VENNER: Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer (23) og tiltalte (24) er gamle bekjente fra Fredrikstad, og dro begge til Syria, der de holdt kontakten. Foto: Privat. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
VENNER: Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer (23) og tiltalte (24) er gamle bekjente fra Fredrikstad, og dro begge til Syria, der de holdt kontakten. Foto: Privat. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

Tiltalte (24) til IS-skarpskytter: - Skal sende deg en video. Hva vi gjør med tystere her nede. Snitchuation

PST legger fram sine bevis i terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Skal sende deg en video om ikke så lenge. Hva vi gjør med tystere her nede. Snitchuation.»

Dette skrev den 24-årige Fredrikstad-mannen som sitter tiltalt for såkalt terrorforbund i Oslo tingrett, til sin venn og IS-skarpskytter Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer (23) i november 2013, kort tid etter at han var kommet til Syria. Chatten står sentralt i aktoratets bevisgrunnlag.

- Jeg hadde fått videoen av en opprører. Den var av en som gikk over til regjeringsstyrkene. Han ble kastet i fengsel og banket opp, forklarer tiltalte i retten, på spørsmål om hva han snakket med Hammer om.

Elektroniske bevis Dag Uppheim, politioverbetjent i PST, legger i dag fram sentrale elektroniske bevis mot 24-åringen. Spesielt dveler han ved Fredrikstad-mannens chatter og postinger på Facebook i tida før han dro til Syria; i tillegg til Hammer hadde han nær kontakt med en norsktsjetsjener som han dro til Syria sammen med i september 2013. Norsktsjetsjeneren ble drept i desember, 23 år gammel.

PST søker etter alt å dømme å vise at 24-åringens påstand om humanitært arbeid som motivasjon for å dra til Syria umulig kan stemme overens med virkeligheten; samtalene mellom ham, norsktsjetsjeneren og Hammer før avreisen dreier seg mye om jihad.

«Nei, bror, hvis kalifatet (Den islamske stat, red.anm.) blir dannet, da er vi alle pliktige til å gjøre jihad i Allah sin vei», skriver han til norsktsjetsjeneren 12. juni 2013.

Noen dager seinere ble han nødt til å lage en ny Facebook-profil, siden den gamle ble stengt.

«Jeg ble banna en gang til. Jævla jøde», skriver han til Hammer.

Mye av samtalen mellom 24-åringen og norsktsjetsjeneren dreier seg om jihad og plikten til å reise. Begge refererer til hva lærde sier om saken.

Skaffet 82 000 kroner Uppheim redegjør også for hvordan tiltalte skaffet til veie penger til turen. Det innebar en rekke kredittkortsøknader, oppmelding til studier med påfølgende stipend og salg av personlige eiendeler som treningsutstyr, en båt, fiskeutstyr, en PC samt iPhoner til 30 000 kroner som han kjøpte med 60 måneders nedbetalingstid.

- Jeg solgte treningsutstyret på grunn av at treningssenteret var lagt ned, og jeg hadde ikke plass til det hjemme. Båten ble ikke brukt, forklarer 24-åringen.

AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) skal bevise at 24-åringen var fremmedkriger og ikke hjelpearbeider. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) skal bevise at 24-åringen var fremmedkriger og ikke hjelpearbeider. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Til sammen utgjorde reisekapitalen over 82 000 kroner. 35 000 var kreditt innvilget av Santander bank.

PST-overbetjenten dokumenterte også at Fredrikstad-mannen kjøpte en mengde stridsutstyr, som delvis ble kjøpt av firmaet Milrab: skuddsikre vester (uten beskyttelsesplater), albue- og knebeskyttere, bukser, lårhylster, kuldebeskyttelsesmasker, vinterklær, militære drikkeflasker og andre militæreffekter.

En del av dette ble kjøpt av Profetens Ummah-talsmann Ubadydullah Hussain, hevder Uppheim og viser til at bl.a. en bag Hussain kjøpte på XXL 4. september, var lik den tiltalte hadde med seg da han såret landet på Gardermoen 7. februar i fjor.

Da tiltalte og norsktsjetsjeneren ble stoppet i den tyske havnebyen Rostock 5. september 2013, hadde de med stridsutstyret samt ti bensinkanner kjøpt på Biltema, åtte av dem var fulle av drivstoff. Likevel lot tysk politi dem kjøre videre.

Møter med PST Dagen ble innledet av en såkalt kildefører i PST som hadde to møter med Fredrikstad-mannen våren og sommeren 2013, med et «forebyggende perspektiv»; de hadde indikasjoner på at han var i ferd med å bli radikalisert, ut fra ting han postet på Facebook, som halshoggingsbilder.

- Jeg fikk inntrykk av en ung reflektert herremann, med god forståelse av forskjellen på rett og galt, sa politimannen under vitnemålet, som ble avgitt med tilhørerne og pressen sittende i et annet rom enn rettssalen, for å beskytte hans identitet.

PST mente den unge mannen kunne være en god informasjonskilde om konvertitter og norske fremmedkrigere, og spurte om han ville samarbeide, hvilket han sa ja til - mot gjenytelse.

- Han var i en vanskelig situasjon - arbeidsløs og uten penger. Jeg sa vi ikke betaler for informasjon, men kunne dekke utgiftene hans, sa politimannen.

Ville sendes til Syria Fredrikstad-mannen prøvde å overtale PST til å sende ham til Syria, forteller politimannen.

- Han sa: «Hvis dere skal få god informasjon fra Syria, må dere ha noen på bakken der.» Det var helt uaktuelt for oss.

Etter det andre møtet i juni opphørte kontakten mellom PST og Fredrikstad-mannen. Han dukket ikke opp til et avtalt treff i august.

FORSVARET: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORSVARET: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Han stolte ikke helt på oss, og vi stolte ikke helt på ham. Informasjon om folk som reiste til og fra Syria, ville vært veldig verdifullt for oss, i et forebyggende perspektiv. Slik gikk det dessverre ikke, kontaterer PST-mannen.

- Hjernevask Blant chattene som ble lagt fram i formiddag, var en aggressiv melding fra tiltaltes nå terrorsiktede far til Ubaydullah Hussain, kort tid før avreisen.

«Håper du slutter med all kontakt med min sønn, og slutter å hjernevaske ham», skrev faren.

Hussain avviste i går overfor Dagbladet at han hadde noen nær relasjon til 24-åringen, og at han på noen måte påvirket ham til å dra. Han forklarte at de to har ulike syn på politisk islam.

- Vi er spesielt uenige om Kalifatet (Den islamske stat). Han har aldri deltatt på våre møter, samlinger eller undervisning, sa Hussain.