- Tiltalte og Dereka var alene

Statsadvokat Arild Holden fastholdt at ingenting taler for at en ukjent tredjeperson skal ha brutt seg inn i leiligheten drapsnatta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor ba juryen finne tiltalte skyldig i drap og voldtekt.

I prosedyren trakk han fram at tiltalte har løyet. I sine to første avhør innrømmet 21-åringen ikke at han hadde oppsøkt Dereka Maria Rukan Mikula (16) lørdag 15. mars; den natta da hun døde av massive hodeskader og kvelning.

Og først i avhør 2. juni kom han på at han hadde sett en mystisk skygge mens han satt i Derekas sofa. Denne ukjente tredjepersonen hevder forsvareren kan være drapsmannen.

Anne Rukan, Derekas mor og faren Donald Mikula var i retten. Nær døra satt tiltaltes mor.

Funnet naken

Aktor understreket at offeret ble funnet naken og med avrevet truse. Sakkyndig rettsmedisiner har konkludert med at skader hos avdøde skyldes «kraftfull innføring av gjenstand eller kroppsdel».

- Er det trolig at min klient går fra å være en hyggelig kamerat til et seksuelt monster denne natta? spurte forsvarer Bjørn Haugen i sin prosedyre.

Haugen hevdet tiltalte ikke hadde drapsmotiv og at han ikke var i en aggressiv eller opphisset sinnstilstand tidligere på kvelden.

Mens forsvareren snakket var tiltalte mer uttrykksfull enn tidligere. En gang snudde han hodet og kastet et blikk på Derekas far. Akkurat da så Donald Mikula en annen vei.

Holden beskrev voldshandlingene som «overvold», og viste til sterke tekniske bevis. Bevisene er blant annet en telysholder med tiltaltes håndavtrykk i Derekas blod, og deler av en mobillader-ledning med blanding av tiltaltes blod og Derekas blod.

Tredjeperson

Forsvarer prosederte på sin tredjeperson-teori:

Tiltalte og Dereka snakker om ei jente han gjerne ville ha et forhold med. En sjalu beiler kommer inn i leiligheten og gjemmer seg. Denne kommer så farende ut og angriper.

Tidligere på dagen hadde forsvareren begjært saken utsatt. Hovedgrunnen var en sølvgrå steintøyvase som forsvareren hevder er et mulig drapsvåpen.

- Etterforskningen er ufullstendig. Vi kunne hatt flere svar hvis påtalemyndigheten hadde vært villige til å gjennomføre de DNA-undersøkelser vi har bedt om, sa Haugen.