Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt

Lene Bore (50) - moren til drapsmannen og kirkebrenneren Varg Vikernes - er tiltalt for å ha forsøkt å hjelpe sønnen til å rømme fra Ila landsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varg Vikernes, også kjent som «Greven», soner 21 års fengsel - lovens strengeste straff - for overlagt drap og kirkebranner. Sammen med en mann som soner for grovt ran, planla han å rømme fra fengslet i fjor vår.

Det «Greven» og nynazistene som planla rømningen ikke visste var at Politiets overvåkingstjeneste «lå i buskene» og fulgte hvert steg de antatte medhjelperne utenfor fengselsmurene tok.

100000 kr

Overraskelsen var stor for spionjegerne da en pen og pyntelig kvinne i moden alder plutselig dukket opp i miljøet.

Statsadvokat Walter Wangberg mener, som Politiets overvåkingstjeneste, at det kan bevises at Lene Bore hadde avtalt med sønnen og den kjente nynazisten Tom Kimmo Eiternes at hun skulle overlevere 100000 kroner og sju pappesker med klær og diverse utstyr til en mann slik at rømningen fra fengslet kunne iverksettes.

Tirsdag 8. april i 1997 overleverte moren til «Greven» pengene og utstyret til en ung mann i Parkveien i Oslo.
Avtalen var at mannen - som tok imot pengene - skulle levere dem videre til Eiternes.

Spionjegerne innstilte først på at Lene Bore skulle tiltales for å ha støttet en militær organisasjon med penger, noe som er forbudt i Norge. Dette var Riksadvokaten ikke villig til å akseptere. Derfor har Statsadvokaten nå tiltalt henne for forsøk på medvirkning til at sønnen skulle rømme fra fengslet.

- Tiltalen er unødvendig, mener advokat John Christian Elden. Han mener påtalemyndigheten har hausset opp saken og at det egentlig dreide seg om en mor som var svært bekymret for sønnen.

- «Grevens» mor har aldri truet rikets sikkerhet, fastslår advokat Elden.

Nekter

Selv om Lene Bore har erkjent de faktiske forhold, nekter hun enhver form for straffskyld. Hun har hele tiden hevdet at hun handlet som en desperat mor som fryktet for sønnen sin.

I avhør med etterforskere fra overvåkingstjenesten har hun sagt at hun var dypt bekymret for sønnen og hevdet at han ble dårlig behandlet i fengslet.

Hun skal også ha innrømmet å ha diskutert med sønnen - «Greven» - om han skulle unnlate å komme tilbake til soning etter en permisjon. Derimot nekter Lene Bore for å ha vært med å planlegge en rømning fra landsfengslet.

Nå risikerer den 50 år gamle kvinnen fengsel i inntil fem år. Straffesaken er ventet å komme opp for Bergen byrett på seinhøsten.
- Lene Bore er svært lettet over at påtalemyndighetene legger til grunn at hun ikke har noe med nynazistmiljøene å gjøre, sier advokat Elden.

<B>MOR OG SØNN:</B> Lene Bore møtte i Asker og Bærum herredsrett under erstatningssaken mot hennes sønn Varg Vikernes i november i fjor. Nå er Lene Bore tiltalt for forsøk på medvirkning til at sønnen skulle rømme fra Ila landsfengsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!