- Tiltalte og Dereka var alene drapsnatta

Slik oppsummerte aktoratet sin prosedyre. 21-åringens forsvarer hevder på sin side at en tredje person kan ha vært på åstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I november ble 21-åringen fra Son dømt for drapet på Dereka Maria Rukan Mikula, men frikjent for å ha voldtatt henne. Både 21-åringen og påtalemyndigheten anket saken, og i dag ble bevisføringen i ankesaken sluttført. Like etter fikk Borgarting lagmannsrett høre aktoratet og forsvaret gå gjennom sakens beviser i sine prosedyrer.

Juryen fikk høre to vidt forskjellige scenarier.

- Han er skyldig

Derekas mor, far og tante satt på tilhørerbenken da påtalemyndigheten startet sin prosedyre. Litt nærmere utgangsdøra satt tiltaltes mor. De hørte aktor Arild Holden be juryen om å ikke legge vekt på at tiltalte ser ut som en normal ung mann.

- De fleste drapsmenn ser ut som «deg og meg», sa han.

Holden gikk deretter gjennom ei rekke sentrale beviser som han mener knytter 21-åringen til voldtekt og drap.

  • Han var på åstedet før og etter at Dereka ble drept, noe han løy om i to politiavhør.
  • Hans håndflateavtrykk ble funnet i Derekas blod på en telyseholder som antas å være ett av drapsvåpnene.
  • Både hans og Derekas blod ble funnet på en del av en mobilladerladning. En annen del av samme ledning ble funnet rundt halsen på den døde jenta.
  • Han har hatt et skopar av typen Osiris skatesko, som avsatte flere blodige avtrykk i Derekas hjem. Aktor mener vitner og bilder fra et overvåkningskamera peker på at tiltalte hadde slike sko på drapstidspuntet.
  • Vitneprov kan tyde på at 21-åringens fysikk ikke er så dårlig som forsvaret hevder.

Aktor gjentok flere ganger at en ny tilleggsrapport fra rettsmedisinsk konkluderer med at Dereka ble voldtatt. Aktor viste til at hun var naken da hun ble funnet, og at trusa hennes var revet i stykker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.