HOVEDTILTALT: Metkel Betew (39) sto ifølge politiet bak cannabissmuglingen 36-åringen forklarer seg om. Her med sin forsvarer Marius Dietrichson. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOVEDTILTALT: Metkel Betew (39) sto ifølge politiet bak cannabissmuglingen 36-åringen forklarer seg om. Her med sin forsvarer Marius Dietrichson. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Betew-saken

Tiltalt sjåfør (36) fikk retten til å le: - Klarte ikke å kjøre bobil i grøfta

- Vi fester ekstremt lite tillit til forklaringen, sier aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 36-årig Agder-bosatt mann sitter nå i vitneboksen i den omfattende saken der Nokas-dømte Metkel Betew (39) er tiltalt for å ha ledet en liga som sto bak narkosmugling og draps- og ransplaner.

36-åringen er blant dem som er tiltalt for å ha medvirket til forsøk på narkosmugling, i samarbeid med Nokas-dømte Alf Henrik Christensen (55) og en narkodømt 35-åring, begge også fra Sørlandet.

Tre smugleforsøk

Ifølge tiltalen var Christensen sentral i tre forsøk på å frakte 50 kilo cannabis fra den nederlandske havnebyen Harlingen til Norge i mai/juni 2015: først to seilbåtturer, deretter et forsøk med bobil. Alle forsøkene ble avbrutt.

Mens Christensen selv seilte båten på de to seilturene, skulle 36-åringen som nå vitner, kjøre en leid bobil fra Sørlandet til Nederland. Bilen snudde imidlertid i Tyskland, og ble til slutt beslaglagt ved ankomst på ferjeleiet i Sandefjord.

De tre mennene nekter straffskyld og hevder på sin side at de prøvde å sabotere cannabissmuglingen, som ifølge tiltalen var satt i gang av Betew. Motivet var ifølge forklaringene fra Christensen og 35-åringen at Nokas-raneren er rehabilitert og ble tvunget til å gjennomføre turene av sin gamle ranskollega. Han ble assistert av de to yngre sørlendingene, som ønsket å hjelpe ham med å holde sin sti ren.

- Vi fester ikke tillit til forklaringene, sier politiadvokat Line Steen Presthus til Dagbladet.

- Vi fester ekstremt lite tillit til forklaringene, presiserer statsadvokat Geir Evanger.

Påtalemakten tror tvert imot at de tre sørlendingene hele tida hadde til hensikt å hente cannabisen, og at de nå har tilpasset forklaringene og funnet på sabotasjen.

- Spratt opp igjen

36-åringens 35-årige kamerat har tidligere i dag forklart at planen var å krasje bilen i Sverige, slik at turen måtte avbrytes. Sørlendingen forteller at han prøvde å kjøre i grøfta, men mislyktes.

- Jeg vred rattet, men spratt opp på veien igjen, det var strukket en kabel langs veien, forklarer han.

Etter et nytt forsøk gjorde imidlertid nevnte kabel betydelig skade på bobilen, som måtte repareres, forteller han.

- Den andre gangen knakk felgen av akslingen, og støtfangeren hang og slang, forklarer 36-åringen - som sier han fortalte politiet på stedet at ulykken skyldtes en hjort.

Etter reparasjon fortsatte 36-åringen sørover, og sier han til slutt måtte avbryte turen pga. pengemangel.

- Det var ikke mer drivstoff igjen, sier han.

Politiaksjon

Ifølge sjåførens svært maleriske beretning lyktes det ham til slutt å få overført penger fra sin mor, og han satte kursen mot Norge igjen. Men utenfor København ble han stoppet av dansk politi, på oppdrag fra norske kolleger.

- De rev bilen fra hverandre, dassen lå utenfor, sier 36-åringen til latter fra salen.

Han fikk imidlertid lov til å kjøre videre etter ransakingen. Etter å ha blitt møtt av sin samboer tok sjåføren ferja fra Strömstad til Sandefjord - der begge ble kastet på glattcelle og bilen beslaglagt.

- Visste ikke hvor jeg var

Påtalemakten får ikke historien til å henge i hop. Statsadvokat Alvar Randa lurer på hvorfor 36-åringen fortsatte i retning Nederland selv etter at bilen hadde havarert - dersom hensikten var å lure Betew, hvis samarbeidspartnere ifølge politiet befant seg i Amsterdam sammen med den 35-årige kameraten.

- Det tar litt tid å kjøre, det ville vært mistenkelig hvis jeg fremdeles var i Sverige, forklarer sjåføren, som skal ha sendt bilder til kameraten i Nederland underveis.

- Til slutt var du bare en halvtime fra grensen. Var det bare en tilfeldighet? spør Randa.

- Jeg visste ikke helt hvor jeg var, sier 36-åringen - som også forteller at bobilen var utstyrt med GPS, som han tidvis brukte.

På spørsmål fra statsadvokat Evanger sier han at situasjonen var presset, med kameraten i Amsterdam.

- Det kunne hende vi kunne få mer spillerom dersom jeg fortsatte, forklarer sjåføren, som sier han fryktet for vennens liv.

Mangler dokumentasjon

Kameratene fra Sørlandet sier de hadde tett telefonkontakt under hele turen, som også delvis skal ha foregått på høyttaler blant Betews angivelige medarbeidere i Amsterdam. Men de har ikke klart å oppdrive dokumentasjon for at samtalene fant sted, eller at meldinger ble sendt.

- Jeg hadde kontantabonnement på den tida, siden mesteparten av pengene gikk til rus. Og i Sverige fungerte ikke SMS og MMS med kontantabonnement, forklarer 36-åringen, som også sier han hadde med seg to telefoner.

Etter de tre mislykkede turene lyktes det til slutt en dansk politimann som jobbet undercover for norske kolleger, å smugle cannabispartiet til Norge, hvor det havnet på gata. Politiet fikk hard kritikk for metoden, men er frikjent av Spesialenheten.