- Tiltalte og Dereka var alene drapsnatta

Slik oppsummerte aktoratet sin prosedyre. 21-åringens forsvarer hevder på sin side at en tredje person kan ha vært på åstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november ble 21-åringen fra Son dømt for drapet på Dereka Maria Rukan Mikula, men frikjent for å ha voldtatt henne. Både 21-åringen og påtalemyndigheten anket saken, og i dag ble bevisføringen i ankesaken sluttført. Like etter fikk Borgarting lagmannsrett høre aktoratet og forsvaret gå gjennom sakens beviser i sine prosedyrer.

Juryen fikk høre to vidt forskjellige scenarier.

- Han er skyldig

Derekas mor, far og tante satt på tilhørerbenken da påtalemyndigheten startet sin prosedyre. Litt nærmere utgangsdøra satt tiltaltes mor. De hørte aktor Arild Holden be juryen om å ikke legge vekt på at tiltalte ser ut som en normal ung mann.

- De fleste drapsmenn ser ut som «deg og meg», sa han.

Holden gikk deretter gjennom ei rekke sentrale beviser som han mener knytter 21-åringen til voldtekt og drap.

 • Han var på åstedet før og etter at Dereka ble drept, noe han løy om i to politiavhør.
 • Hans håndflateavtrykk ble funnet i Derekas blod på en telyseholder som antas å være ett av drapsvåpnene.
 • Både hans og Derekas blod ble funnet på en del av en mobilladerladning. En annen del av samme ledning ble funnet rundt halsen på den døde jenta.
 • Han har hatt et skopar av typen Osiris skatesko, som avsatte flere blodige avtrykk i Derekas hjem. Aktor mener vitner og bilder fra et overvåkningskamera peker på at tiltalte hadde slike sko på drapstidspuntet.
 • Vitneprov kan tyde på at 21-åringens fysikk ikke er så dårlig som forsvaret hevder.

Aktor gjentok flere ganger at en ny tilleggsrapport fra rettsmedisinsk konkluderer med at Dereka ble voldtatt. Aktor viste til at hun var naken da hun ble funnet, og at trusa hennes var revet i stykker.

Holden sa videre at 21-åringen ikke er troverdig fordi han er tatt i løgn flere ganger. Han presiserte også at gjerningspersonen må ha handlet med forsett, og karakteriserer voldsbruken som «overvold».

- Det handler om kvelning og massive hodeskader, noe som gjorde det overveiende sannsynlig at døden ville inntre.

Den tiltalte 21-åringen så mest ned i bordet under aktors gjennomgang, som var unnagjort på en snau time. Holden oppsummerte med å si at bevisene i saken pekte i èn retning.

- Det er ingenting i denne saken som taler for at det har vært andre til stede på drapstidspunktet enn tiltalte og avdøde, sa han.

- I en sak som dette får man aldri svar på alle spørsmål. Det viktigste er om man får svar på tilstrekkelig mange spørsmål til å bli overbevist.

- Tredje person

Flere medlemmer av Derekas familie forlot rettssalen før 21-åringens forsvarer Bjørn Haugen begynte sin prosedyre. Haugen forsøkte å så tvil om aktoratets konklusjoner.

Dereka-drapet:

 • Dereka Maria Rukan Mikula ble funnet drept av sine venner lørdag 15. mars i fjor. 16-åringen døde av gjentatte slag mot hodet natt til lørdagen, i sitt eget hjem.
 • 25. mars ble en kamerat (nå 21 år) av Dereka pågrepet.
 • 21-åringens blod er funnet sammen med drapsofferets blod på åstedet, og avtrykk av drapstiltaltes håndflate er funnet på en telysholder.
 • 13. november ble han i Follo tingrett dømt til 13 års fengsel for drapet, men frikjent for voldtekt. Både han og påtalemyndigheten anket dommen.

  Ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag 16. mars. Det er satt av åtte dager.

Han sa at 21-åringen ikke hadde noe motiv, at ingen tekniske beviser knytter ham til selve drapshandlingen, og at det etter forsvarets mening ikke er påvist noe drapsvåpen. Aktoratet er overbeviste om at Dereka ble drept med telysholderen og en pinnestol, mens forsvaret hevder en vase kan ha blitt brukt. Biter tilsvarende halve vasen er aldri funnet.

Forsvareren hevdet at politiets etterforskning er ufullstendig, og viste til at skår fra den knuste vasen ikke ble DNA-testet. Heller ikke sigarettsneiper som lå i vasen, samt en grønn tråd som ble funnet i blod på telyseholderen, ble undersøkt for biologiske spor.

De hevdet også at tiltaltes fysikk er så redusert på grunn av hjertefeil, at han neppe kunne utført den massive volden.

Under Haugens prosedyre syntes 21-åringen mer aktiv. Han kikket opp mot tilhørerne, og i et kort øyeblikk kastet han blikket mot Derekas far. På dette tidspunktet så Donald Mikula en annen vei.

På tampen skisserte forsvareren et helt annet handlingsforløp enn aktors. Haugen mener det ikke kan utelukkes at en tredje person gjemte seg i leiligheten da 21-åringen ble lukket inn av Dereka. Denne personen skal ha gjemt seg på rommet til Derekas lillesøster, og på et tidspunkt ha slått ned tiltalte og drept Dereka.

I morgen tidlig trekker juryen seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet.

ULIKE SCENARIER: Statsadvokat Arild Holden (til venstre) og forsvarer Bjørn Haugen skisserte opp to vidt forskjellige scenarier under dagens prosedyrer.
DREPT: Dereka Maria Rukan Mikula ble bare 16 år gammel. Natt til lørdag 15. mars 2003 ble hun brutalt drept i sitt eget hjem.
TILTALT: Bildet viser 21-åringen og forsvarer Håvard Kalvåg under ankesaken etter drapet på Dereka Mikula. 21-åringen er tidligere dømt til 13 års fengsel for drapet, men anket dommen på stedet.