Tiltalte ville ikke tilbake til åstedet

Den drapstiltalte 20-åringen ville ikke bli med inn da retten var på åstedsbefaring i Derekas hus i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRØBAK/SON (Dagbladet.no): Retten tok buss fra rettssalen i Drøbak klokka 13.15 i ettermiddag, og la ut på den 25 minutter lange veien til Derekas hus i Son.

Den tiltalte ga beskjed allerede før han forlot rettslokalene, om at han ikke ville være med inn i huset der Dereka ble drept. Da retten gikk inn i boligen, sto den tiltalte 20-åringen ute på baksiden av huset, bevoktet av èn polititjenestemann.

- Han ønsker ikke å være med. Dette er ting som er så sterkt, akkurat som da bildene fra åstedet ble vist fram. Dette er vondt for ham, og kan gi ham inntrykk han ikke ønsker å ha, sier tiltaltes forsvarer, Håvard Kalvåg, til Dagbladet.no.

20-åringen er likevel med til Son, slik at han skal være tilgjengelig dersom retten har spørsmål.

Sterke bilder

Tidligere i dag bestemte retten at pressen fikk være til stede under gjennomgangen av de tekniske sporene, men at øvrige tilhørere måtte forlate lokalene mens bildene fra åstedet ble gjennomgått.

Teknisk etterforsker ved laboratorieavdelingen ved Kripos, Rune S. Nielsen, fortalte om funnene som ble gjort på stedet. Det ble vist bilder av både åstedet og levningene.

Fra klokka 09.50 til klokka 10.35 ble det vist bilder fra flere rom i Derekas hjem, i tillegg til flere bilder av liket. Det ble også vist bilder av en mobillader, fotavtrykk, knuste gjenstander og blodspor.

Den tiltalte 20-åringen stirret ned i bordet og fiklet med en penn, mens de svært sterke bildene ble vist fram.

Store deler av leiligheten var blodig, og bar preg av kamp. Den tiltalte satt vendt rett fram, mens bildene ble vist på en storskjerm til venstre for ham.

- Jeg sitter helt greit

Rettens administrator, Finn Kløvstad, spurte 20-åringen om han ønsket å sitte vendt annerledes.

- Nei, jeg sitter helt greit, sa tiltalte.

Nielsen viste også fram et fotavtrykk avsatt med blodtilsølt såle. Skoene er av samme type som tiltalte eide.

35 minutter etter at Nielsen begynte sin forklaring, lente 20-åringen seg fram og gjorde noen nedtegninger på et ark. Det var mens politiet viste bilder av en telysholder og en antenneledning som ble brukt under drapet.

- I bunnen av telysholderen ble det funnet et håndflateavtrykk som er identisk med tiltaltes avtrykk. Det er avsatt med blodtilsølt hånd, og blodet er av samme DNA som Dereka, sa Nielsen.

Han fortalte at sporene på åstedet tyder på at gjerningsmannen banet seg vei inn gjennom vinduet på toalettet.

- Den tiltalte har etter alt sannsynlighet oppholdt seg på åstedet mens Dereka ble påført skadene, og han har trolig blødd mens han har oppholdt seg i leiligheten, konkluderte Nielsen.

DREPT: Dereka Maria Mikula.
I dag var det befaring på åstedet i Son-drapet hvor Dereka Maria Mikula ble drept. Her er aktor i saken statsadvokat Arild Holden (tv) og dommer Finn Klavstad (med ryggen til) utenfor huset