Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Timelønn: 350 kr

Journalist Bård Torgersen (34) «jobbet» en dag som tigger i Oslos gater. Utbyttet ble ei gjennomsnittlig timelønn på 350 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk var veldig hyggelige. Jeg fant ut at de ga mest penger dersom jeg holdt blikket festet i bakken, sier Torgersen.

Bare utstyrt med en plakat med teksten «Kan du være så snill å hjelpe en narkoman med litt penger? På forhånd takk» satt 34-åringen i åtte timer på Karl Johan i Oslo.

Lønna ble i klasse med det jurister og høyt utdannede leger tjener.

- Jeg var nysgjerrig på hvordan det føles å være tigger. Da en turistorganisasjon og handelsstanden gikk ut og hevdet at narkomane tiggere skremte vekk turistene, ville jeg sjøl prøve hvordan dette var. Jeg ville derfor være det verste folk kan tenke seg: Narkoman og uten penger for én dag, sier Torgersen.

Gavmilde

34-åringen skriver om sine opplevelser som tigger i siste nummer av Natt&Dag. Han forteller at gavmildheten overrasket ham.

- I løpet av en lang dag fikk jeg ikke én eneste negativ reaksjon. Det var ikke én spesiell gruppe mennesker som ga penger. Alt fra pensjonister til ungdommer, innvandrere og andre tiggere ga meg penger. Jeg fikk ingen pengesedler, men folk ga stort sett det de hadde av mynter i lomma. Og det kan jo bli ganske mye, siden vi har så høye myntverdier her i landet, sier Torgersen.

Gruet seg

- Hvordan forberedte du deg til dette stuntet?

- Jeg ville være ekte, og gikk stort sett i de klærne jeg går i til vanlig. Jeg gruet meg innmari til å sette meg ned, men etter å ha sittet på gata en stund gikk det bedre. Mitt inntrykk er at folk lever seg inn i den situasjonen de tror jeg var i. Mange var lettet over at det ikke var de som satt der, mens andre følte bare avsky.

- Min private teori er at folk kjøper seg god samvittighet. Noen unge jenter ville gjerne komme tilbake med nistepakke til meg, mens en ung mann som ikke hadde mynter på seg, ga meg tre nye sokkepar.

- Er du overrasket over hvor mange penger du fikk inn?

- Både ja og nei. Jeg har snakket med mange tiggere før, og visste at en del tjente veldig godt. Jeg satt jo på en lørdag, og jeg tror det er lettere å tjene penger da, sier Bård Torgersen.

TESTET «TIGGERYRKET»: Her sitter journalist Bård Torgersen (34) på gata i Oslo for å oppleve hvordan det er å være tigger. Det var innbringende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!