Tiltalte (24) til IS-skarpskytter: - Skal sende deg en video. Hva vi gjør med tystere her nede. Snitchuation

PST legger fram sine bevis i terrorsaken.

VENNER: Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer (23) og tiltalte (24) er gamle bekjente fra Fredrikstad, og dro begge til Syria, der de holdt kontakten. Foto: Privat. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
VENNER: Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer (23) og tiltalte (24) er gamle bekjente fra Fredrikstad, og dro begge til Syria, der de holdt kontakten. Foto: Privat. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Skal sende deg en video om ikke så lenge. Hva vi gjør med tystere her nede. Snitchuation.»

Dette skrev den 24-årige Fredrikstad-mannen som sitter tiltalt for såkalt terrorforbund i Oslo tingrett, til sin venn og IS-skarpskytter Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer (23) i november 2013, kort tid etter at han var kommet til Syria. Chatten står sentralt i aktoratets bevisgrunnlag.

- Jeg hadde fått videoen av en opprører. Den var av en som gikk over til regjeringsstyrkene. Han ble kastet i fengsel og banket opp, forklarer tiltalte i retten, på spørsmål om hva han snakket med Hammer om.

Elektroniske bevis Dag Uppheim, politioverbetjent i PST, legger i dag fram sentrale elektroniske bevis mot 24-åringen. Spesielt dveler han ved Fredrikstad-mannens chatter og postinger på Facebook i tida før han dro til Syria; i tillegg til Hammer hadde han nær kontakt med en norsktsjetsjener som han dro til Syria sammen med i september 2013. Norsktsjetsjeneren ble drept i desember, 23 år gammel.

PST søker etter alt å dømme å vise at 24-åringens påstand om humanitært arbeid som motivasjon for å dra til Syria umulig kan stemme overens med virkeligheten; samtalene mellom ham, norsktsjetsjeneren og Hammer før avreisen dreier seg mye om jihad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.