Tiltalte brøt sammen i gråt i politiavhør avspilt i retten

- Det er enkelte ting jeg ikke glemmer så lett.

VISTE AVHØR: Adovat John Christian Elden spilte etter lunsjpausen av et politiavhør av den siktede 38-åringen hvor han bryter sammen i gråt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VISTE AVHØR: Adovat John Christian Elden spilte etter lunsjpausen av et politiavhør av den siktede 38-åringen hvor han bryter sammen i gråt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tiltalte 38-åringen nærmer seg slutten på sin forklaring i Oslo tingrett, og etter lunsjpausen viste hans forsvarer, John Christian Elden, fram en video fra et politiavhør av den tiltalte.

Under avhøret sitter tiltalte i en stol overfor avhøreren med et bord i mellom. I videosnutten snakker tiltalte om den såkalte «laptop-saken», en tidligere sak hvor han fikk en datamaskin fra en politimann som han ble bedt om å reparere. Datamaskinen innehold ulovlig pornografi, og ble senere funnet hos den tiltalte 38-åringen.

Politimannen ble i Sunnmøre tingrett dømt for å ha stjålet maskinen fra politiets beslagsrom på Ålesund politistasjon. På videoen synes den tiltalte tydelig at det er vanskelig å snakke om datamaskinen. Han bryter sammen i gråt, og sier at det er fordi han husker innholdet på datamaskinen veldig godt.

- Laptopen..., er det eneste tiltalte sier i avhøret før han bryter ut i gråt.

- Jeg klarer ikke dette nå.

- Ikke gjort noe galt Politietterforskeren som gjennomfører avhøret minner tiltalte på at han er i avhør fordi han er siktet for drap eller medvirkning til drap, og ikke på grunn av laptop-saken.

- Jeg er fortsatt ikke skyldig.

Etterforskeren presser ham og sier de er nødt til å fokusere på hva han gjorde i august, da Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Østensjø, og var savnet i nesten en måned.

- Jeg har ikke gjort noe galt, sier tiltalte, og begrunner det med at han tror han ville husket det om han hadde gjort noe galt.

Etter en pause i avhøret klager 38-åringen over hodepine, og ønsker å avslutte avhøret. Han gråter mye, og er opprørt over bildene på pc-en. Han skjuler ansiktet når han gråter, rister på hodet og ser ned. Han er kledt i lyse bukser og en rød genser.

- Det var stygt Mens videoen spilles av i retten ser tiltalte hele tiden ned i bordet foran ham.

Advokat Elden påpeker at tiltalte virker mer opprørt i avhøret som ble spilt av enn han var han var i avhøret der han ble konfrontert med at politiet hadde funnet Sigrid Giskegjerde Schjetnes blod i campingvogna han disponerte.

Sigrid Giskegjerde Schjtenes foreldre er tilstede i retten for å følge med på den tiltaltes forklaring. Her sammen med bistandsadvokat Harald Stabell og aktor Nina Margot Prebe. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Sigrid Giskegjerde Schjtenes foreldre er tilstede i retten for å følge med på den tiltaltes forklaring. Her sammen med bistandsadvokat Harald Stabell og aktor Nina Margot Prebe. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke i stand til å svare på så mye akkurat nå, sier den tiltalte i retten mens han puster tungt og ser ned i bordplata.

- Reaksjonen din er like sterk ett år etterpå? spør Elden.

- Det er enkelte ting jeg ikke glemmer så lett, sier tiltalte etter en lang pause.

- Jeg husker veldig mye av det på laptopen. Det var stygt, det var stygt, sier tiltalte om hvorfor han reagerte så kraftig.