Tiltalt healer: Påsto han kunne helbrede ni av ti for kreft, astma og ADHD

Nå er Tore Dalseng (70) tiltalt for å ha gitt alternativ kreftbehandling til dødssyk kvinne på sykehuset.

TILTALT HEALER: Saken mot healeren Tore Magnar Dalseng (70) for Inntrøndelag tingrett (bildet) er sannsynligvis den første som føres etter loven om  alternativ behandling (tidligere kvakksalverloven) som kom i 2003. Foto: Ned Alley / Scanpix
TILTALT HEALER: Saken mot healeren Tore Magnar Dalseng (70) for Inntrøndelag tingrett (bildet) er sannsynligvis den første som føres etter loven om alternativ behandling (tidligere kvakksalverloven) som kom i 2003. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Healeren Tore Magnar Dalseng (70) står tiltalt for brudd på loven om alternativ behandling (tidligere kvakksalverloven), etter at han høsten 2010 ga en kreftsyk kvinne alternativ behandling med håndspåleggelse.

Han erkjenner ikke straffskyld, og sa i retten i dag at han ikke ga råd om å droppe cellegift.

Ifølge aktor er dette sannsynligvis den første tiltalten som kommer for retten etter den nye loven som kom i 2003.

- 90 prosent helbredet Kvinnen hadde kreft i tykktarmen med spredning. Hun døde etter to og en halv måned, uten å ha fått lindrende eller livsforlengende cellegiftbehandling.
 
I Inntrøndelag tingrett ble det idag lagt fram et visittkort, med ei lang liste over sykdommer som Dalseng behandlet. Ifølge visittkortet kunne han gjøre 90 prosent friske av blant annet kreft, ADHD, astma, hjerteproblemer, beinbrudd, øresus, KOLS og migrene.

- Det er et ambisiøst løfte. Markedsføringsmessig er dette en påstand som er helt umulig å dokumentere, sier Dalsengs forsvarer Per Magne Kristiansen.

- Snakk med advokaten Allerede i 2006 fikk Dalseng skarp kritikk fra Forbrukerombudet, etter å ha satt inn ei annonse hvor han hevdet at 90 prosent av pasientene hans ble friske av håndspåleggingen.

Per Magne Kristiansen vet ikke hvor lenge Dalseng brukte visittkortet med samme budskap som i annonsen, og heller ikke hvor mange som fikk det.

- Men det er ikke noe som han har spredd rundt seg, sier Kristiansen, som ikke tror Dalseng har brukt visittkortet de siste to årene.

Selv ønsker ikke Dalseng å gi noen kommentarer.

- Du får snakke med advokaten min om denne saken, sier han til Dagbladet.

Håndgemeng I retten i dag kom det fram at det ble håndgemeng inne på Levanger sykehus, etter at pårørende av kvinnen hadde tilkalt Dalseng for å skrive under på en erklæring om at han tok ansvaret for behandlingen av kvinnen.

- Begge parter er enige om at min klient havnet på gulvet, sier Kristiansen.

Familien var opprørte over kvinnens behandlingsvalg. Avdelingsoverlegen på sykehuset gjorde det klart at han ikke ville ha noen alternativ behandling, men Dalseng ga slik behandling også inne på sykehuset.

Ifølge loven kan ikke alternativ behandling gis til alvorlig syke hvis det ikke er i samråd med pasientens lege.

Frarådet? Et av spørsmålene i retten i morgen blir om Dalseng også frarådet kvinnen å ta imot cellegiftbehandling.

- Det er en av sakene vi skal bruke tid på å avklare, sier aktor, førstestatsadvokat Bjørn Soknes, til Dagbladet.

Han sier at dette ikke har noen betydning for skyldspørsmålet, men at det kan få betydning for straffeutmålingen. Soknes forklarer at kvinnens diagnose var så alvorlig at hun ikke ville ha overlevd selv med cellegiftbehandling, men at det kunne ha gitt lindring eller livsforlengelse.

- Sterke følelser Kristiansen tror det blir en interessant dag i retten imorgen.

- Da får vi mer inngående kjennskap til rettens aktører, sier han, og forklarer at han sikter til både pårørende, pasienten selv og den tiltalte.

- Det er veldig mye sterke følelser ute og går, sier Kristiansen.

DRØYT: - Markedsføringsmessig er dette en påstand som er helt umulig å dokumentere, sier Tore Dalsengs forsvarer Per Magne Kristiansen om visittkortet hans klient har brukt. Arkivfoto: Marit Hommedal / SCANPIX .
DRØYT: - Markedsføringsmessig er dette en påstand som er helt umulig å dokumentere, sier Tore Dalsengs forsvarer Per Magne Kristiansen om visittkortet hans klient har brukt. Arkivfoto: Marit Hommedal / SCANPIX . Vis mer