Tiltalte hjemme i senga si

Klokka 10 i dag startet rettssaken mot kvinnen som eide hundene som drepte vesle Johannes (7). Men den tiltalte kvinnen er ikke tilstede. Hun ligger hjemme i senga si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka 10 ble retten satt i saken mot den 48 år gamle kvinnen som eide hundene som angrep og drepte lille Johannes på Vest-Torpa. Det triste dødsfallet, som skjedde 31. januar i fjor, opprørte hele Norge. Johannes Åsheim var på vei hjem fra skolen og hadde nettopp gått av skolebussen da hundene gikk løs på ham. Hundene tilhørte den 48 år gamle nabokvinnen, som hadde 26 hunder i en åpen hundegård rett ved veien.

Klokka 9.10 i dag tidlig kom Roger Åsheim og kona til rettslokalet i Hadeland og Land tingrett sammen med advokat Tor Erling Staff. De mener at hundeeieren burde ha blitt tiltalt for uaktsomt drap.

- Jeg håper at saken starter i dag og at den er ferdig før 31. januar, sier Roger Åsheim til Dagbladet.no. Dét er ettårsdagen for det triste dødsfallet.

Men da retten ble satt igjen etter en pause klokka 1130, godtok sorenskirver gunnar Hansen at saken blir utsatt til onsdag.

Samtidig uttrykte han skepsis til kvinnens sykemelding og besluttet at hun skal undersøkes av en offentlig oppnevnt lege. Det blir etter alt å dømme politilegen i Oslo som får oppdraget.

Den tiltalte hadde levert sykmelding for mandagen, men da retten ble hevet, opplyste hennes forsvarer at sykemeldingen var forlenget til helgen. Den kan nå bli satt til side.

Sorenskriver Gunnar Hansen kan dermed enten velge å underkjenne sykmeldingen eller å godkjenne sykmeldingen og utsette saken til tirsdag eller onsdag.

Retten tok i denne omgang ikke stilling til om kvinnen er i en slik psykisk tilstand at en rettspsykiatrisk vurdering er påkrevd.

Ble hjemme

Ifølge den tiltaltes forsvarer viser blodprøver viser at hun er blitt fysisk syk i forkant av saken.

- Hun er ikke i stand til å møte, hun ligger hjemme i senga si. Jeg snakket med henne på søndag, da hadde hun sendt en venn ut etter medisiner, sa forsvarer John Magne Hammervoll.

Gruer seg til å møte bygda

Kvinnen er tiltalt for farlig dyrehold, i tillegg til brudd på dyrevernloven og viltloven. Foreldrene til Johannes mener at sønnen deres kunne ha levd fremdeles hvis politiet og veterinærmyndighetene hadde tatt affære på et tidligere tidspunkt. Mange var redde for de aggressive hundene og fryktet at de kunne gå løs på mennesker.

Etter at Johannes ble funnet død, ble nesten alle hundene avlivet. Kvinnen som eide dem, har tidligere sagt at hun vil kreve erstatning på 400 000 kroner for tapet av hundene. Faren til Johannes, Roger Åsheim, sier at familien vil kreve erstatning på 500 000 kroner av kvinnen.

Til VG har kvinnen sagt at hun gruer seg til rettssaken, men at hun ikke føler skyld:

- Ingen vil at noe slikt skal skje. Men det var en ulykkeshendelse. Jeg har hatt et forsvarlig hundehold, sa hun.

- Minnene strømmer på

Hele jula har han forberedt rettssaken sammen med klienten.

- Hun synes det er helt grusomt. Det er en sak med bare tapere, og hun gruer seg til å treffe bygda igjen. Det er ganske spesielt nå: Det er snø, kaldt og mørkt, og situasjonen likner på slik som det var da tragedien skjedde. Minnene strømmer på. Etter min mening er det dét som har utløst det psykiske presset som har slått inn på den fysiske helsa, sier han.

I dag skal retten ta stilling til den tiltalte kvinnens sykmelding. Sykmeldingen går ut i dag. Hammervoll hadde i dag morges ikke blitt varslet om noen ny sykmelding. Overfor Dagbladet anslår han at rettssaken kommer i gang i morgen eller på onsdag.

<B>DREPT AV HUNDER: Johannes Åsheim (7) døde den 31. desember i fjor. Naboens hunder drepte ham.