Tiltaltes kamerat vitner etter parteringsdrapet, men de to skal ikke se hverandre

Ble truet med follekniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-GUDBRANDSDAL TINGRETT (Dagbladet): I dag skal drapstiltalte Kim Andreas Kristiansens kamerat vitne i Sør-Gudbrandsdal tingrett, etter å ha blitt truet til å hjelpe å frakte vekk liket av mannen kameraten hadde drept, i Øyer i fjor. 

Kameraten ble pågrepet i jakten på Bjarte Hansens (58) drapsmann i august. Han satt drøyt to uker i varetekt, siktet for falsk forklaring, før han ble løslatt. Samtidig var Kristiansen på rømmen i Nederland. 

Siktelsen mot ham ble opprettholdt, men er siden frafalt.

- Glemmer aldri utrykket I vitneboksen torsdag fortalte Kim Andreas at kameraten aldri hadde noe med drapet å gjøre, men at han truet ham med follekniv til å hjelpe ham frakte liket opp i et skogholt. 

Under Kristiansens forklaring torsdag spurte aktor Iris Storås hvorfor han måtte true sin egen venn med kniv for å få hjelp.

- Jeg tror ikke det er noen der ute som frivillig blir med på å frakte likrester, sa Kristiansen.

Han fortalte retten om reaksjonen kameraten hadde vist da han kom inn i leiligheten der drapet hadde skjedd, midt på natten. Offeret var allerede delt opp, men fremdeles var ikke alt pakket inn og rommet var ikke vasket.

- Jeg kommer aldri til å glemme ansiktsuttrykket hans da han kom inn. Han forsto ikke hva han så. Jeg ba ham hjelpe meg pakke inn det som var der, sier han. 

Ikke se hverandre Under kameratens forklaring er det bestemt at Kristiansen skal sitte bak ei åpen dør. Han får høre, men ikke se, kameraten.

- Det er veldig ubehagelig for ham å møte og å se tiltalte. Det er grunnen til at han har bedt om at tiltalte sitter bak døra, sier Lorentz Stavrum, kameratens bistandsadvokat, til Dagbladet. 

I går forklarte Kristiansen at han ringte kameraten og ba ham komme, midt på natta, uten å fortelle hva det gjalt. Kristiansen var full da han ringte, men fikk etterhvert overtalt kameraten.

Han ledet kameraten inn mens han truet ham med en follekniv, fortalte han, og sørget for at han gikk bakerst slik at ikke han skulle rømme. 

Etter å ha fortsatt innpakkingen av likdelene, kjørte de to kameratens bil opp til turområdet ved foten av Hafjell. Der tente Kristiansen på liket, forklarte han i går.

Kristiansen rømte til Nederland og ble på rømmen i elleve dager. Kameraten reiste til Bergen, men ble pågrepet fire dager senere.

Hvor viktig blir kameratens forklaring? 

- Den er sentral, siden han var tilstede drapsnatta. Innledningsvis hadde han det nok større betytning enn nå, siden Kristiansen har erkjent og forklart seg om det som skjedde, sier aktor Iris Storås til Dagbladet. 

For groteskt I retten i dag vil det også legges fram en rekonstruksjonsvideo, laget i november i fjor, der tiltalte med egne ord beskriver og viser hva som skjedde.

I retten i går ble det utelatt ytterst få detaljer, men de fleste av dem er for groteske til å skrive i avisa. 

LES OGSÅ: - Jeg prøvde å roe meg ned. Si «jeg må ikke finne på noe». Men så hentet jeg kjøkkenkniven

Det er ventet at rekonstruksjonsvideoen vil gi et enda mer detaljert bilde over hva som skjedde 14. august i fjor, og hvorfor Kristiansen drepte stefaren.

I går fortalte 24-åringen at han knivstakk Hansen i hjertet og magen flere ganger, før han parterte ved hjelp av en rekke gjenstander. De to hadde drukket alkohol sammen, før de begynte å krangle - om ting de i en årrekke hadde kranglet om, ifølge Kristiansen. 

- Jeg eksploderer, og tømmer meg for aggresjon verbalt og i oppførsel, sa 24-åringen.  

I RETTEN: Aktor Iris Storås og Kristiansens advokat, Odd Ivar Grøn. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I RETTEN: Aktor Iris Storås og Kristiansens advokat, Odd Ivar Grøn. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg ble så sint akkurat der og da. Jeg prøvde å roe meg ned. Si «jeg må ikke finne på noe». Prøvde å trykke på den mentale nødknappen, som jeg har brukt i en årrekke og som alltid har fungert. 

Derfor parterte han liket - Men den dagen funket ikke den. Jeg klarte rett og slett ikke holde tilbake lenger. Så jeg gikk og hentet kjøkkenkniven og utførte de grusomme handlingene som har ført meg hit i dag, sa han. 

På spørsmål fra aktor om hvorfor Kristiansen valgte å partere stefaren sin etter at han var død, svarer han at han ville forsikre seg om at ha var død. 

- Jeg vet faktisk ikke. Jeg har sett for meg at han kunne overleve hva som helst. Han har vært gjennom så mange ulykker og sånt. Det er vanskelig å sette seg inn i hva man tenker, man bare handler. Det er bare overlatt til følelsene dine. 

Hvordan var sinnstremningen din? 

- Jeg tenkte bare å ødelegge. Jeg var sint, det var en urasjonell agresson. Når et menneske har gjort så mye vondt mot deg, og du likevel har åpnet opp hjem og hjerte... Jeg ødela det som ødela meg. 

I etterkant av drapet sendte Kristiansen en SMS til mannen han drepte. Han forklarte i går at det var et taktisk, smart grep for å lure datatrafikken på mobilen, som han skjønte politiet ville bruke mot ham.  

Dagbladet følger saken fra Sør-Gudbrandsdal tingrett også i dag. 

RETTSSAK: Kameraten ble truet med kniv av drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen (bildet) til å frakte det parterte liket av Bjarte Hansen vekk fra åstedet. Fredag skal han vitne i drapssaken.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
RETTSSAK: Kameraten ble truet med kniv av drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen (bildet) til å frakte det parterte liket av Bjarte Hansen vekk fra åstedet. Fredag skal han vitne i drapssaken. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer