Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tiltalte er en spesielt krevende kvinne

Det sier den drapstiltalte 53-åringens forsvarer i retten.

VIL BEVISE SELVMORD: Forsvarer Anders Westeng vil under rettssaken søke å vise at Per Gunnar Asheim (57) tok livet av seg selv, og plantet bevis for å få kona dømt for drap. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
VIL BEVISE SELVMORD: Forsvarer Anders Westeng vil under rettssaken søke å vise at Per Gunnar Asheim (57) tok livet av seg selv, og plantet bevis for å få kona dømt for drap. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): - Tiltalte er en spesielt krevende kvinne. Hun oppfattes som intens, pågående, manipulerende og konfliktskapende.

Dette sier Anders Westeng, forsvarer for den 53-årige kvinnen som er tiltalt for overlagt drap på sin mann Per Gunnar Asheim (57) på Tranby utenfor Drammen for to år siden.

- Tok livet av seg Da hovedforhandlingen i rettssaken startet tidligere i dag, nektet seksbarnsmoren straffskyld for drapet, men sa seg delvis skyldig i mishandling av barna, og skyldig i påvirkning av vitner.

Westeng, og medforsvarer Hilde Marie Ims, vil i sitt forsvar søke å vise at avdøde Asheim, som var direktør i Fredriksen-selskapet Frontline, tok sitt eget liv og forsøkte å få kona dømt for drap.

- Det er sterke og faste holdepunkter for at drapsteorien er feil. Vi skal oppklare et drap, men forhindre et justismord, sier Westeng.

Ifølge forsvaret satte Asheim seg natt til 27. mars i konas BMW kabriolet på en parkeringsplass i nærheten av hjemmet på Tranby.

- Der drakk han alkohol, tok piller og røykte. Så satte han bilen i brann med seg selv inni, sier Westeng - som hevder Asheim i forkant plantet sentrale bevis mot kona i deres felles bolig.

- Lå i krig Det er et mye omtalt faktum at de to ektefellene i årevis lå i «krig» med hverandre om barna, men likevel fortsatte å bo under samme tak. Hun anmeldte ham for vold, han tok opphold på krisesenter. Det innledende utsagnet om at 53-åringen er «en spesielt krevende kvinne» benyttes for å tegne bildet av en tiltalt med dårlige odds i etterforskningen og under rettssaken.

- Politiet har f.eks. aldri lett etter Asheims fingeravtrykk, sier Westeng.

Den opprinnelig polske seksbarnsmoren har vært under observasjon av rettspsykiaterne Audun Møller og Gunnar Johannessen. I sin rapport konkluderer de med at kvinnen er strafferettslig tilregnelig.

- Det er ingen usikkerhet bak den konklusjonen, sier Johannessen til Dagbladet.

De to psykiaterne skal gjennom hele rettssakens seks uker sitte foran dommerne og observere tiltalte.

- Vi må høre vitnene for å kunne sette en diagnose, sier Møller.

På generelt grunnlag sier de to sakkyndige at aktuelle diagnoser i slike saker er ulike personlighetsforstyrrelser, som dyssosial personlighetsforstyrrelse - bl.a. kjennetegnet av mangel på empati.