Tiltalte for babymishandling nekter straffskyld

Bergen: Foreldrene som står tiltalt for å ha mishandlet sin tre måneder gamle datter til døde i 1999, erkjente ikke straffskyld da retten startet sin behandling av straffesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 34 år gamle moren forklarte seg i byretten onsdag. Hun sa at hun ikke hadde noen anelse om hvordan barnet var blitt påført de omfattende skadene som tiltalebeslutningen refererer. I

Ifølge tiltalen var barnet påført knusningsskader i hjernen og en rekke beinbrudd flere steder på kroppen. Moren og barnefaren, som er hennes 39 år gamle tidligere samboer, er begge tiltalt for å ha påført barnet disse skadene.

Moren sa i sin forklaring at deres ett år gamle sønn noen dager før babyen døde hadde kastet en tåteflaske tre-fire ganger mot babyens hode. Ettåringen hadde også kastet en spilledåse mot babyen. Etter at spilledåsen hadde truffet babyens hode, falt den ned på babyens kne. Babyen hadde fått blå merker i hodet etter dette.

Krybbedød

Gråtende fortalte moren i retten at hun hadde mistet et tvillingpar i krybbedød og at barnevernet hadde tatt fra henne omsorgen av to andre barn.

Det var hun selv som fant den tre måneder gamle babyen død i sengen om natten 29. april 1999. Barnet hadde kolikk og gråt mye. Selv var hun utslitt av mangel på søvn, barnepass og husarbeid, fortalte hun.

Moren sa at barnefaren noen dager før barnet døde hadde truet henne med å drepe barnet dersom hun ikke fikk roet det under et gråteanfall. Det hadde hendt at den tidligere samboeren hadde opptrådt voldelig overfor henne. Ved en anledning hadde han knust nesen hennes.

Kvinnen fortalte at hun og barnefaren en kveld noen dager før babyen døde hadde drukket alkohol, røykt hasj og tatt narkotiske legemidler. Tiltalen mot de to omfatter også erverv og oppbevaring av narkotika og ulovlige legemidler. På det punktet innrømmet begge straffskyld. Selv om de to ikke bor sammen nå, er de fortsatt venner og har jevnlig kontakt.

Pågrepet

De to tiltalte møtte ikke opp ved rettsmøtets begynnelse onsdag morgen. Byretten besluttet da at de to skulle hentes av politiet og framstilles i retten.

Kort tid etter ble de to pågrepet i kvinnens bolig og brakt til rettslokalet. Kvinnen forklarte at det ikke var meningen å utebli fra rettsmøtet, men at det var noe galt med vekkerklokken.

Det tidligere samboerparet risikerer opptil seks års fengsel. Statsadvokaten i Hordaland hadde opprinnelig siktet paret for forsettlig drap, med dette ble senere omgjort av Riksadvokaten til å gjelde grov omsorgssvikt med døden til følge. Det er avsatt 10 dager til byrettens behandling av straffesaken.

(NTB-Audun Stølås)