Timeplanen satt for krig

President George W. Bush har satt timeplanen for krigen mot Irak. Avvæpning er ikke lenger målet, Saddam skal bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det har presidentens pressetalsmann Ari Fleischer gjort klart på en pressebriefing.

The New York Times skriver at det nå er tydelig uttalt hva som egentlig er president George W. Bushs krigshensikt.

Det var på briefingen i Det hvite hus fredag at presidentens talsmann Ari Fleischer ble presset på hva som skal til for å avverge krig. Han svarte at Irak må fullstendig avvæpnes og Saddam Hussein må forlate makta.

- Begge deler er nødvendig, fordi full avvæpning er FNs mål og et regimeskifte i Irak er presidentens mål, sa Fleischer. På et oppfølgingsspørsmål om presidentens forutsetninger for krig går utover FNs krav, gjentok han:

- Det er avvæpning og regimeskifte.

I praksis betyr dette at FNs sikkerhetsråd og USA har forskjellige mål. Samtlige FN-resolusjoner om Irak dreier seg om umiddelbar og betingelsesløs avvæpning, ikke om et skifte av regime i Bagdad.

Pålagt å inspisere

Hans Blix og Mohammad ElBaradai er pålagt å inspisere avvæpning, ikke å sørge for at Saddam Hussein faller. Uttalelsen fra Fleischer kom samme dag som den 101. luftlandedivisjonen ble sendt med innleide passasjerfly til Persiabukta.

The New York Times kommenterer dette med at timeplanen for krigen nå er satt.

De siste dagenes hendelser har tilspisset begge fronter i dragkampen om et resolusjonsflertall i FNs sikkerhetsråd. Den siste Hans Blix-rapporten beskriver at Iraks nedrustningsinnsats er «svært begrenset», samtidig som Blix tilkjenner Irak en «betydelig» bedring i det pålagte arbeidet med å destruere sine raketter.

Den russiske utenriksministeren Igor S. Ivanov truet fredag for første gang med å nedlegge veto i Sikkerhetsrådet, dersom hensynet til internasjonal stabilitet krever det.

Tysklands utenriksminister Joschka Fischer kritiserte i går språkbruken om å forlange full avvæpning og regimeskifte, og sa at et slikt krav er i strid med FN-resolusjonen om Irak.

Hvem er nestemann?

Canadas statsminister har også kommentert det amerikanske kravet om et nytt styre i Bagdad.

I Mexico sa statsminister Jean Chrhtien med tydelig irritert stemme:

- Hvis man begynner å skifte ut regimer, hvor skal man stoppe? Dette er problemet. Hvem er nestemann? Gi meg lista, prioriteringene.

KRIG I SIKTE: Amerikanske soldater forbereder seg på krig. Her fra en øvelse i Kuwait i forrige uke.