Timepris: kr 54240

Her ser du hvorfor asylsøkere er fritt vilt for pengekåte advokater: En standardsak kan gjøres unna på fem minutter, men regninga lyder på fem timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet varsler nå gransking av asyladvokatenes regninger.

I går rekonstruerte Dagbladet en standard asyljobb, med hjelp fra generalsekretær Morten Tjessem i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS). Rekonstruksjonen viser hvorfor advokater raider asylmottak og busser på jakt etter klienter.

Også på saksbehandlernivå i UDI bekreftes følgende framgangsmåte:

Advokaten mottar et brev fra UDI. Her står avhørsinformasjon fra registreringen av asylsøkeren ved ankomst til Norge.

- Så sender advokaten en faks eller et brev til asylsøkeren på mottaket. Innholdet er som regel at «saken ser grei ut, ring meg hvis det er noe», sier Morten Tjessem.

- Hva med selve søknaden?

- Formelt sett leveres den ved ankomst til landet, før advokaten kommer inn. Grunnlaget for søknaden noteres ned av UDI, under intervjuet, hvor advokaten heller ikke er med.

Vi la inn romslige marginer i rekonstruksjonen. Resultat: Arbeidet som godtgjøres med fem timer ganger 735 kroner pluss moms, tar ganske nøyaktig fem minutter.

Dermed blir reell timepris 54240 kroner.

NOAS anslår at så mange som hver tredje asylsak løses på kjappeste måte.

NOAS har satt opp en liste på 10- 15 advokater som organisasjonen mener jobber for kjapt og dårlig.

- Vi advarer mot disse advokatene hvis vi blir spurt om dem, sier Morten Tjessem. Han vil ikke si hvilke advokater som NOAS mener er verstinger.

Justisdepartementet innførte i 2000 krav om at advokatene må oppgi hvor mange timer de faktisk bruker.

Men fylkesmennene, som administrerer ordningen, kontrollerer i praksis ikke en eneste regning.

- Vi ser ytterst sjelden på asylsaker. I praksis blir det slik at vi stoler på advokatene, og betaler ut det de krever, sier fagsjef Mette Kolstrøm hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

GOD TIMELØNN: I går rekonstruerte Dagbladet en standard asyljobb, med hjelp fra generalsekretær Morten Tjessem i Norsk Organisasjon for Asylsøkere.