I FENGSEL:  Ukrainas tidligere statsminister, Julia Timosjonke, ble tidligere denne måneden dømt til fengsel for maktmisbruk. Nå skal politiet etterforske henne for drap. Foto: AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
I FENGSEL: Ukrainas tidligere statsminister, Julia Timosjonke, ble tidligere denne måneden dømt til fengsel for maktmisbruk. Nå skal politiet etterforske henne for drap. Foto: AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKYVis mer

Timosjenko skal etterforskes for drap

Mistenkt for å ha betalt drapet på en politiker i 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Timosjenko sitter allerede i fengsel etter at hun denne måneden ble dømt for maktmisbruk. Nå skal politiet også etterforske om Timosjenko var involvert i drapet på den folkevalgte politikeren Jevhen Sjtsjerban i 1996, ifølge den ukrainske påtalemyndigheten.

Sjtsjerban ble skutt og drept på en flyplass for 15 år siden, og etterforskerne hevder de har bevismateriale som tyder på at Timosjenko kan ha vært involvert - i likhet med daværende statsminister Pavlo Lazarenko.

Betalt drap - Vi har en vitneforklaring som går ut på at drapet på Sjtsjerban ble betalt fra Timosjenkos og Lazarenkos bankkonti, sier visestatsadvokat Renat Kuzmin ifølge ukrainske medier.

Timosjenkos talskvinne Natalja Lisova avviser anklagene.

- Dette er absurd. Myndighetene ønske om å kvitte seg med den politiske opposisjonen har nå krysset alle grenser, sier Lisova.

Julia Timosjenko har fått stor støtte av en rekke land i Vest-Europa etter dommen som falt tidligere i oktober. Mange vestlige ledere har forsøkt å legge press på de nåværende myndighetene om å sette henne fri.

Saken har også lagt press på forholdet mellom myndighetene i Kiev og EU.

To nye saker Selv har Timosjenko anket maktmisbruksdommen, men står nå overfor potensielt to nye tiltaler.

I tillegg til drapsetterforskningen som nå er åpnet, har påtalemyndigheten også gjenåpnet en annen kriminalsak der hun er anklaget for å ha satt landet i stor gjeld på nittitallet.

Timosjenko og hennes forsvarere hevder at rettsforfølgelsene er en hevnaksjon fra sittende president Viktor Janukovitsj, som Timosjenko så vidt tapte for i presidentvalget i 2010.

(NTB)