Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Timbuktu rappet om å banke opp svensk partileder med jernrør, så mottok han toleranse-pris

- Jeg kommer til å elske i Sverige, leve i Sverige og dø i Sverige, sa artisten og gråt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Artisten Timbuktu (Jason Diakité) mottok i dag «Fem i tolv»-prisen for sitt arbeid mot fremmedfrykt og rasisme. Artisten fikk prisen i fjor, men det var først i dag at han mottok prisen i Riksdagen.

Timbuktu holdt en følelsesladet tale, der han startet med å dra opp sitt svenske pass.

- Jeg pleier kun å ha med meg det her (med henvisning til passet, journ.anm.) når jeg reiser fra Sverige, men i dag har jeg bare tatt en kort taxitur (...). Men det her betyr mye for meg, denne samlingen med papirer. Det er ikke alle som bor i Sverige som har et sånt, sa Timbuktu viftende med sitt svenske pass.

- Jeg tok det med i dag for å si at dette er mitt bevis på at jeg ikke er noen fremmed. Så fremmedfrykt mot meg på grunn av min hudfarge er ikke fremmedfrykt, men rasisme.

Du kan se hele talen i videovinduet over.

- Gir deg mitt liv, Sverige Timbuktu fortsatte så med å si at han ikke ønsker å bli «tolerert».

- Dere behøver ikke å være tolerante mot meg, jeg kan ikke kreve å bli tolerert. Men jeg krever, av all kraft, å bli dømt for mine handlinger og utfra min personlighet. Og jeg krever at den doktrinen som holder noen høyere enn andre på grunn av hudfarge, religion, kjønn eller seksuell legning, umiddelbart - og for all framtid - diskrediteres og fjernes.

Timbuktu fortsatte talen med å kreve sine menneskelige og allmenne rettigheter fra Sverige, før han avsluttet talen med å snakke om hva han ønsker på gi tilbake til landet han elsker.

- Så gir jeg deg mitt liv, Sverige. Jeg og mine barn kommer alltid til å arbeide for deg. Jeg gir deg mine tanker, mine kreative evner og min energi. Jeg kommer til å elske i Sverige, leve i Sverige og dø i Sverige. Takk, avsluttet Timbuktu med gråten i halsen.

Boikottet Prisen til Timbuktu er kontroversiell, spesielt etter at han i låta «Svarta duvor och vissna liljor», som han har laget sammen med hiphopgruppa Kartellen, rappet om å slå leder i Sverigedemokratene Jimmie Åkesson «gul og blå».

Preisdent i Riksdagen, Per Westerberg, holdt en innledningstale før dagens utdeling, men boikottet selve prisutdelingen til Timbuktu.

- Presidenten holdt en bra tale og jeg er kjempefornøyd og glad for at han gjorde det. Han, som alle andre, må få velge selv hvilke prisutdelinger han vil delta på, sier leder i Fem i tolv-bevegelsen Jasenko Omanovic til Expressen.

Sverigedemokratenes pressetalsmann Linus Bylind omtaler teksten i Timbuktus låt som «barnehagenivå» og etterlyste en tydeligere markering fra Per Westerberg, som altså kom i form av en boikott av selve utdelingen.

- Det er et tydelig standpunkt å ikke delta under prisutdelingen. Det er ikke akseptabel oppførsel mot en folkevalgt politiker. Deltar man på utdelingen støtter man denne type retorikk, uttalte Linus Bylund til Allehanda.se.

Politianmeldt Sverigedemokratene-politiker Tony Bengtsson anmeldte i dag Timbuktu for å spre hat og true med vold. Anmeldelsen er også mot Sebastian «Sebbe Staxx» Stakset i Kartellen, som blant annet rapper følgende:

«(...) hade jag varit med hade jag tagit järnröret och lagt dom i koma, alla tre. Yeah, fuck SD (Sverigedemokratene, journ.anm.) med Jimmie i spetsen. Sänker en, sänker två, ja då springer nog resten.»

- Jeg synes at folk skal kunne ha forskjellige meninger uten å bli truet med vold, sier Bengtsson, som videre sier at han ønsker å teste grensene for hva som kan tillates under den kunstneriske friheten.