Timene før bryllupet: - Større enn 17. mai

I Trondheim ladet de kongelige gjestene opp med lunsj på Munkholmen, mens barnetoget i Moss var større enn 17. mai-toget i byen. Nå er det endelig klart for bryllup!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten sin brud, men med hele det kongelige følget i ryggen, koste Ari Behn seg med lunsj og opera på Munkholmen fredag formiddag.

En smilende Ari ble fulgt av sin kommende svigerinne Mette-Marit, som trolig hadde flere gode råd å komme med før begivenheten i Nidarosdomen senere på dagen.

På Munkholmen ventet et utdrag av operaforestillingen om Olav Engelbrektsson, den katolske Nidaros-erkebispen som styrte Norges krone før protestantismen og danskekongen tok over landet.

«Madde» med

Hele kongefølget, forsterket av prinsesse Madeleine og prins Carl Philip som ankom bryllupsbyen sent torsdag kveld, så ut til å kose seg i de historiske omgivelsene. Med var også Aris familie, og forlover Kåre Conradi.

Sittende på ulltepper inne i borgtårnet så blant andre kronprinsesse Viktoria ut til ha stort utbytte av selve forestillingen. Utstyrt med pastiller guidet hun den jordanske prins Ali Bin Al Hussein gjennom handlingen.

- Det var jättefint, sa Viktoria etter det halvtimes lange utdraget.

Kronprinsessen tok seg tid til å prate med skuespillerne også, og spurte interessert om detaljer i forestillingen, før hun gikk ut til de andre, blant dem en røykende prins Nikolaos.

Skjelte ut danskekongen

Olav Engelbrektsson selv, sangeren Trond Halstein Moe, har sunget for de kongelige en rekke ganger tidligere, men syntes det var spesielt å spille nettopp denne rollen for de europeiske kongefamiliene. Det historiske dramaet handler tross alt om deres felles familiehistorie.

- Jeg sto jo og sa med kraftig stemme at den danske kongen er en kjetter, det er jo litt spesielt, sa Halstein Moe til NTB etter vel utført dyst.

Benedicte Adrian, i rollen som jomfru Lucie, skapte litt forvirring da hun plutselig løp rett opp til kongefølget etter forestillingen. Der satt nemlig hennes franske mann med deres felles barn og konverserte dronning Sonja. Intetanende hadde nemlig «barnevakten» satt seg i området hvor de kongelige kom ut etter forstillingen.

- Han satt og pratet med dronningen. De kunne jo snakke fransk sammen, så det gikk jo bra, smilte Adrian lettet etter å ha funnet dem.

Kongelig lunsj

Besøket på Munkholmen ble avsluttet med lunsj, komponert av Lilletorget hotell i Trondheim. Den besto av dampet breiflabb, ledsaget av spinat, asparges, gulrot, nypoteter, ristede kamskjell og en kaviarsaus av laks. Det hele ble servert med brød og smør. Til maten fikk gjestene servert en fransk hvitvin til snaut hundrelappen per flaske, nemlig den strågule og svakt parfymerte Gentil Hügel.

En frisk dessert med jordbær og vaniljemousse på nøttebunn, marinert med frisk frukt og friske bær, rundet av måltidet.

Deretter bar det tilbake til Trondheim by og de siste bryllupsforberedelsene.

Folkefest i Moss

I Moss gikk folk mann av huse for å delta i folkefesten som ble arrangert av Byen vår Moss. 1500 barn trosset det sure været og toget opp gågata i byen mens de sang sanger til ære for Ari, og like mange voksne hadde tatt turen ut i regnet.

Kanskje fristet Norges lengste marsipankake. I anledning dagen serverte Moss en 60 meter lang kaloribombe, som var oppdelt i 2002 kakestykker. Moss hadde også satt ut 1500 brus, og 1500 boller som ble revet bort av ivrige barn.

- Vi har lagt vekt på det folkelige. Vi har ikke økonomi til verdensstherner som de har i Trondheim, så vi har fått inn lokale kjendiser til arrangementet i Moss, sier bykoordinator i Byen vår Moss, Alf Haugen, til Dagbladet.no.

Moss har valgt å markere prinsessebryllupet med en folkefest, og dagens barnetog er årets største.

- Det er større enn 17. ami-toget, og så langt har jeg bare sett blide fjes. Dette skal føles godt for de som ser på, og skape engasjement, forteller Haugen.

Se også bryllupet direkte fra NRKs bryllupssending.

SIVAs webkamera fra Pirsenteret mot Ravnkloa i Trondheim. Kameraet viser akkurat nå kongeskipet som ligger til kai. Kanskje bruker brudeparet dette skipet til å forlate byen etter bryllupet?

Adresseavisens webkamera viser livet i hovedgata Nordre gate i Trondheim sentrum.

VGs webkamera viser utsikten fra kontoret ved Ravnkloa i Trondheim.

Byllupstalen til Ari Behn blir offentliggjort når middagen begynner på Kongehuset.no

KONGELIG LUNSJ: Prinsessesøstrene Madeleine og Victoria under besøket på Munkholmen fredag formiddag.
MUNKHOLMTURISTER: Fra venstre ordfører Liv Sandven, kronprins Haakon, Ari Behn, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja, to omvisere og kong Harald etter at de kom ut fra forestillingen i festningen på Munkholmen fredag formiddag.
TID FOR GODE RÅD: Kanskje ga kronprinsesse Mette-Marit noen gode råd til Ari Behn til bruk under ettermiddagens vielse under spaserturen på Munkholmen. De kongeliges besøk på Munkholmen startet det offisielle programmet fredag.