Timelapse-video kan gi svar på branngåten

Politiet undersøker en video som ble satt opp i forbindelse med restaureringen av Notre-Dame.

OPTIMIST: Folk på gata i Frankrike har hørt at Emmanuel Macron lover å få restaurert Notre-Dame på fem år. Ikke alle har troen. Video: Nicolai Delebekk/Frode Andresen Vis mer

SISTE: Nyhetsbyrået AP siterer torsdag en polititjenestemann på at brannen trolig oppsto som følge av en kortslutning.

PARIS/ OSLO (Dagbladet): Sola skinner over totalskadde Notre-Dame. Da Dagbladet var her tirsdag kveld, hadde tusenvis av mennesker møtt opp for å se katedralen.

Det hopet seg opp med store folkemengder på hvert gatehjørne, og flere titalls politibetjenter jobbet iherdig med å opprettholde orden blant folket.

I går var det derimot betydelig mindre folk i gata langs elva Seinen, som omringer øya som Notre-Dame står plassert på i hjertet av Paris. Et stort område er fortsatt avsperret, og flere personer utfører arbeid på katedralen.

NOTRE-DAME: Bilder og video tatt etter brannen i Notre-Dame i Paris viser de store ødeleggelsene. Brannmannskapene klarte likevel å redde strukturen. Reporter: Madeleine Liereng. Video og bilder: NTB Scanpix Vis mer

Video undersøkes

Hva som forårsaket brannen på det ikoniske byggverket, er fortsatt uklart. Torsdag skriver imidlertid Reuters at en timelapse-video, som ble installert bare timer før Notre-Dame sto i flammer, kan gi etterforskerne svar. De undersøker nå videoen.

Notre-Dame var under restaurering, som er grunnen til at kameraet ble satt opp.

- Det ble tatt et nytt bilde hvert tiende minutt fra klokka 14 mandag. Man kan se røyk på noen av disse bildene. Det startet på sørsiden, sier Marc Eskenazi i byggefirmaet Europe Echafaudage til Reuters.

Videobildene viser ikke hvorfor eller hvordan brannen oppsto, men å finne stedet hvor røyken først oppsto kan hjelpe etterforskerne i å finne årsaken.

Eskenazi forteller Reuters at bygningsarbeiderne forlot katedralen like før klokka 18 mandag kveld.

- På slutten av dagen skal elektrisiteten være slått av, og nøklene blir levert til kapellmesteren, sier han.

Den første brannalarmen gikk klokka 18.20. Klokka 18.43 gikk enda en alarm. Politietterforskerne prøver nå å avdekke hvorfor ikke brannen ble oppdaget da den første brannalarmen ble utløst.

STORE SKADER: Det er store skader på Notre-Dame etter brannen. Foto: Gigarama.ru / AP
STORE SKADER: Det er store skader på Notre-Dame etter brannen. Foto: Gigarama.ru / AP Vis mer

Trump-snakkis

Men det er ikke bare brannårsaken som har opptatt folk. Helt siden katedralen sto i full fyr, har Donald Trumps forslag til slokkingen vakt oppsikt.

- Så forferdelig å se brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris. Kanskje brannfly kan brukes til å slokke den. Her må det handles raskt! skrev den amerikanske presidenten på Twitter.

Tirsdag uttalte imidlertid Michael Bernier at dersom de hadde tatt i bruk brannfly, ville katedralen ha kollapset, samt at det ville satt brannmannskapenes liv i fare. I tillegg uttrykte han bekymring for trusselen det ville ha utsatt personer og bygninger i området.

«Det ville ha vært som å spille bowling med katedralen», mente Bernier.

Ler av Trump

Når Dagbladet spør tilfeldige personer ved Notre-Dame om hva de tenker om Trumps forslag, bryter de ut i latter.

- En brannmann sa at det ikke hadde fungert i det hele tatt, og jeg tror brannmenn kjenner yrket sitt nok til å vite sånt, sier Josephine Paramontela til Dagbladet og fortsetter:

- Donald Trump er ikke i Frankrike og heller ikke brannmann, sier hun og ler før hun tilføyer at alle har hver sin plass.

Florient Seize ler også når han blir konfrontert med Trumps forslag like ved Notre-Dame.

- Jeg mener det er en stor vits. Vi er en stolt nasjon og et stolt folkeslag. Vi gjør vår ting, og dette var vår avgjørelse. Personlig mener jeg at det er skuffende at Trump ga oss råd. Vi vet selv hva som bør gjøres, sier den unge franskmannen.

SORG: Parisere beskriver Notre Dame som en del av familien og identiteten. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Skeptisk til løfte

Da brannen brøt ut mandag kveld, avlyste president Emmanuel Macron umiddelbart en viktig tale for å dra til katedralen.

Tirsdag lovet han at Notre-Dame «skal bygges opp igjen innen fem år, enda vakrere enn den var».

Personene Dagbladet møtte i Paris er skeptiske til Macrons løfte.

- Jeg mener Macron er litt vel optimistisk. Men det er OL i Frankrike om fem år, og vi må være klare for det øyeblikket. Vi har allerede klart å samle inn mye penger, så jeg tror det er mulig, sier Seize til Dagbladet.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

Menneskene i Paris' gater har uttrykt både sorg og optimisme etter den kraftige brannen. Florient Seize tror at årsaken til at tusenvis av mennesker møtte opp i gata ved Notre-Dame tirsdag kveld, er at de vil ta del i øyeblikket.

- Folk ønsker å se katedralen, samt at de vil ta del i dette historiske øyeblikket. Folk ønsker også å være her for å vise sin medfølelse. Dette gjelder ikke bare for befolkningen i Paris, men også for turistene, sier Seize som selv valgte å ta en titt midt i arbeidsdagen.