Nyttårsdrapet i Haugesund:

Tiltalte til politiet: - Drap? På hvem?

21-åringen som er tiltalt for drapet på Kjetil André Østhus nyttårsaften nektet å forklare seg i retten. - Fyrverkeri bringer fram dårlige minner, har han sagt i samtale med politiet.

DREPT: Kjetil André Østhus ble bare 28 år gammel. Han ble drept natt til 1. januar i 2022. Foto: Privat
DREPT: Kjetil André Østhus ble bare 28 år gammel. Han ble drept natt til 1. januar i 2022. Foto: Privat Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): Først var planen at han skulle forklare seg. Men da tida var kommet, ble både spørsmålet om å avgi en fri forklaring og besvaring av spørsmål blankt avvist.

21-åringen som er tiltalt for drapet på Kjetil André Østhus (28) nyttårsaften for et drøyt år siden, har så langt vært taus i rettssal 14 i Haugesund. På spørsmålet om han erkjenner straffskyld, var svaret nei.

Det var også det eneste han ønsket å fortelle. Dermed valgte aktor Birgitte Budal Løvlund å sette i gang avspilling av samtlige avhør og samtaler som er tatt opp av politiet siden pågripelsen av den britiske mannen.

- Bringer fram dårlige minner

Opptakene har så langt gitt et sammensatt bilde av både en vanskelig oppvekst, sykdomshistorikk med flere diagnoser og medisinering med en rekke både reseptbelagte og narkotiske stoffer. Politiets teori har siden starten vært at det var en uenighet om fyrverkeri som utløste drapet på Østhus.

Det første opptaket, gjort bare kort tid etter drapet og like etter pågripelsen natt til 1. januar 2022, peker i retning av et anstrengt forhold til både høye lyder og fyrverkeri.

- Fyrverkeri bringer fram dårlige minner, sier 21-åringen allerede i det første møtet med politiet.

I et seinere avhør forteller han følgende:

- Jeg liker ikke høye lyder fordi jeg har en diagnose. Jeg var veldig skvetten og utilpass nyttårsaften, ikke avslappet i det hele tatt.

MANGE VITNER: Én britisk statsborger i 20-åra er tiltalt for drap i Haugesund natt til første nyttårsdag. Video: NRK Vis mer

- Vært inne hele kvelden

I retten kom det fram at den britiske mannen hadde ankommet Norge den 29. desember, to dager før drapet skjedde. Etter å ha blitt hentet i Bergen av en kamerat han var blitt kjent med på nettet, kjørte de til Haugesund. Der hadde kameraten hans leid en leilighet.

Nyttårsaften hadde de vært ute og handlet middag og alkohol. Ifølge tiltaltes forklaring i avhør, gikk resten av dagen med til å se TV-serier og lage mat. Da han seinere skulle på bensinstasjonen for å kjøpe røyk, ble han pågrepet av politiet.

Selv har han hevdet å ikke huske noe som helst av drapshandlingen. I den andre samtalen med politiet, som fant sted på legevakta og det også ble gjort opptak av, erindrer han tilsynelatende ingenting av hendelsen. Da har det bare gått noen få timer siden drapet skjedde.

- Drap? På hvem? Jeg har vært inne hele kvelden, sier 21-åringen i samtalen.

Mannens forsvarer, advokat Ola Strømmen, er foreløpig forsiktig med å uttale seg om sin klients hukommelse og sykdomsbilde. I tiltalen kommer det fram at det kan bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Samtidig er det tatt forbehold om at både fengselsstraff og forvaring kan være aktuelt.

- Han ville ikke si noe i dag, og hvorfor det ble sånn ga ikke nødvendigvis så mye mening. Jeg har snakket med ham om det vil endre seg i morgen, men vi har ikke tatt noen endelig avgjørelse om det ennå, sier Strømmen til Dagbladet.

- Helt fremmed

Forsvareren understreker nok en gang at tiltaltes psykiske helse er og vil bli sentral for utfallet av rettssaken. At manglende hukommelse allerede like etter drapet har vært trukket fram, vil ifølge Strømmen ikke gi et fullstendig bilde før de resterende avhørene er gjennomgått tirsdag.

- På legevakta stiller han seg uforstående til noe drap. Men helhetsbildet mangler foreløpig, og det vil blant annet komme fram mer fra de sakkyndige, uten at jeg skal gjengi det som vil komme fram seinere i hovedforhandlingen, sier Strømmen.

Aktor Løvlund kom allerede i sitt innledningsforedrag mandag med flere konkrete tekniske funn, som ble gjort i leiligheten der 21-åringen bodde hos sin venn. Blant dem en kniv og flere klesplagg hvor det er funnet DNA fra både tiltalte og drepte Østhus - det til tross for at de aldri hadde møtt hverandre før de fatale minuttene i Haugesund nyttårsaften for ett år siden.

- Tiltalte har konsekvent nektet for å ha noe med hendelsen å gjøre. Påtalemyndigheten mener at tiltalte gikk ut av sin leilighet omtrent samtidig som Kjetil André Østhus og de andre han var sammen med. Han bar da to synlige kniver i hendene sine, og reagerte aggressivt overfor gruppa, da han ble oppmerksom på fyrverkeriet. Deretter stakk han Østhus i brystet med kniv, før han forlot stedet umiddelbart, sa Løvlund i retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer