Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalte: - Hadde samtykke om å fortsette seksuelle handlinger selv om kvinnene ble bevisstløse. Kvinnene: - Løgn

- Dette var et miljø der sex og rus var utbredt. Betegnelser som «korka over» eller «overkorka» er vesentlige.

ÅSTED: På denne Oslo-adressen, der den tiltalte mannens kamerat og hans kone bodde, skjedde to av overgrepene, ifølge tiltalen. Foto: Anders Rikstad / Dagbladet
ÅSTED: På denne Oslo-adressen, der den tiltalte mannens kamerat og hans kone bodde, skjedde to av overgrepene, ifølge tiltalen. Foto: Anders Rikstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere norgesmesteren i kampsport (43) kommer til å bli et sentralt vitne når hans venn i 30-åra denne uka møter i Oslo tingrett, tiltalt for to voldtekter og et tilfelle av seksuell omgang av en reality-kjendis, en politidame og en gründer.
 
Norgesmesteren ble i januar i fjor dømt til ti års forvaring for ekstrem vold og en rekke overgrep mot eks-kona, og som Dagbladet har skrevet tidligere inviterte han gjentatte ganger til sexorgier i sitt hjem.

Ifølge tiltalen, skal vennen som denne uka møter i retten, ha utført de to voldtektene hemme hos eks-norgesmesteren og hans tidligere kone i løpet av forsommeren 2012.

Samme ekskone er også en av de tre fornærmede kvinnene i saken som nå behandles.

«Korka over» Ingen av de tre kvinnene husker overgrepene, opplyser statsadvokat i saken, Anne Christine Stoltz. Ifølge tiltalen var de alle bevisstløse som følge av rus da handlingene ble utført.

- Dette var et miljø der sex og rus var utbredt, sier aktor Stoltz under sitt innledningsforedrag.

- Betegnelser som «korka over» eller «overkorka tilstand» er vesentlige i saken, fortsetter hun.

Overfor Dagbladet forklarer hun at begrepene er blitt brukt innad i miljøet om personer som sovner eller blir bevisstløs etter å ha tatt for mye av det narkotiske stoffet GHB.

- Samtykke Både filmer, bilder og lydopptak er blant bevisene som legges fram for retten.

- Filmene er av sensitiv karakter for både de fornærmede og tiltalte, men er vesentlige bevismateriale for retten, sier Stoltz.

BESTRIDER ENIGHET: Thomas Randby i advokatfirmaet Elden er bistandsadvokat for en av de fornærmede kvinnene i saken. Han sier til Dagbladet at «det bestrides at det forelå noe samtykke» om at den tiltalte mannen kunne fortsette seksuelle handlinger med klienten etter at hun hadde blitt bevisstløs som følge av for stort inntak av det narkotiske rusmiddelet GHB.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BESTRIDER ENIGHET: Thomas Randby i advokatfirmaet Elden er bistandsadvokat for en av de fornærmede kvinnene i saken. Han sier til Dagbladet at «det bestrides at det forelå noe samtykke» om at den tiltalte mannen kunne fortsette seksuelle handlinger med klienten etter at hun hadde blitt bevisstløs som følge av for stort inntak av det narkotiske rusmiddelet GHB. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Den tiltalte mannen nekter straffskyld etter tiltalen. Han mener han hadde fått samtykke av kvinnene til å utføre de seksuelle handlingene, også om de var slått ut etter for stort GHB-inntak.

- Han benekter ikke at det er han som er på filmene, eller at det er han som begår handlingene, men mener han gjorde det under et samtykke, sier statsadvokat Stoltz.

- I dette ligger det at han rett og slett ikke har begått noen voldtekt i relasjon til noen av de fornærmede, sier hans forsvarer, advokat Nordhus til Dagbladet.

- Fordi det var en enighet?

- Ja, det er riktig.

- Stemmer ikke Thomas Randby i advokatfirmaet Elden er bistandsadvokat for en av de fornærmede kvinnene.

- Det bestrides at det forelå noe slikt samtykke, og forøvrig har jeg ingen kommentar i saken, sier Randby til Dagbladet.

- Det stemmer ikke at det forelå noe samtykke, sier advokat Halldis Winje, som er bistandsadvokat for en av de andre fornærmede.

- Et ekstremtilfelle Den tidligere norgesmesteren i kampsport var siktet for voldtekt mot to av de tre kvinnene som har status som fornærmet i saken som nå behandles i tingretten. I løpet av etterforskningen av norgesmesteren valgte politiet å henlegge siktelsen som gjaldt den av kvinnene som ikke var hans kone, av prossessøkonomiske hensyn.

FORSVARER:  Advokat Nils Christian Nordhus er forsvarer for mannen i 30-åra som i dag møtte i Oslo tingrett, tiltalt for voldtekt og seksuell omgang av en reality-kjendis, en politidame og eks-kona til en tidligere norgesmester i kampsport. Klienten nekter straffskyld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Nils Christian Nordhus er forsvarer for mannen i 30-åra som i dag møtte i Oslo tingrett, tiltalt for voldtekt og seksuell omgang av en reality-kjendis, en politidame og eks-kona til en tidligere norgesmester i kampsport. Klienten nekter straffskyld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Nordhus mener det blir en forskjellsbehandling at hans klient nå står tiltalt for en voldtekt som politiet valgte å legge bort når det gjaldt  norgesmesteren. Han henviser også til at klienten først var siktet for seksuell handling mot en av kvinnene, men at dette ble endret til seksuell omgang i tiltalen.

- Han (eks-norgesmesteren) får påtaleunnlatelse, mens min klient går fra å være siktet for seksuell handling til tiltalt for seksuell omgang av de samme kvinnene. Det er en usaklig forskjellsbehandling, og et ekstremtilfelle, sier Nordhus i retten.

Lukkede dører - Dette er et eksempel på hvordan påtalemyndighetene kan misbruke makt, og anvende påtalekompetansen utfra et tilfeldighetsprinsipp. Det er ikke noe logikk i at det skal være forskjellig straffebud opp mot nøyaktig samme handling, utdyper han overfor Dagbladet.

Både statsadvokaten Stoltz' og forsvarer Nordhus' innledningsforedrag gikk for åpne dører i tingretten i dag, mens dørene lukkes når tiltalte og de fornærmede starter sine forklaringer.