Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt Yara-topp fikk 42,3 mill. i gigantisk opsjonsfest

Daniel Clauw fikk mer enn daværende Hydro-sjef Eivind Reiten.

TJENTE RÅTT: Som konsulent innkasserte Daniel Clauw (innfelt) 42,3 Yara-millioner - på samme tid som han var involvert i forhold som han nå er korrupsjonstiltalt for. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix
TJENTE RÅTT: Som konsulent innkasserte Daniel Clauw (innfelt) 42,3 Yara-millioner - på samme tid som han var involvert i forhold som han nå er korrupsjonstiltalt for. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim offentliggjorde i dag at til sammen fire tidligere Yara-ledere er tiltalt i den pågående korrupsjonssaken.

En av de som nå er tiltalt, Daniel Clauw, har tidligere vært i medias søkelys for gigantiske utbetalinger.

I august 2007 meldte nettstedet NA24 at tidligere Yara-direktør Clauw i egenskap av innleid konsulent, hadde løst inn 42,3 millioner kroner i opsjonsgevinst.

Dette var 15 millioner kroner mer enn det Hydro-direktør Eivind Reiten fikk. Yara var tidligere en del av Hydro.

Undret seg
- Jeg har med undring sett at store statlig eide selskaper med høy symbolsk verdi har fortsatt å ydmyke regjeringen og Hydros symbolkraft er en helt annen en Yaras, sa Sigurd Grytten, seniorrådgiver i pr-byrået Burson-Marsteller og tidligere stortingsrepresentant for Ap til nettstedet.

Leder av Yara-klubben og ansattes representant i konsernstyret, Frank Bakke, understreket overfor Telemark Arbeiderblad at de ansattes representanter stemte mot opsjonspakken da den var oppe til behandling i konsernstyret i 2005.

I den samme perioden da Clauw samlet opp sin eventyrlige gevinst, var han ifølge Økokrims tiltale involvert i det som har utviklet seg til en stor korrupsjonsskandale.

Hans advokat Halvard Helle ønsker ikke å kommentere forhold rundt opsjonsgevinsten, men opplyser til Dagbladet at Clauw nekter straffskyld.

Gullkantet tilbud «Clauw, Enger og Holba ga sin tilslutning, trolig på nyåret 2007, til at det skulle inngås avtale om å betale penger til Shukri Ghanems sønn», heter et i tiltalen.

Dette ser Økokrim i forbindelse med at Yara da var i forhandlinger med Libyas statsoljeselskap om gjødselproduksjon. Shukri Ghanem var på den tida oljeminister i Libya.

Clauw skal også, på vegne av Yara, ha tilbudt en avtale om å betale ut penger til sønnen av en indisk statsansatt mens Yara jobbet for å komme seg inn på det indiske markeet.

Det ble senere utbetalt en million dollar til et selskap i skatteparadiset De britiske jomfruøyene, hvor ektefellene til sønnen og den statsansatte sto som eiere.

Hele Norges coronakart