PÅSKETUR: Det gikk så sakte som to kilometer i timen for påsketuristene som skulle hjem i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
PÅSKETUR: Det gikk så sakte som to kilometer i timen for påsketuristene som skulle hjem i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Timelange saktegående påskekøer

Påsketuristene snegler seg hjem fra fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en fart ned mot 2 kilometer i timen sneglet påsketuristene seg hjem fra fjellet 1. påskedag.

Køene begynte å danne seg ved 12-tiden, og ble først rapportert som «avtagende» i 20-tiden søndag kveld.

Det betød på ingen måte at køene var i ferd med å løse seg opp. Både på E6 nordfra mot Oslo og på E16 over Sollihøgda inn mot Oslo var det ventet tett trafikk langt utover kvelden.

Kø, kø, kø

- Det er en god del trafikk på riksvei 4 mot Oslo, og det går ganske tregt. På E6 sør for Ringebu, ned mot Lillehammer, er det også mye kø som går tregt. Det er også en flaskehals der trafikken på riksvei 7 fra Hallingdal møter trafikken inn mot Oslo på E16. Så fra Hønefoss og over Sollihøgda går det sakte, sier vaktoperatør Trude Lindstad i Veitrafikksentralen til NTB søndag kveld.

Ved 20-tiden måtte man dessuten igjen stenge riksvei 3 og påkjøringen ut på E 6 ved Kolomoen.

- Her blir det igjen omkjøring via riksvei 22, sier Lindstad.

Ellers rundt om i landet gikk påsketrafikken stort sett greit.

- Det har vært mye trafikk, men det er kun inn mot Trondheim at det har vært snakk om saktegående køer. I tillegg har det vært en god del køer ved flere ferjeoverganger, men også dette ser ut til å løse seg opp søndag kveld, sier Lindstad.

Godt vær

Værforholdene var det iallfall ingen ting å si på søndag. På fjellet minsket vinden, og langs veiene var kjøreforholdene stort sett gode, opplyste Meteorologisk institutt.

De største problemene kommer i Oslo, som de pleier å gjøre, understreker Irgens.

Det var ved 20.30-tiden ikke rapportert inn noen alvorlige ulykker i forbindelse med påsketrafikken 1. påskedag.

- Det ser ut til at folk tar hensyn, og det er bra, sier Lindstad.

Tålmodighet

Uansett om det er køer eller dårlig vær, er det en oppfordring Statens vegvesen stadig vekk kommer med: Ha tålmodighet og kjør forsiktig.

Strekningen Hemsedal-Oslo brukes for å illustrere hvor lite det er å spare på forbikjøringer i kølandskap.

- For hver kilometer i timen du klarer å øke gjennomsnittsfarten, sparer du på hele turen i underkant av tre minutter. Med så tett trafikk vil mulighetene til å spare noe særlig tid på en slik tur være svært begrenset. Derimot øker sjansene for en ulykke betydelig ved mer aggressiv kjørestil, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen til VG Nett.

- Dessuten vil du dersom du følger køen, komme fram mindre stresset, understreker han.

Mindre mandag

Veitrafikksentralen forventer mindre trafikk på de fleste strekninger 2. påskedag - med unntak av E6 inn mot Oslo.

- På riksvei 7 fra Hallingdal, på riksvei 4 og på riksvei 3 er det 1. påskedag som tradisjonelt er den store dagen. Våre prognoser, basert på erfaringer fra tidligere år, tilsier noe mindre trafikk her mandag, mens det ventes like mye kø på E6. Vi antar at kødannelsen begynner i 12-tiden på formiddagen og avtar tidlig på kvelden, sier Lindstad.

(NTB)