Voldsepisode etter Stavernfestivalen:

Tiltalte nekter for å være sjåføren som gikk til angrep

En 25 år gammel mann er tiltalt etter at en mann fikk alvorlige skader i en voldsepisode etter Stavernfestivalen i fjor. Tiltalte nekter straffskyld.

BESLAGLAGT: Bilen som gjerningspersonen skal ha kjørt utenfor festivalområdet natt til søndag 15. juli 2018. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: Bilen som gjerningspersonen skal ha kjørt utenfor festivalområdet natt til søndag 15. juli 2018. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LARVIK (Dagbladet): Natt til søndag 15. juli i fjor, etter at Stavernfestivalen var over, ble en 29 år gammel mann fra Oslo alvorlig skadet i en voldsepisode.

Tirsdag startet rettssaken mot den 25 år gamle mannen som er siktet i saken. På spørsmål fra dommer Siri Vigmostad svarte tiltalte at han nektet straffskyld.

Forsvarer Jonny Sveen ba tiltalte fortelle hvordan de som kjenner han, ville beskrevet ham.

- Som en hyggelig person. Jeg har aldri gjort noe mot noen, sa den tiltalte 25-åringen.

STAVERNFESTIVALEN: I Gamle Stavernsveien ble en 29 år gammel mann angrepet av en pirattaxi-sjåfør. Foto: Google maps / skjermdump
STAVERNFESTIVALEN: I Gamle Stavernsveien ble en 29 år gammel mann angrepet av en pirattaxi-sjåfør. Foto: Google maps / skjermdump Vis mer

Kjørte for fort

En av politibetjentene som var først på stedet var kalt inn som vitne. Patruljen var på jobb i forbindelse med Stavernfestivalen den aktuelle helgen, og politibetjenten forklarte overfor retten at en av hennes kolleger ble oppmerksom på en skrenselyd på Gamle Stavernsvei, ved festivalens utgang.

Da patruljen kom fram til åstedet, møtte de en ansamling av personer som sto rundt en person som lå på bakken.

- Fornærmede sier at han ikke kjenner kroppen sin og er sikker på at han har blitt lam. Det var mange vitner i veien, men ingen bil, fortalte hun.

Politiet fikk så opplyst at fornærmede hadde vært på vei hjemover da det hadde kommet en rød golf kjørende, og at fornærmede syntes den kjørte for fort i forhold til at det var så mange i gata.

Som fornærmede selv har forklart i retten, slo han i frontruta på bilen. Da føreren kom ut av bilen, ble fornærmede kastet i bakken, og deretter sparket i hodet. Les mer om fornærmedes forklaring her.

Hadde familiebesøk

Tiltalte forklarte overfor retten at han har problemer med hukommelsen, og at det dermed er vanskelig å huske detaljer fra denne helgen for over et halvt år siden.

Politiet har innhentet opplysninger fra tiltaltes treningssenter, som viser at han var på trening i 18-tiden denne lørdagen. Deretter det var han innom Shell i Storgata i Larvik. Etter dette har han dratt hjem.

25-åringen forklarte at han hadde fått besøk fra Sverige denne helgen, av svigerfar, hans kone og deres barn. Tiltalte sa han var sammen med besøket denne kvelden.

På bensinstasjonens overvåkningskameraer kan man derimot se at tiltalte dukker opp på Shell klokka 02.13 søndag. Klokka 02.54 er siste gang han er avbildet på overvåkningskameraene på bensinstasjonen, denne gangen sammen med en kamerat.

- Hva gjorde du etter det?, spurte aktor An Eline Rimstad Johansen.

- Jeg stakk hjem, jeg husker ikke at jeg gjorde noe spesielt, svarte tiltalte.

Han fikk omfattende lammelser i kroppen, som har påvirket livet hans i stor grad. Foto: Amanda Walnum/Dagbladet
Han fikk omfattende lammelser i kroppen, som har påvirket livet hans i stor grad. Foto: Amanda Walnum/Dagbladet Vis mer

Vipps-transaksjoner

Tiltaltes og hans mors aktivitet på Vipps er et tema i rettssaken. Ifølge aktor fikk tiltaltes mor en Vipps-konto sommeren 2018, og tiltalte forklarte at han og brødrene hjalp mora med å lære seg hvordan man bruker tjenesten.

- Det står en del navn som skal ha vippset fredag, natt til lørdag og lørdag kveld. Har du tanker om hvorfor disse menneskene har vippset penger til moren din?, spurte aktor.

- Kanskje lillebroren min kjørte den dagen, han ble jo tatt for det, svarte tiltalte og la til at det må aktor spørre broren om.

Tiltaltes egen Vipps-konto ble slettet i desember 2017, og 25-åringen forklarer at telefonen hans ble sperret. Siden det hadde han lånt telefoner, blant annet brødrenes og morens. Han kunne ikke si om han brukte morens telefon i løpet av Stavernfestivalen.

Morens mobiltelefon ble beslaglagt 13. august. Da var den ifølge aktor registrert på tiltaltes e-postadresse, i tillegg til at den var logget inn med en annen e-post, også tilhørende tiltalte.

FORSVARER: Jonny Sveen. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet
FORSVARER: Jonny Sveen. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

Nekter for å ha kjørt pirattaxi

Fra et av vitnene på stedet fikk politiet bilens skiltnummer. Bilen er registrert på tiltaltes svigerinne, og 25-åringen erkjente i retten at han har hatt tilgang til den røde golfen - bare hvis broren selv ikke trengte den. I tillegg fikk han ikke lov til å være lenge borte med bilen.

- Har du brukt den til å kjøre pirattaxi?, spurte aktor, hvorpå tiltalte ristet på hodet og svarte nei.

En av tiltaltes brødre deltok på Stavernfestivalen, og tiltalte møtte sin bror der på festivalens første dag, altså torsdag.

På spørsmål om tiltalte var i området rundt festivalen seinere den helgen, svarte 25-åringen at han ikke husker.

ÅSTEDET: Her har politiet markert åstedet for hendelsen, samt hvor festivalen holdes og utgangen. Foto: Politiet
ÅSTEDET: Her har politiet markert åstedet for hendelsen, samt hvor festivalen holdes og utgangen. Foto: Politiet Vis mer

Dro til Sverige

To av tiltaltes brødre har tidligere vært siktet i saken. Den yngste broren (23) ble siktet og fengslet 20. juli, ei uke etter hendelsen. Etter ei uke i varetekt ble lillebroren løslatt og en annen bror ble siktet. Men det viste seg at han hadde kjørt en annen bil.

10. august ble den tredje broren (25) siktet, men politiet fant ham ikke. Politiet mente vedkommende hadde unndratt seg pågripelse. Da politiet aksjonerte mot boligen hans, hadde noen varslet tiltalte. Han vil ikke si hvem, men forteller at han valgte å dra til Sverige.

- Når dere kom hjem til meg (politiet journ.anm.) ble jeg redd, så jeg stakk av, sa tiltalte i retten.

5. september meldte han seg selv.

- Problemer med å huske

Forsvarer Jonny Sveen forteller til Dagbladet at de har jobbet med å friske opp minnet til hans klient.

- Men som han selv har forklart i dag, har han veldig problemer med å huske. Og han har forklart hvorfor også, at han er svak på det feltet.

- Din klient nekter for å ha kjørt pirattaxi eller vært i nærheten av festivalen etter torsdagen. Hvem tenker han har kjørt svigerinnas bil?

- Han har ikke gjort seg opp noen mening om hvem som har gjort det. Han har bare gitt forklaring om at han ikke har kjørt bilen og heller ikke utøvd noe vold, sier Sveen.

Tiltalte forklarte i retten først at han hadde vært var hjemme hele kvelden, men så vist overvåkingsbilder fra Shell seinere den natta. Sveen forteller at det ikke behøver å være motstridende.

- Han har problemer med å huske så langt tilbake, men det er ikke noe han forsøker å tildekke på noen måte. Disse bildene er han kjent med, at han var på Shell seint på kvelden.

Det er satt av fire dager til rettssaken, som går i Larvik tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer