Tiltalte landssvikere, forsvarte Arne Treholt

Begge Breivik-dommerne kommer fra markante jusfamilier.

BESTEFAR:  Den nyoppnevnte dommeren i Behring-Breivik-saken, Wenche Elizabet Arntzen, er barnebarn til advokat Sven Arntzen (udatert bilde), som var Riksadvokat under første del av landssvikoppgjøret i 1945 og 1946, fotografert ved skrivebordet.
Foto: NTB arkiv / Scanpix.
BESTEFAR: Den nyoppnevnte dommeren i Behring-Breivik-saken, Wenche Elizabet Arntzen, er barnebarn til advokat Sven Arntzen (udatert bilde), som var Riksadvokat under første del av landssvikoppgjøret i 1945 og 1946, fotografert ved skrivebordet. Foto: NTB arkiv / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Begge dommerne i saken mot Anders Behring Breivik har røtter i sterke norske jus-familier, som har vært sentrale i dominerende norske saker som landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig og spionasjesaken mot Arne Treholt.

Bestefar til tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen var den kjente forretningsadvokaten Sven Arntzen, som var riksadvokat under første del av landssvikoppgjøret i 1945 og 1946.

Far til Breivik-dommer Wenche Elizabeth Arntzen, var den tidligere riksadvikatens sønn Andreas Arntzen.  Også han var advokat, og en av Arne Treholt tre forsvarere i spionsaken i 1985 - sammen med Ulf Underland og Jon Lyng.

Statsminister og Rinnan-aktor Den andre Breivik-dommeren, Arne Lyng, er barnebarn av jurist og tidligere Høyre-statsminister John Lyng.

John Lyng var aktor i saken mot Rinnan-banden.

Lyng var statsminister i 28 dager fra 28. august 1963, da Einar Gerhardsens Ap-regjering ble felt på Kings Bay-ulykken. Seinere var John Lyng utenriksminister i Per Borten-regjeringen fra 1965 til 1970.

Arne Lyng er nevø av Treholt-forsvarer Jon Lyng, som også var aktiv Høyre-politiker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer