Tiltalte landssvikere, forsvarte Arne Treholt

Begge Breivik-dommerne kommer fra markante jusfamilier.

<strong> BESTEFAR:</strong>  Den nyoppnevnte dommeren i Behring-Breivik-saken, Wenche Elizabet Arntzen, er barnebarn til advokat Sven Arntzen (udatert bilde), som var Riksadvokat under første del av landssvikoppgjøret i 1945 og 1946, fotografert ved skrivebordet.
Foto: NTB arkiv / Scanpix.
BESTEFAR: Den nyoppnevnte dommeren i Behring-Breivik-saken, Wenche Elizabet Arntzen, er barnebarn til advokat Sven Arntzen (udatert bilde), som var Riksadvokat under første del av landssvikoppgjøret i 1945 og 1946, fotografert ved skrivebordet. Foto: NTB arkiv / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Begge dommerne i saken mot Anders Behring Breivik har røtter i sterke norske jus-familier, som har vært sentrale i dominerende norske saker som landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig og spionasjesaken mot Arne Treholt.

Bestefar til tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen var den kjente forretningsadvokaten Sven Arntzen, som var riksadvokat under første del av landssvikoppgjøret i 1945 og 1946.

Far til Breivik-dommer Wenche Elizabeth Arntzen, var den tidligere riksadvikatens sønn Andreas Arntzen.  Også han var advokat, og en av Arne Treholt tre forsvarere i spionsaken i 1985 - sammen med Ulf Underland og Jon Lyng.

Statsminister og Rinnan-aktor Den andre Breivik-dommeren, Arne Lyng, er barnebarn av jurist og tidligere Høyre-statsminister John Lyng.

John Lyng var aktor i saken mot Rinnan-banden.

<strong> FAR:</strong>  Far til tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen var en av forsvarerne til spiontiltalte Arne Treholt under rettssaken i 1985. Her Andreas Arntzen (t.h.) i samtale med Treholt. Arkivoto: Erik Thorberg / SCANPIX.
FAR: Far til tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen var en av forsvarerne til spiontiltalte Arne Treholt under rettssaken i 1985. Her Andreas Arntzen (t.h.) i samtale med Treholt. Arkivoto: Erik Thorberg / SCANPIX. Vis mer

Lyng var statsminister i 28 dager fra 28. august 1963, da Einar Gerhardsens Ap-regjering ble felt på Kings Bay-ulykken. Seinere var John Lyng utenriksminister i Per Borten-regjeringen fra 1965 til 1970.

Arne Lyng er nevø av Treholt-forsvarer Jon Lyng, som også var aktiv Høyre-politiker.

- Vi var opptatt av å finne to erfarne dommere gjerne som utfyller hverandre som til sammen blir et bra dommerpar. Det er jeg helt overbevist om at vi har funnet, sier sorenskriver Geir Engebretsen til Dagbladet.

- Klar over båndene - Jeg har vært klar over de familiemessige lenkene. Begge disse dommerne har en familiær bakgrunn med jurister som har jobbet i advokat- og påtalebransjen. -

- Det har ikke vært avgjørende for oss, men selvfølgelig ikke fremmed for at det kan være interessant å trekke paralleller bakover, sier Engebretsen.

<strong> BESTEFAR:</strong>  Jurist, statsminister og utenriksminister John Lyng (1905-1978) er bestefar til nyoppnevnt Behring Breivik-dommer Arne Lyng.
John Lyng var i sin juskarriere blant annet aktor i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig mot Henry Oliver Rinnan og hans bande.
Arkivoto: NTB/Scanpix.
BESTEFAR: Jurist, statsminister og utenriksminister John Lyng (1905-1978) er bestefar til nyoppnevnt Behring Breivik-dommer Arne Lyng. John Lyng var i sin juskarriere blant annet aktor i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig mot Henry Oliver Rinnan og hans bande. Arkivoto: NTB/Scanpix. Vis mer

- De er ikke veldig opptatt av det, jeg er ikke veldig opptatt av det, men jeg forstår at media kan være opptatt av det, legger han til.

Tiltale i februar Innstillingen til tiltale skal oversendes Riksadvokaten i februar.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har gjort det klart at hvert enkelt drap trolig vil være separate punkter i tiltalen - noe som vil gjøre den svært omfattende.

Tre legdommere De to nyoppnevnte fagdommerne skal nå vurdere sakkyndigrapporten og den rettsmedisinske kommisjonens konklusjon om Breiviks psyke.

I forberedelsene til norgeshistoriens største rettssak skal de også være med på utvelgelsen av tre legdommere.

<strong> NYOPPNEVNT:</strong>  Arne Lyng og Wenche Elizabeth Arntzen ble i dag presentert som dommere i straffesaken mot  Anders Behring Breivik.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
NYOPPNEVNT: Arne Lyng og Wenche Elizabeth Arntzen ble i dag presentert som dommere i straffesaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix. Vis mer

Fakta om Breivik-dommerne

Wenche Elizabeth Arntzen


Jurist, født 1959.

Har også studert filosofi.

Har jobbet som jurist i justisdepartementet, og vært dommerfullmektig i Larvik tingrett.

1994: konstituert lagdommer i Hålogaland lagmannsrett

1989-2003: advokat under regjeringsembetet

2003 — 07: advokat og partner i Kluge advokatfirma

2007- : tingrettsdommer i Oslo Tingrett

Har jobbet hos Riksmeklingsmannen og i
Stortingets EOS-utvalg


Arne Lyng


Jurist, født 1962.

1990 - Begynte som advokatfullmektig i Wiersholm og Mellbye og Beck

92 — 93 - dommerfullmektig i Vesterålen tingrett

1993 - 97: advokatfullmektig i Lyng og Co

1997- 2002: rådgiver og spesialrådgiver i Kredittilsynet

1998 — 2002: sekretær og hovedsekreter i banklovkommisjonen

2000- : tingrettsdommer i Oslo tingrett

2006 — 10, nestleder felles klagenemnd for behandling av saker om juks på prøver i høyskole og universitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer