DEBATT: Debatten startet i Representantenes hus denne uken angående likekjønnet ekteskap i Australia. Da parlamentsmedlem Tim Wilson skulle tale, skjedde det noe helt spesielt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Likekjønnet ekteskap

Tim fridde til partneren under debatt om homoekteskap

En homofil parlamentariker i Australia fridde til sin partner da nasjonalforsamlingen åpnet behandlingen av et lovforslag om likekjønnet ekteskap. Og han fikk ja!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Underhuset i det australske parlamentet trådte mandag sammen for de siste to ukene før jul.

Før de tar ferie håper alle de store partiene å få vedtatt en lov om likekjønnet ekteskap etter at et klart flertall stemte for dette i en folkeavstemning nylig.

En av de første som tok ordet i debatten var Tim Wilson, som representerer den konservative regjeringskoalisjonen. Han brukte taletiden sin til å fri til partneren Ryan Bolger, som satt på tilhørergalleriet, melder NTB.

Mot slutten av innlegget blir mannen mer og mer følelesesladd før han avslutter:

- Da gjenstår det bare en ting: Ryan Patrick Bolger, vil du gifte deg med meg? spurte Wilson og vendte seg mot sin partner som satt i salen.

Så høres et «ja» før salen bryter i ut i applaus.

Debattleder bryter inn og gjør det klart at svaret blir protokollført.

Ifølge The sydney morning herald var dette trolig det første frieriet som er gjort i det australske parlamentet.

Paret har vært forlovet i flere år, men etter folkeavstemningen i landet og den politiske forankringen som skjer ut til å skje, så kan paret glede seg til å bli gift. Det er ventet at lovforslaget skal gli lett gjennom det politiske systemet.

Wilson har kjempet for homofiles rettigheter. Han mener lovfestet rett til likekjønnet ekteskap gjør homofile, lesbiske, biseksuelle, transpersoner og interseksuelle til likestilte borgere for første gang, og at loven dreper stigmaene og fordommene som har vært mot disse.

I slutten av januar i år vedtok Kirkemøtet i Norge et nytt vigselsrituale for likekjønnede og 1. februar i år ble det første homofile ekteparet gift i en norsk kirke.

Sokneprest Bettina Eckbo i Eidskog kirke i Hedmark gjennomførte den historiske første vielsen klokka 00.00 1. februar i år.