Tiltalte: - Gjorde som mannen min sa

Stavanger: Spesialforretningen for helseutstyr fikk refundert 400.000 kroner for inkontinensbleier, mens det reelle salget var 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg bare gjorde som mannen min sa, forklarte kvinnen som er tiltalt for bedrageri for over 20 millioner kroner.

Den 45 år gamle kvinnen innrømmet at hun har ført ut over 1 millioner kroner til sitt hjemland Thailand. Dette var penger hun hadde fått av mannen sin, og som hun hadde spart opp, forklarte hun i Stavanger byrett mandag. Hun visste ikke hvor mannen fikk pengene fra.

- Han sa ikke noe, forklarte kvinnen.

Innrømmelse

Kvinnen er tiltalt for bedrageri mot trygdeetaten gjennom sju år. Kunder som har kjøpt inkontinenshjelpemidler fra butikken hun drev, skal ha kvittert for varene på en håndskrevet kvittering.

Kvinnen skal så ha laget en ny maskinskrevet kvittering hvor hun har ført opp at kunden har mottatt flere eller dyrere varer enn det kunden har fått.

Sammen med den nye kvitteringen har hun så lagt ved den utklipte signaturen fra kunden. Det var kvinnens avdøde mann som forklarte henne at hun skulle gjøre det på denne måten, hevdet kvinnen i retten.

- Han sa det var for å dekke egenandel. Jeg tenkte ikke noe videre over det. Jeg bare gjorde som han sa, forklarte 45-åringen.

Kvinnen kunne verken snakke eller skrive norsk godt nok til å gjøre dette selv. Hun hevdet i retten at andre ansatte hjalp til å skrive kvitteringene, men at det var mannen som instruerte hvordan det skulle gjøres.

I 1993 skal kvinnen ha levert refusjonskrav til folketrygden for 1.801.749 kroner mer enn det hun hadde krav på, ifølge aktor, politiadvokat Rune Høgberg.

For hvert år har beløpet steget, og i 1999 skal det ha vært 4.187.319 kroner.

Varer

45-åringens avdøde mann arvet forretningen ved årsskiftet 1992-1993. Forretningen som har vært drevet av familien siden 1906, selger helseprodukter.

En del av disse produktene er refusjonsberettiget. Det betyr at kunden får varen fra forretningen, mens det er forretningen som krever pengene tilbake fra trygdeverket.

I 1993 giftet 45-åringen seg med forretningens nye eier. Påtalemyndigheten mener det er hun som har drevet forretningen. Dette tilbakeviste kvinnen i retten. Hun gjentok at hun bare gjorde som mannen sa. Hun har ikke forstått at hun ved å føre opp flere varer fikk for mange penger fra trygdekontoret, forklarte hun.

Kvinnen forklarte videre at også varer som ikke var refusjonsberettiget, ble jukset med. Dette var det også hennes avdøde mann som sto for.

Penger til Thailand

Kvinnen avviste at hun har ført store pengesummer ut av landet til Thailand. Hun opplyste til retten at hun hadde penger på konto i Thailand inntil like før hun ble arrestert.

Disse pengene førte hun tilbake til Norge fordi hun skulle kjøpe en leilighet. Hun ble anmeldt i august 2000, og har sittet varetektsfengslet siden 14. september. Kvinnen forsvares av advok at Tor Arne Øvestad. Det er satt av to uker til rettsforhandlingene, og i løpet av disse ukene skal retten gå gjennom en enorm dokumentmengde som omfatter mer enn 8.000 til 10.000 dokumenter.

Kvinnen risikerer seks års fengsel.

(NTB- Bodil K. Sandvik)