Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Timing med milliardgevinst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter lang tids dragkamp om pris solgte Rimi-gründer Stein Erik Hagen sine aksjer i ICA AB i forrige uke. Med det solgte han seg helt ut av dagligvarebransjen med en fantastisk gevinst. Men det er ikke at Hagen har forlatt dagligvarebransjen eller at han har fått en stor gevinst av det, som er vårt anliggende i denne omgang.

Men handelen viser igjen den samme gamle historien: skattesystemet tilpasses kontinuerlig de aller rikeste. For nå viser det seg at regjeringen har foreslått endringer i skattesystemet som gjør at gevinsten på mange milliarder kroner er skattefri. Så lenge det er Hagens selskap Canica AS som er selger av aksjene i ICA AB, slipper de å betale skatt på gevinsten.

Med virkning fra 26. mars i år har regjeringen foreslått å innføre den såkalte fritaksmodellen for aksjer. Det betyr at selskaper som selger aksjer i andre selskaper, slipper å betale skatt på gevinsten. Selskapene mister selvsagt samtidig retten til skattefradrag dersom det er tap.

Derfor er det en eventyrlig timing for Hagens aksjesalg. Hadde handelen blitt gjennomført for under ett år siden, ville skatteregningen trolig blitt på mellom en og to milliarder kroner. Dermed kan vi slå fast at Stein Erik Hagen i hvert fall vinner konkurransen inneværende år om hvem som har fått størst skattelette. Det er ikke slik at det er Hagen som er ansvarlig for skattereglene i Norge. Han forholder seg selvsagt til de reglene som gjelder til enhver tid og har ikke gjort noe galt.

Det er ikke noen nytt at en finansminister fra Høyre hele tida leter etter muligheter for å gi de rikeste skattelette. Det har partiet aldri lagt skjul på. Vi er imidlertid mer overrasket over at Venstre og KrF lar dette passere. Man kan jo lure på om det er slik at KrF og Bondevik helt har overlatt skattepolitikken til finansminister Foss og dermed ikke forstått rekkevidden av regjeringens forslag. Alternativt har Bondevik denne gang vært med Høyre på å følge opp en lang tradisjon: hver gang de rikeste er i ferd med å komme i skatteposisjon og rammes av skattereglene, så endres reglene til deres fordel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media