Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Timosjenko etter løslatelsen: «Vårt hjemland vil fra i dag se sola og himmelen»

- Diktaturet har falt, sa Ukrainas eks-statsminister Julia Timosjenkos da hun idag endelig talte i frihet.

BEVEGET: Julia Timosjenko virket sterkt beveget etter at hun i dag ble satt fri. Hun vinket til tilhengerne fra en bil da hun forlot sykehuset hvor hun har vært holdt under bevoktning i byen Kharkiv. Foto: REUTERS/Inna Petrykova
BEVEGET: Julia Timosjenko virket sterkt beveget etter at hun i dag ble satt fri. Hun vinket til tilhengerne fra en bil da hun forlot sykehuset hvor hun har vært holdt under bevoktning i byen Kharkiv. Foto: REUTERS/Inna Petrykova Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainas fengslede og fra i dag løslatte eks-statsminister Julia Timosjenko ble i dag møtt av takfaste rop, da hun kom ut fra sykehuset hvor hun har vært under bevoktning i den nordøstlige byen Kharkiv.

«Julia! Julia!», ropte folkemassen.

Så fikk hun endelig sjansen til å snakke offentlig, etter å ha vært fengslet siden 2011.

Høydramatisk «Vårt hjemland vil fra i dag være i stand til å se sola og himmelen fordi et diktatur er over», sa hun til reportere.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har hennes parti Fedrelandspartiet sagt at hun vil dra til Uavhengighetsplassen i Ukrainas hovedstad Kiev, hvor demonstranter i tre måneder har vært samlet for å protestere mot regimet til president Viktor Janukovitsj.

Parlamentet vedtok i dag å avsette presidenten, og å avholde nyvalg i mai.

Det er en høydramatisk helg i Ukrainas historie, etter at Janukovitsj svarte at han ikke akter å bøye av.

Fortsatt maktkamp Selv om han har dratt fra Kiev og lagt sin residens og sine kontorer i hovedstaden åpne for sine motstandere, lover Janukovitsj fortsatt kamp for å beholde makta og kaller parlamentets vedtak for et kupp.

Ifølge Reuters er 77 mennesker drept i de siste dagenes blodbad i Kiev.

Ifølge Reuters sier Timosjenko i dag at alt må bli gjort for at deres blod ikke skal være ofret forgjeves.

Julia Timosjenko kom til makten etter Ukrainas såkalte Oransje-revolusjon, men ble fengslet etter at Janukovitsj vant presidentvalget i 2010.

Hele Norges coronakart