Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalte (26) ble drevet fra skanse til skanse under forklaring om prostituerte

Kontaktet og dro hjem til flere sexarbeidere dagen før han drepte Galina (28). Samme dag kjøpte han kniv.

JOBBET I BILEN: Galina Sandeva (28) jobbet som prostituert i sin egen bil. Hun ble funnet drept i bilen på Bispekaia i Oslo 17. desember 2015. Foto: Privat
JOBBET I BILEN: Galina Sandeva (28) jobbet som prostituert i sin egen bil. Hun ble funnet drept i bilen på Bispekaia i Oslo 17. desember 2015. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26-åringen som er tiltalt for å ha drept Galina Sandeva (28), ble drevet fra skanse til skanse under politiavhørene. Mens han i begynnelsen hevdet ikke å ha hatt kontakt med prostituerte i det hele tatt, måtte han, konfrontert med etterforskernes bevis, innrømme å ha dratt hjem til minst to - dagen før drapet.

- Vi ønsker å kaste lys over hvorfor han møtte Galina. Vi mener han planla drapet, sier aktor og statsadvokat Cecilie Schløsser Møller til Dagbladet.

- Ble fristet

Den tiltalte hedmarkingen hevder han tilfeldig møtte på Galina onsdag 16. desember 2015. Den prostituerte bulgarske kvinnen arbeidet i bilen sin, og 26-åringen har forklart at han ble «fristet» og ble med henne for å ha samleie for 500 kroner.

DE SAKKYNDIGE: (F.v.) Spesialpsykolog Bjørn Solbakken og psykiater Helge Haugerud vurderer den tiltalte 26-åringen i retten. T.h. aktor Cecilie Schløsser Møller. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
DE SAKKYNDIGE: (F.v.) Spesialpsykolog Bjørn Solbakken og psykiater Helge Haugerud vurderer den tiltalte 26-åringen i retten. T.h. aktor Cecilie Schløsser Møller. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Galina ble dagen etter funnet drept med 30 knivstikk et par steinkast fra Operaen. 26-åringen ble pågrepet noen dager seinere; han tilstår drapet, men nekter straffskyld fordi han hevder han stakk i selvforsvar, under en krangel om betalingen.

Påtalemakten tror ikke noe på den unge telefonselgerens forklaring. Tvert imot mener de han planla å drepe en prostituert, og setter forsøkene på å møte flere prostituerte dagen før i sammenheng med dette.

Drapsvåpenet, en kniv, ble funnet i kjøkkenskuffen hjemme hos den tiltalte på Ila i Oslo. Den viste seg å være kjøpt samme dag som han oppsøkte de prostituerte; ifølge ham skulle den være julegave til faren.

Dro hjem til sexarbeidere

Under de siste av fem avhør la politiet fram tekniske og taktiske bevis som viste at hedmarkingen hadde kontaktet flere prostituerte på nett og telefon.

- Jeg ringte for å sjekke tilbudet, forklarte 26-åringen.

Men politiet kunne også konfrontere den unge mannen med forklaringer fra to prostituerte som sa han hadde kommet hjem til dem - i det ene tilfellet var han inne i kvinnens leilighet, men gikk igjen.

- Jeg ble litt nervøs, da, forklarte telefonselgeren.

Den prostituerte har forklart at hun hentet ham opp til leiligheten. Der oppe hevdet han ikke å ha penger, og gikk igjen.

Etterpå, i 22/23-tida om kvelden, sendte han dessuten SMS til flere andre prostituerte. Etter hva Dagbladet forstår, var en av disse en kvinne som sa hun var for trøtt til å møte ham.

Granskes av psykiater

26-åringen, som sitter lutrygget ved siden av forsvarerne, krøker seg enda mer sammen under denne delen av opplesningen. Psykiater Helge Haugerud, en av to rettsmedisinsk sakkyndige, skotter hyppig bort på ham på dette tidspunktet.

26-åringen har også innrømmet å ha kommet til gangen hos en tredje prostituert. Også da snudde han fordi han ble nervøs, ifølge ham selv.

- Det var samme unnskyldning, sikkert, forklarte han.

Hedmarkingen var også svært variabel om hvorvidt han hadde med seg den nyinnkjøpte kniven mens han prøvde å møte prostituerte.

- Jeg husker ikke så mye av det, sa han.

Etterforskeren konfronterte ham så med at han kjøpte kniven samme dag.

- Det kan godt hende, det. Jeg trener og handler mye, ga han som forklaring.

- Tilregnelig

Tiltaltes psyke er et hovedtema under rettssaken; han har bl.a. forklart at han etter drapet var i ferd med å bli en varulv. Psykiater Helgerud og spesialpsykolog Bjørn Solbakken konkluderer med at den unge mannen kan ha vært i såkalt rusframkalt psykose under drapet - men dette kvalifiserer ikke til strafferettslig utilregnelighet.

26-åringens forsvarere Joar Berg Henjum og Ali Reza Afshar søker på sin side å vise at klienten er utilregnelig og må underlegges psykiatrisk behandling, ikke settes i fengsel.

Hovedforhandlingen i saken er berammet til og med 6. april.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media