmede kvinnen og sier utsettelsen av saken oppleves som en ekstrabelastning. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
EKSTRABELASTNING: Advokat Halldis Winje bistår den fornærmede kvinnen og sier utsettelsen av saken oppleves som en ekstrabelastning. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer