Tiltalte «Øst» legger kortene på bordet: - Slik fungerte Cappelens hasjimperium

Solgte Cappelen-hasj videre.

TOPP HASJ: Tiltalte "Øst" gir sin versjon av Cappelens hasjvirksomhet i retten. Og sier det var gode tider. Han erkjenner delvis straffskyld.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TOPP HASJ: Tiltalte "Øst" gir sin versjon av Cappelens hasjvirksomhet i retten. Og sier det var gode tider. Han erkjenner delvis straffskyld. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Rettssaken mot Gjermund Cappelen og hans angivelige hasjliga fortsetter i dag i Asker og Bærum tingrett.

I dag forklarer en 45 år gammel mann fra Oslo seg i retten. Politiet mener han i Cappelens hasjregnskap gikk under kodenavnet «Øst» og 45-åringen sier i retten at han innser og dermed bekrefter at han må være «Øst» i saken.

Mannen er tiltalt for å ha kjøpt/mottatt 85 kilo hasj av Gjermund Cappelen og hans angivelige medarbeidere. Mannen erkjenner delvis straffskyld, han mener mengden hasj han er ansvarlig for bare strekker seg opp mot 35 kilo.

Mentor I retten forklarer han at han har kjent Gjermund Cappelen i seks - sju år.

- Han var en god venn og en slags mentor for meg. Han kunne hjelpe meg firmapapirer og jeg kunne betro meg til ham med dameproblemer eller hva det måtte være, sier han i retten.

Og Cappelen var også en veldig god hasjkontakt, sier han og ga sin versjon av hvordan Cappelens hasjimperium fungerte.

- Fra sommeren 2012 begynte det å ta av. Cappelen hadde hasjmenyer med forskjellige varer å velge fra. Jeg ble den som begynte å selge hasj til de jeg pleide å kjøpe hasj fra. Etter at jeg ble kjent med Gjermund Cappelen gikk det alltid veldig greit, sier mannen i retten.

- Som himmelen Han sier han aldri har kjøpt hasjen av Cappelen, men fått det på «krita» - at han mottok varene, solgte det videre med fortjeneste og ga Cappelen penger tilbake for varene.

Han sier det kunne være fra et par hundre gram til opp mot sju kilo av gangen.

- Å ha en meny, flere varianter å kunne velge mellom, var himmelen for oss som dreiv med sånt, sier «Øst» i retten.

Han sier hans rolle i virksomheten var at han prata med sine folk nedover i næringskjeden og tok bestillinger på hasj - type, kvalitet og avtalte pris. Han møtte deretter folk som jobbet for Cappelen og leverte bestillingen til dem. Så mottok han varene og leverte ut igjen, la på cirka fem kroner på innkjøpsprisen fra Cappelen til egen fortjeneste og solgte videre.

«Øst» nevner i retten ingen andre navn enn Cappelen, men bekrefter at han har møtt en av de andre tiltalte i saken, en 51-åring fra Oslo som politiet i Cappelens hasjregnskap kalles «Legg». Han er ikke til stede i retten på grunn av lovlig sykmelding. Det er ukjent hvordan han stiller seg til tiltalen.

- Vi møttes som regel på en bensinstasjon på Ullevål i Oslo. Jeg møtte NN (den andre tiltalte red.anm) kanskje åtte til ti ganger. Da jeg mottok varene dro jeg rett til kundene. Jeg ville ha minst mulig hjemme. En veit aldri når politiet står på døra, hvis jeg skulle bli tatt ville jeg bli tatt med minst mulig, sier «Øst» i retten.

Snudde Da han ble pågrepet i sitt hjem 14. mai 2014 fant politiet ifølge tiltalen 224 gram hasj, men tiltalte sier han tror 100 av grammene er plantet av politiet.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim påpeker i sin utspørring at tiltalte ikke har fortalt det som kommer fram i retten når han har snakket med politiet i avhør.

- Hvorfor har du snudd? Hvorfor velger du å fortelle nå i retten?

- Jeg ser at jeg har blitt pratet godt inn i saken, jeg ser at det har vært dumt av meg å ikke gjøre det. Jeg har lest avlyttingsmateriale og lest SMSene der har fra meg og det ville vært dumt å sitte her å gjøre noe annet. Jeg satser på litt tilståelsesrabatt, noe jeg har hørt at det kan være mulighet for. I stedet for å sitte her og blånekte for alt når dere har disse bevisene mot meg, så legger jeg heller kortene på bordet, sier «Øst» i retten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram