Varhaug-drapet:

Tiltalte avslørte grufulle detaljer

Under rettssakens første dag forklarte den drapstiltalte 18-åringen seg om hva som skjedde kvelden da Sunniva Ødegård (13) ble drept.

I RETTEN: Den tiltalte 18-åringen erkjenner ikke straffskyld for drap. På bildet er drapstiltaltes forsvarer Tor Inge Borgersen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I RETTEN: Den tiltalte 18-åringen erkjenner ikke straffskyld for drap. På bildet er drapstiltaltes forsvarer Tor Inge Borgersen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

JÆREN (Dagbladet): Onsdag møtte den 18 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept Sunniva Ødegård (13) i Jæren tingrett. Mannen erkjenner ikke straffskyld for drapet, men innrømmer å ha slått 13-åringen i hjel med hammer.

Drapet fant sted kvelden 29. juli i fjor, og 13-åringen ble funnet død bare 150 meter fra sitt eget hjem.

Den tiltalte var 17 år på gjerningstidspunktet, og ble pågrepet kort tid etter drapshandlingen. Han er tiltalt for drap, likskjending, falsk forklaring og skadeverk.

Han skal blant annet ha seksuelt misbrukt avdøde før han forsøkte å tenne på liket, ifølge tiltalen.

I retten sa tiltalte for første gang at han angrer på det han har gjort.

- Hvorfor angrer du? spurte statsadvokat Nina Grande.

- Jeg har drept en person. Det er ikke bra, svarte han.

VARHAUG-DRAPET: Den tiltalte 18-åringen erkjenner å ha drept Sunniva Ødegård, men nekter straffskyld fordi han mener han var psykotisk. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Fulgte etter henne

På rettssakens første dag fikk offentligheten for første gang høre den drapstiltalte 18-åringen forklare seg om hva som skjedde.

Han begynte med å fortelle at han «fikk det for seg at han skulle ta noen», og tilfeldigvis traff på Sunniva Ødegård.

- Jeg møtte henne på gangstien ved lekeplassen, syklet forbi henne og parkerte sykkelen, sa han og tilføyet at han fulgte etter henne langs jernbanelinja på Varhaug.

- Hva tenkte du da du så henne?

- Jeg tenkte at jeg skulle drepe henne. Men så ikke at hun var 13 år. Hadde jeg visst det, hadde jeg nok ikke gjort det.

Drapshandlingen

Etter å ha fulgt etter Sunniva et godt stykke, tok han fram hammeren, forklarte han.

- Jeg gikk litt fortere, dro fram hammeren og slo så hardt jeg kunne, sa han. Tiltalte forklarte at han slo Sunniva tre ganger, og at han ble uvel av lyden.

Han forklarte at «ting begynte å gå veldig fort», at han i gjerningsøyeblikket «ikke tenkte» og at «det gikk av seg selv».

Statsadvokat Nina Grande mener at Sunniva var på vei hjem klokka 22.31, da hun ringte en kompis. Samtalen varte i 13 minutter, før den ble brutt klokka 22.44.

På dette tidspunktet mener statsadvokaten at 13-åringen ble angrepet.

Gikk tilbake

Tiltalte sa at han gikk rundt med hammer på innsida av jakka «i tilfelle det skulle skje noe».

Videre forklarte han at han flyttet Sunniva fra stien og til en steintrapp som tilhører en bolig. Trappa lå bak noen hekker, skjult fra stien.

Så reiste han hjem og så på film.

- Seinere på dagen gikk jeg ned til stien igjen. Så sliter jeg med å huske.

Tingrettsdommer: Gunn Elin Lode. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Tingrettsdommer: Gunn Elin Lode. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ble trist

18-åringen fortalte at han ble trist og begynte å gråte av det han hadde gjort. Han forklarte også at han gjemte sin blodige bukse og t-skjorte på lekeplassen på Varhaug.

Da faren hørte om drapet på nyhetene, ble tiltalte tatt inn til avhør.

- Han trodde sikkert at jeg hadde gjort det. Han merket at jeg ble mer og mer spesiell på den tida. Jeg sa at jeg hadde slåss med en kompis, men han ringte kompisen og fant ut at det ikke stemte.

Han forklarer at han senere vasket de blodige klærne i badekaret.

I avhør løy 18-åringen til politiet. Han sa at han forklarte at han hadde brukt en stein for å ta livet av Sunniva Ødegård, «fordi han ikke ville at politiet skulle vite at han brukte hammer».

- Mye press

Dommeren spurte 18-åringen om hvorfor han «fikk for seg at han skulle drepe noen».

- Jeg klarte ikke omverden mer. Det var så mye press på meg fra omverden. Det var så mye folk rundt meg hele tida, svarte han uten å utdype mer.

- Hva følte du da du slo? spurte statsadvokat Nina Grande.

- Jeg tror jeg var sint.

- På henne?

- Nei, jeg tror jeg var sint inni meg.

- Hva hadde hun med det å gjøre?

- Ingenting, men det var henne jeg traff på veien, svarte tiltalte.

STATSADVOKAT: Statsadvokat Nina Grande fører saken for påtalemyndigheten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STATSADVOKAT: Statsadvokat Nina Grande fører saken for påtalemyndigheten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Erkjente ikke straffskyld

I retten erkjente tiltalte ikke straffskyld for drapet, men erkjente delvis straffskyld for likskjending. Forsvarer Tor Inge Borgersen påpekte at dette har med tilregnelighet å gjøre.

Under rettssaken forklarte 18-åringen seg om DNA-spor som ble funnet på åstedet, som omtales i delen av tiltalen som går på likskjending/seksuell omgang med barn under 14 år.

Han hevdet at han plantet DNA-sporet ved trappa for å unnslippe.

Tiltalte fastholdt at han ikke forsøkte å tenne på Sunniva Ødegård etter drapet. Han mener at en annen var sammen med ham om dette. Statsadvokaten mener dette er feil og har tiltalt ham for falsk forklaring.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld på dette punktet.

Før drapet skal han ha knust et vindu på en barnehage. Han er også tiltalt for å ha tent på en ungdomsskole 7. juli i fjor. Han erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld for drap.