Kjos går av:

- Timingen er helt perfekt

Kan tre trygt tilbake, sier ekspert.

GÅR AV: I dag meldte Bjørn Kjos at han gir seg som Norwegian-sjef etter 17 år i førersetet. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Torsdag morgen ble det kjent at konsernsjef Bjørn Kjos går av etter 17 år i sjefstolen hos Norwegian.

- Timingen er helt perfekt, sier flyanalytiker Hans-Jørgen Elnæs til Dagbladet.

Han forklarer at Norwegian har lagt fram sitt beste andre kvartal noen gang og dermed mener nok også Kjos at selskapet er på riktig vei og trygt kan tre tilbake fra den daglige driften.

GOD TIMING: Hans Jørgen Elnæs mener Kjos avgangen er riktig.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GOD TIMING: Hans Jørgen Elnæs mener Kjos avgangen er riktig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke noe dramatikk i dette her, avgangen har vært planlagt. Det har vært en god «flightplan» for Kjos, som vi sier, og han kan føle seg helt trygg på at selskapet er på riktig vei, understreker Elnæs.

BI-førsteamanuensis Espen Andersen uttaler overfor Dagbladet at dette er en relativt rolig periode for Norwegian og at det derfor gir mening for Kjos å gå av.

- Det er ganske opplagt at han må gå av på ett eller annet tidspunkt. Jeg vil tro at han har tenkt på å gå av ganske lenge, men han må gjøre det når det ikke har katastrofale følger, slår han fast.

Gode muligheter framover

Ifølge Andersen har Norwegian både problemer og gode muligheter framover:

- Det er et selskap som er avhengig av å vokse og de har en veldig god konkurranseposisjon, særlig på det transatlantiske markedet, sier han og legger til at de likevel er avhengige av at flyene 737-MAX kommer i gang igjen.

Tidligere i år valgte en rekke land og flyselskaper å suspendere flyvninger med den ulykkesrammede flytypen Boeing 737 MAX 8.

Årsaken er de to katatrofale ulykkene med Max 8-fly på kort tid: indonesiske Lion Air mistet en maskin i oktober i fjor, og 189 mennesker døde; mens Ethiopian Airlines-styrten i mars krevde 157 liv.

Framover mener Andersen at Norwegian sannsyligvis ikke kommer til å lete etter en ny Kjos til å ta over.

Mange kvalifiserte folk internt

Elnæs slår også fast at det sannsynligvis ikke blir noen utfordringer ved å finne en ny sjef:

- Det er mange kvaliserte folk internt, men vanskelig å sette radaren på akkurat en spesiell person. Geir Karlsen ble roset veldig opp på pressekonferansen i dag og ble så og si utpekt som Kjos sin naturlige etterfølger.

Jeg vil ikke bli veldig overrasket om han blir neste direktør for Norwegian, slår Elnæs fast.

Nyheten om avgangen får sjefen for Norwegians erkerival SAS til å trekke fram noen gode ord om Kjos:

- Jeg har stor respekt for alle våre nordiske konkurrenter og ikke minst den reisen Norwegian har gjort under Bjørn Kjos' ledelse, sier Rickard Gustafson, konsernsjef i SAS, i en e-post som er delt med Dagbladet.

- Jeg ønsker dem lykke til fremover, sier Gustafson videre.