Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Timosjenko ber Janukovitsj gå av

I Kiev samler flere hundre tusen demonstranter seg med samme krav.

GÅ AV: Julia Timosjenko ber Victor Janukovitsj om å trekke seg. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
GÅ AV: Julia Timosjenko ber Victor Janukovitsj om å trekke seg. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas fengslede opposisjonsleder Julia Timosjenko krever at president Viktor Janukovitsj må gå av umiddelbart.

Tidlig søndag ettermiddag hadde over 200.000 mennesker kommet til Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev for å delta i massedemonstrasjonen. Mange bar ukrainske flagg og EU-flagg samt bannere med slagord på.

Arrangørene håper at så mange som 1 million vil delta i protestene i løpet av dagen.

- Gå av I en kunngjøring som ble lest opp for demonstrantene på uavhengighetsplassen, ber tidligere statsminister Julia Timosjenko president Janukovitsj om å gi etter for kravet.

- Vårt mål er at Janukovitsj umiddelbart må trekke seg som Ukrainas president, lød det i kunngjøringen, som ble lest opp av Timosjenkos datter Jevgenia Timosjenko.

Folkemengden svarte med å rope «Gå av, gå av».

Ukraina, og da spesielt hovedstaden Kiev, har vært preget av mange demonstrasjoner helt siden presidenten trakk seg fra å skrive under på en omfattende samarbeidsavtale med EU og heller ville styrke båndene med Russland.

Banket opp Mange av demonstasjonene har endt med både blod og arrestasjoner etter at politiet har gått hardt til verks mot demonstrantene.

Opposisjonens raseri fikk nytt påfyll fredag, da Janukovitsj møtte president Vladimir Putin i Russland for å diskutere et strategisk partnerskap mellom de to landene.

Forrige søndag samlet flere hundre tusen mennesker seg i Kiev i det som til da var de største demonstrasjonene i landet siden Oransjerevolusjonen i 2004.

NTB

PRESIDENTMØTET: Viktor Janukovitsj møtte president Vladimir Putin til samtale fredag for å diskutere om tettere samarbeid mellom de to landene. Foto: AP/NTB Scanpix.
PRESIDENTMØTET: Viktor Janukovitsj møtte president Vladimir Putin til samtale fredag for å diskutere om tettere samarbeid mellom de to landene. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer