Donald Trump:

Tiltalt på 13 punkter

Donald Trump er tiltalt for valgfusk i delstaten Georgia i USA. Den mest alvorlige tiltalen omhandler den såkalte «mafiaparagrafen».

TILTALT: Ekspresidenten Donald Trump er tiltalt for fjerde gang på kort tid. Foto: Sam Wolfe / Reuters / NTB
TILTALT: Ekspresidenten Donald Trump er tiltalt for fjerde gang på kort tid. Foto: Sam Wolfe / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter full forvirring i løpet av mandagen, kunne storjuryen i delstaten Georgia tirsdag morgen norsk tid bekrefte at det er tatt ut tiltale mot Donald Trump.

Tiltalen skal være på 98 sider, ifølge CNN, og omhandler forsøk på å endre valgresultatet i Georgia ved presidentvalget i 2020.

Ifølge CBS News skal det være tatt ut 41 tiltaler fordelt på totalt 19 personer, deriblant Trump. Tiltalen viser også til at det skal være snakk om så mange som 30 medsammensvorne. Det foreligger imidlertid ingen tiltale mot disse.

Donald Trump risikerer mange år i fengsel om han blir dømt i en potensiell rettssak. Vis mer

«Mafia-paragrafen»

Den mest alvorlige tiltalen omhandler brudd på Georgias Rico-lov, som vanligvis brukes i saker mot organisert kriminalitet. Alle de 19 personene er tiltalte for brudd på denne loven, som også omtales som «mafiaparagrafen».

Strafferammen for brudd på denne loven alene er opp til 20 år i fengsel.

I tillegg blir Trump blant annet tiltalt for å ha oppfordret en offentlig tjenesteperson for å bryte sin avlagte ed, falske uttalelser og innlevering av forfalskede dokumenter.

Trump har flere ganger anklagd statsadvokat Fani Willis i Fulton fylke, som har ledet etterforskningen, for å være politisk motivert.

- Sjokkerende og absurd

I en uttalelse kort tid etter midnatt raser den tidligere presidenten mot tiltalen, og kaller det for valginnblanding.

I en epost som ble sendt ut til mulige økonomiske bidragsytere kort tid etter midnatt kaller Trump saken for «et fjerde forsøk på valginnblanding på Demokratenes vegne, i et forsøk på å beholde Det hvite hus i skurke-Joes hender og sette hans sterkeste motstander i 2024-valget i fengsel», skriver NTB.

Advokatene hans beskriver nattas drama som sjokkerende og absurd, og mener at tiltalen er forhastet.

- Det startet med en lekkasje av en antatt og forhastet tiltale - før vitnene fikk forklare seg, eller storjurymedlemmene hadde diskutert, noe som endte med at distriktsadvokaten ikke kunne gi noen forklaring, skriver de i uttalelsen.

De fortsetter:

- Vi ser fram til en detaljert gjennomgang av denne tiltalen, som utvilsomt er like mangelfull og grunnlovsstridig som hele denne prosessen har vært.

Gir frist for overgivelse

Ifølge tiltalen nektet de siktede å akseptere Trumps tap i presidentvalget, og de ble «med viten og vilje med i en konspirasjon for ulovlig å endre utfallet av valget til fordel for Trump».

- Etter tiltalen og den normale prosedyren i Georgia, har storjuryen utstedt en arrestordre for de som er tiltalt. Jeg gir de tiltalte muligheten til å frivillig overgi seg innen fredag 25. august klokka 12, sa statsadvokat i Futon fylke, Fani Willis, under en pressekonferanse.

Hun vil foreslå en dato for rettssaken innen de neste seks månedene.

I de andre sakene Trump har blitt tiltalt i, har det blitt holdt et rettsmøte der Trump har måttet ta stilling til skyldspørsmålet. Det blir trolig også tilfellet her.

- Kriminell organisasjon

Tiltalen beskriver gruppa, med Trump i spissen, som «en kriminell organisasjon hvis medlemmer og medarbeidere er engasjert i ulike relaterte kriminelle aktiviteter, inkludert, men ikke begrenset til, falske uttalelser og skrifter, å utgi seg for å være offentlig tjenestemann, drive med forfalskning, innlevering av falske dokumenter, påvirkning av vitner, datatyveri, datamaskin-overtredelse, datainvasjon av personvernet, konspirasjon for å svindle staten, handlinger som involverer tyveri og mened».

Hvem som var tiltalt, og hva tiltalepunktene gikk ut på, var først ukjent og journalistene på stedet fikk beskjed om at det kunne ta opptil tre timer før tiltaledokumentene var ferdigbehandlet.

Det er ifølge Fox News 19 personer som er tiltalt i saken, blant andre Trumps tidligere allierte Rudy Giuliani og Mark Meadows, melder Reuters.

Et mye omtalt lydopptak, som CNN har fått tak i, viser tydelig at Donald Trump er klar over at han snakker til andre om hemmeligstemplede dokumenter. Foto/video: Kameraone, NTB. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Full forvirring

Allerede mandag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters at delstaten Georgia hadde tatt ut tiltale mot den tidligere presidenten. Statsadvokaten gikk derimot ut og omtalte nyhetsbyråets melding som «upresis».

Dette skapte full forvirring rundt hvorvidt Donald Trump var tiltalt i saken eller ei. Like før klokka 03 natt til tirsdag mottok dommeren en tjukk bunke med rettsdokumenter.

Like før klokka 05 norsk tid meldte nyhetsbyrået Reuters at tidligere president Donald Trump er tiltalt for å forsøke å undergrave valgresultatet i Georgia.

Nyhetsbyrået meldte først at tiltalen gjaldt 11 punkter, men rettet dette seinere til 13.

Utpressing og falske utsagn

Seinere uttalte domstolen i Georgia at et falskt dokument skal ha sirkulert på nettet mandag. Dokumentet Reuters henviste til skal ha vært et to sider langt dokument på domstolens nettsider, som seinere ble fjernet.

I dokumentet omhandlet anklagene mot Trump blant annet utpressing, kriminell sammensvergelse og falske utsagn.

Tiltalen i Georgia er de fjerde mot ekspresidenten på kort tid og den andre som omhandler valgfusk i forbindelse med presidentvalget for tre år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer