Tiltaltes mor: - Han sa han hadde problemer med seg selv og i hodet

Den drapstiltaltes mor vitnet i Oslo tingrett i dag.

FORTALTE MOREN OM PROBLEMER: Moren til den drapstiltalte 23-åringen sa i Oslo Tingrett i dag at sønnen brast i gråt sommeren 2010, og sa at han hadde problemer med seg selv og i hodet.
FORTALTE MOREN OM PROBLEMER: Moren til den drapstiltalte 23-åringen sa i Oslo Tingrett i dag at sønnen brast i gråt sommeren 2010, og sa at han hadde problemer med seg selv og i hodet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Moren til mannen (23) som står tiltalt for det såkalte halloween-drapet, forklarte seg i dag for Oslo tingrett.

Hun sa at hun merket en endring hos sønnen sommeren 2010. Han var da med familien på hytta, og ifølge moren isolerte han seg totalt i begynnelsen av ferien.

- Han trakk seg helt tilbake og var på rommet. Han var sliten, lite sosial, han spiste til og med på rommet. Jeg kjefta på ham for det, ville sparke ham igang, sa hun.

Men en dag endret dette seg fullstendig, ifølge moren:

- En dag da jeg var ute kom han og sa at han måtte prate med meg om noe. Også brast han i gråt. Han gråt og gråt. Jeg spurte ham om hva som var så alvorlig. Han svarte at han hadde problemer med seg selv og i hodet.

Tiltalte har i retten sagt at han opplevde en form for psykose denne sommeren.

«Nei, nå kommer de» Moren hadde da spurt hva slags problemer det dreide seg om, men sønnen ville ikke utdype.

- Han svarte at jeg uansett ikke ville forstå, og at han ikke ville belaste meg, sa moren i retten.

Ifølge mora ville tiltalte være sammen med henne hele tiden etter denne samtalen, og han sov også i samme seng som henne om natta.

- Den ene natta bråvåkna jeg av at han sto på gulvet og stirra ut mot stua. Han var knallhard i ansiktet. Det var nesten som det ikke var han som sto der, faktisk. Han hadde noen drag i ansiktet som jeg ikke kjente igjen, fortalte moren i retten.

Hun hadde spurt ham flere ganger hva han gjorde, uten å få respons, før han ifølge henne svarte: «Nei, nå kommer de.»
 
- De? Det var ingen der, sa moren i retten.

Ukjent med rusbruk Hun fortalte videre at hun tok dette opp med tiltalte morgenen etter, men at han svarte at han ikke husket dette.

Moren fortalte videre at hun i samråd med sønnen kontaktet en gestalterapaut som han skulle gå i terapi hos etter sommerferien.

- Hva vet du om din sønns forhold til rus?, spurte forsvarer Harald Stabell.

- Jeg kjenner ikke til at han har brukt rusmidler i det hele tatt, svare moren.

Tiltalte har erkjent at han i perioder har røyket cannabis, og at han gjorde det den kvelden drapet skjedde.

Tiltaltes mor sa i retten at hun tror sønnen må ha vært syk da han knivdrepte Andreas Nilstad og knivstakk Marius Løken.

- Familien har vært fantastiske til å følge ham opp. Det har vært viktig for min klient, sier Stabell til Dagbladet.

Uenige om tilregnelighet Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier Stabell.

Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

De fire sakkyndige skal legge fram sine vurderinger for retten i morgen, torsdag.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og mellom 15 og 20 vitner vil forklare seg for retten, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann overfor Dagbladet.