TILTALT: Den 22 år gamle mannen er tiltalt for drapet av Tova Moberg (19). Her ledes han inn til en høring i våres. Foto: Mats Andersson / TT/NTB Scpanpix
TILTALT: Den 22 år gamle mannen er tiltalt for drapet av Tova Moberg (19). Her ledes han inn til en høring i våres. Foto: Mats Andersson / TT/NTB ScpanpixVis mer

Tiltalte for drapet på Tova Moberg (19) ba foreldrene om å «si ifra når hun kommer tilbake»

Tiltalte forsøkte å manipulere foreldrene hennes med løgner og pengekrav etter drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tova Moberg (19) levde i skrekk for sin 22 år gamle ekskjæreste, som nå er tiltalt for drapet på Moberg. Med vold og psykisk terror manipulerte han henne i lang tid.

Etter drapet forsøkte han også å manipulere hennes foreldre med tekstmeldinger, telefonsamtaler, løgner og krav om penger, skriver Expressen.

La liket i trillebår

Tova Moberg kom fra et tettsted i Hälsingland i Sverige. Hun ble sist sett sammen med sine venner i Hudiksvallsområdet 13. mai i år.

Ifølge tiltalen tok mannen kvelertak på Moberg og tildelte minst 20 kraftige slag mot hode og kroppen til 19-åringen med en hammer, skriver Expressen.

Ifølge tiltalen ble deretter liket av Moberg plassert i en trillebår sammen med en felg. Mannen skal ha snøret ståltråd og sølvteip rundt liket og trillebåra før den ble senket i sjøen like ved der mannen bor.

19-åringen ble meldt savnet da hun ikke dukket opp på svømmekonkurransen hun skulle delta i.

Levningene ble funnet seint på kvelden 15. mai.

Forutså egen død
Etterforskningen viser at 22-åringen styrte avdødes liv med vold, psykisk terror og drapstrusler. Han forbød henne å gå på svømmetrening og å arbeide med mannlige kolleger.

Dagboka er et viktig bevis i saken mot den 22 år gamle ekskjæresten. Moberg uttrykte frykt for å bli drept i dagboka.

- I dagboka nærmest forutså hun sin egen død og at den ville inntreffe, sier aktor Christer Sammens, ifølge Expressen, som også har publisert et sitat fra dagboka.

«Jeg klarer ikke dette, det blir bare verre og verre. Neste gang dreper han meg. Ser helt jævlig ødelagt ut.»

Løgner og pengekrav
I etterforskningen og i rettssaken framgår det at Tova ikke var den eneste ekskjæresten ville styre og manipulere. Etter drapet forsøkte han å styre hennes foreldre gjennom løgner og krav.

Før Tova ble funnet lette selvfølgelig foreldrene hennes etter henne. De fikk rede på at datteren hadde vært hos 22-åringen. Han sa imidlertid at hun hadde forlatt gården. Dette mener aktor er en løgn.

- Det sentrale i hans historie er at hun har forlatt gården, satt seg i en bil og dratt. Det er kjernen i det hele. Det er veldig vanskelig å forestille seg hvordan hun har havnet der hun har gjort, sier aktor Sammens, ifølge Expressen.

Ekskjæresten påsto at Tova forlot gården på et tidspunkt hvor hun fortsatt var hos sin mor. Deretter forandret han historien sin til et annet tidspunkt.

Ifølge moren oppfattet hun ekskjæresten som helt normal, bortsett fra to ting: Han tok et bad tidlig om morgenen og han hadde vondt i ryggen.

Ba om informasjon om søket
Tiltalte sendte en tekstmelding til Tovas foreldre, der han ba om å få informasjon om søket etter Tova.

- Han skrev at «du sikkert ikke liker meg lenger for det jeg har gjort med Tova, men du bør vite at jeg fortsatt bryr meg og jeg har fortsatt følelser, og vi har fortsatt følelser for hverandre, og vi har truffet hverandre. Så si ifra når hun kommer tilbake», sier moren i retten.

FUNNET DØD: Svenske Tova Moberg (19) har vært savnet siden lørdag kveld. Natt til 16. mai fant politiet en død person under søket etter 19-åringen. Video: Expressen TV Vis mer

Moren ga klar beskjed om at han ikke burde være en del av Tovas liv. I løpet av dagen svarte 22-åringen med at han hadde vært i byen for å lete etter Tova, og han hadde blitt fortalt at hun dratt i en bil.

Seinere ringte 22-åringen Tovas far og krevde penger av ham. Da foreldrene lette etter datteren på gården, skal blant annet et vindu ha blitt knust, og dette ville han ha betalt for.

Forholdet mellom de to tok slutt i mars i år, og i forbindelse med bruddet ble også ekskjæresten anmeldt av Tovas foreldre for å ha mishandlet henne.

22-åringen er tiltalt for drap og frihetsberøvelse. Han nekter straffskyld.