Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Timelønn: 28 kroner timen. Oppdragsgiver: Norske Bunader

Ulovlig lavt, mener Arbeidstilsynet. Lovlig lønn, mener selskapet selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Penger er penger, mener John Helge Dahl, gründeren av selskapet Norske Bunader.

Det er Arbeidstilsynet ikke enig i.

Eier polsk selskap

I Smestadkrysset i Oslo ligger Norske Bunaders lokaler. Fra andre etasje kan du få kjøpt bunader, men første etasje er nå under oppussing.

Oppussingen står selskapet Bem Sp Zoo for. Det er et polskregistrert selskap som er eid av John Helge Dahl.

Da han ankom Norge på 80-tallet het han Jong-Oing Zhu, og han eide tidligere det nå konkursrammede Norske Bunader AS.

Han er også sentral i det nye eierselskapet som nå driver Norske Bunader. Bunadsgründeren mener han gir arbeiderne som pusser opp lokalene lovlig lønn.

Det er Arbeidstilsynet i Oslo svært uenige i.

OMFATTENDE ARBEID: Disse lokalene pusses opp av fem polske arbeidere. Men lønnes de riktig? Foto: Øistein Norum Monsen
OMFATTENDE ARBEID: Disse lokalene pusses opp av fem polske arbeidere. Men lønnes de riktig? Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

28 kroner i timelønn

Arbeidstilsynet har fått tilgang til arbeidskontrakter som viser at de fem polske arbeiderne har en timelønn på omtrent 28 kroner. De krever nå at arbeiderne får nesten 100 kroner mer i timen. Hvis ikke, stopper de hele byggeplassen.

- Kontraktene viser at de får 2000 zloty i måneden, noe som tilsvarer omtrent 4500 kroner i måneden. I tillegg får de kost og losji. Men de er utsendte arbeidstakere fra et annet land, og skal ha minimum 120,50 kroner timen, og i tillegg få kost og losji, sier Stein Bjørndal, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, til Dagbladet.no.

- Holder oss til tarifflønna

John Helge Dahl kan ikke skjønne at han betaler arbeiderne for lite.

- Inkludert skatt, betaler vi omtrent 30 000 kroner i måneden. De får over 120 kroner timen. Vi holder oss til tarifflønna. Så klart gir vi ikke bare 30 kroner timen. Det er ingen som vil jobbe for det, sier han til Dagbladet.no.

- Men det er lønn pluss kost og losji. Ifølge norske regler skal arbeiderne ha minimum 120,50 kroner, og kost og losji i tillegg?

- Penger er penger. Dessuten er de på en jobb som varer i mindre enn tre måneder, da kan vi følge polske regler siden det er et polsk selskap, sier Dahl til Dagbladet.no.

image: Timelønn: 28 kroner timen. Oppdragsgiver: Norske Bunader

Det er feil, ifølge norsk regelverk.

- Tre måneders-regelen gjelder i forhold til arbeids- og oppholdstillatelse, og ikke minstelønn. Når de jobber i byggebransjen, har de krav på norsk lønn. Og når arbeidstakere er sendt på et oppdrag der overnatting er nødvendig, for eksempel til et annet land, har de krav på å få dekket kost, reise og losji, i tillegg til lønn. Det er arbeidsgiveren som velger å sende dem til et annet land, og han må da ta kostnadene med det, sier Bjørndal til Dagbladet.no.

- Jobber arbeiderne virkelig for under 30 kroner timen her?

- Vi er kjent med at det er en vanlig lønn i Polen. Men vi har i andre saker også sett eksempler på at utenlandske arbeidere i realiteten får store deler av lønna som kost og losji, fordi dette ofte er skattefritt i hjemlandet. Men det er uansett et brudd på minstelønnsbestemmelsene i Norge, sier Bjørndal.

Dagbladet.no har tidligere skrevet at Arbeidstilsynet opplever at utenlandske bedrifter i Norge opererer med ulike sett med kontrakter, og at de ulike kontraktene er laget for å oppfylle kravene i henholdsvis hjemlandet og landet de arbeider i.

Sendte timeliste

John Helge Dahl har sendt en kopi av en timeliste for de fem arbeiderne til Dagbladet.no. Han mener den dokumenterer at de får lovlig lønn. Av den går det fram at de to arbeiderne som har jobbet mest, får omtrent 3600 kroner i lønn, og 20 500 kroner i kost og losji i februar.

Arbeidstilsynet har varslet at de vil politianmelde Dahl og selskapet hans hvis de ikke retter opp forholdene.

- Uklare grenser i økonomien for konkurs
Norske Bunader AS ble for øvrig slått konkurs i 2006.

I den midlertidige konkursinnberetningen heter det blant annet:

«På bakgrunn av det som er fremkommet under bobehandlingen, synes det å være uklare grenser mellom Dahls personlige økonomi og økonomien i aksjeselskapet. (…) Boet har imidlertid ikke funnet det formålstjenlig å forfølge dette videre».

Om dette sier Dahl nå:

- Det stemmer ikke.

- Ansatt i et polsk firma

John Helge Dahl har fått lese gjennom sitatene sine i denne saken. Han har også fått spørsmål per epost om arbeiderne i realiteten får store deler av lønna som kost og losji, fordi dette er skattefritt i hjemlandet. Han svarte på denne måten:

«Min oppfatning er at siden snekkerne er ansatt i et polsk firma, er det naturlig å betale polsk tarifflønn i tillegg til kost og losji. Hadde de vært ansatt i et norsk selskap, ville de hatt krav på norsk tarifflønn men ikke dekning av kost og losji. Den totale kompensasjonen for arbeidet blir i begge tilfeller omtrent den samme.

Jeg mener at så lenge vi forholde oss til polsk regelverk må vi forholde oss til det både angående lønn og diettpenger. På samme måte som et norsk firma betaler lønn og diett etter norske regler for arbeidstakere som sendes ut av landet på oppdrag».

EIER DET POLSKE SELSKAPET: John Helge Dahl eier selskapet som pusser opp for Norske Bunader. Han er også en sentral medarbeider i Norske Bunader.
NORSKE BUNADER: Norske Bunader AS gikk konkurs. Merkevaren drives videre i nye selskaper.
OPPUSSING: Norske Bunader informerer sine kunder om arbeidet.
KONTRAKT: Arbeiderne har kontrakter der det heter at de har 2000 zloty i måneden, omtrent 4500 norske kroner.
PUSSER OPP: Første etasje framstår som en byggeplass, fra andre etasje selges det bunader.
TIMELISTE: Denne timelisten mener Norske Bunader beviser at de betaler arbeiderne lovlig lønn. Det er Arbeidstilsynet uenige i.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media