Timelønn: 38 kroner

Sigrun Hindar (20) må greie seg med en månedslønn på 8000 kroner og ingen overtidsbetaling for å passe rikfolks hester. Med svært lange arbeidsdager og uten arbeidskontrakt, er Sigrun på nippet til å gi opp drømmen om å bli jockey.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ga Sigrun beskjed om at hun ikke kommer tilbake til jobben før hun får skriftlig arbeidskontrakt. Om hun ikke fortsetter, er det kø av andre jenter som mener arbeidsvilkårene er greie.

Sigrun fra Arendal er ikke alene om å ville slite beinhardt for å gjøre virkelighet av hestedrømmen sin. Hesteinteresserte jenter finner seg i det meste - mange jobber gjerne frivillig uten å få en rød øre i betaling fra hesteeierne, som ofte er velstående nordmenn.

Halv lønn

- Bortimot forkastelig, mener ungdomssekretær Trude Johnsen i LOs ungdomspartulje om vilkårene Sigrun jobber under.

Etter tariffen er månedslønna for en gardsarbeider rundt 12000 kroner. Timelønna ligger da på 80 kroner timen.
Sigrun jobber nå i en galoppstall i Bærum. Gjennom stallen får hun en trener, som noen ganger er med når Sigrun daglig rir to hester.

Arbeidstida er fra 6 om morgenen til klokka 12. Deretter jobber hun fra klokka 16 til 18. Fri har hun annenhver helg.

I tillegg regner Sigrun med rundt 60 ubetalte overtidstimer siste måneden.

I hele landet

Med to- tre fritimer midt på dagen blir det ikke tid til annet enn å vente på neste arbeidsøkt.

- Da jeg spurte om arbeidskontrakt, fikk jeg et kontant nei, sier Sigrun.
Ungdomspartuljen i Oslo og Akerhus har erfaring med de dårlige arbeidsforholdene for hesteinteresserte jenter. Ifølge dem finnes det mange liknende eksempler både i Oslo og i resten av landet.

Lite å gjøre

- Ofte har jentene dårlig lønn, ingen arbeidskontrakt, og de får ikke kompensasjon for arbeidsklær. Men når de ikke klager på forholdene av redsel for å miste jobben, er det lite vi kan gjøre, sier Johnsen.

Sigrun er nå møkk lei kummerlige arbeidsforhold etter sjette året med hester som sommerjobb.

Første året jobbet hun for bare kost og losji. Seinere fikk hun mellom 500 og 1000 kroner uka i tillegg. Imens inntok hesteeierne tre retters middager og ble borte på cruise.
- Jeg jobber gjerne hardt og mye, men ett sted går grensen. I fjor reiste jeg og en venninne til England, hvor vi skulle stelle hestene til en annen rik nordmann. På ankomstdagen ble jeg umiddelbart satt i jobb etter to timers søvn og en slitsom reise. Det var bare begynnelsen. Etter få uker bar det rett hjem igjen, sier Sigrun.

<B>DÅRLIG BETALT:</B> Sigrun Hindar (29) med familiens hest. El Wobina. Sigrun har stort sett jobbet hele tida - til meget dårlig lønn, og får lite tid til sin egen hest.