Tiltalte smilte

Begge tiltalte smilte da rettssaken mot Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen åpnet i Kristiansand i dag. Tre meter unna satt mødrene til begge jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Helge Andersen erkjente delvis straffeskyld da tiltalen for drap og voldtekt ble lest opp for ham i dag. Viggo Kristian erklærte seg ikke skyldig.

Journalistene ble sendt ut før domstolen behandlet spørsmålet om lukkede dører da rettssaken mot Kristiansen og Andersen startet. Men først ble Kristiansen ført inn i salen. Et minutt senere ble kompisen Jan Helge ledet til sin plass.

Kristiansen satte seg ned med albuene i pulten foran seg. Så la han hånden over halve ansiktet for å skjule et bredt glis. Jan Helge Andersen smilte også. Han håndhilste høflig på flere fotografer og lot seg villig fotografere.

Tre meter unna satt mødrene til de to drapsofrene. Mor til Stine Sofie Sørstrønen holdt blikket stivt festet på de to tiltalte. Smerten i ansiktet hennes kan ikke gjengis. De to tiltalte så verken på hverandre eller på de to kvinenne som har mistet døtrene sine.

Foreldrene til Jan Helge Andersen følger saken, mens Viggo Kristiansens foreldre ikke møter i retten.

Domstolen kom til at rettssaken skal gå for åpne dører, men at bare pressen vil ha adgang til deler av forhandlingene.

Politivakt

Pressehorden er allerede på plass i lokalet når de tiltalte føres inn. NRK har gjennomført de første sendingene og en tegner har tatt fram blokka og begynt å lage skisser. TV2 og NRKs kameraer sveiper kontinuerlig over lokalet for å fange opp stemningen. I bakgrunnen er seks politifolk som skal kontrollere rettssalen, de snakker lavmælt mens de studerer de to utgangene og de få vinduene i det brune lokalet. De er her for å passe på at de tiltalte ikke flykter - og på at ingen angriper dem.

Alle pressefolkene må identifisere seg med pressekort, ingen skjult hevner skal kunne snike seg inn i lokalet under dekke av å være journalist. Sannsynligvis får ingen andre ennn pressen og de pårørende være tilstede under saken. Detaljene er så grove at de vanlige reglene om offentlighet for publikum sannsynligvis blir tilsidesatt, og dørene lukkes for alle andre.

Når sorenskriver Jørn Ree slår klubba i dommerpulten, setter han retten for en av de tristeste og groveste sakene Norge har sett.

Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble voldtatt i Baneheia. Deretter ble de stukket i hjel med kniv.

De tiltalte har ikke sett hverandre etter pågripelsen. Jan Helge Andersen har tilstått at han og barndomsvennen Viggo Kristiansen misbrukte og drepte de to forsvarsløse småbarna. Han har gitt detaljer som gjorde at politifolkene som avhørte ham, etterpå trengte psykologhjelp. Allerede i ettermiddag kan Andersen bli bedt om å innta vitneboksen. Av de to tiltalte er det Viggo Kristiansen som skal sitte nærmest journalistene. Vi vil se på alle bevegelser og blikk for å prøve å fatte hva han har gjort. Dette er ikke film. Det er ond virkelighet.

PASSER:Politiet har avsatt store mannskaper til å vokte de tiltalte i barnedrapssaken
NEKTER:Kristiansen har nektet enhver befatning med voldtekt og drap. Her kommer hans forsvarer Tore H. Pettersen til rettssalen.