- LØSLATT: Ukrainas parlament har med overveldende flertall vedtatt å løslate opposisjonslederen Julia Timosjenko umiddelbart. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
- LØSLATT: Ukrainas parlament har med overveldende flertall vedtatt å løslate opposisjonslederen Julia Timosjenko umiddelbart. Foto: AFP Photo/NTB ScanpixVis mer

- Timotsjenko vil løslates fra fengsel

Parlamantet vedtok umiddelbar løslatelse uten presidentenens ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainas parlament  har med et overveldende flertall vedtatt å løslate opposisjonslederen Julia Timosjenko umiddelbart - uten at det krevde godkjenning fra president Viktor Janukovitsj, ifølge BBC.

Opposisjonslederen har sittet fengslet i den østlige byen Kharkiv etter at hun i 2011 ble dømt til sju års fengsel for maktmisbruk.

Motstridende meldinger Dattera Jevgenia Timisjenko sier til Reuters at moren snart vil bli løslatt og behandlet på sykehus i den nordøstlige byen Kharkiv.

- Ifølge ukrainsk lov er moren min allerede en fri person, sa Jevgenia etter vedtaket i parlamentet.

Det kom tidligere meldinger fra Timosjenkos talskvinne Natasha Lysova om at den tidligere statsministeren allerede var løslatt. Både nyhetsbyrået AP og BBC meldte om løslatelsen.

Meldingen er nå rettet opp. Nå skriver nyhetsbyrået AP at hun ikke har blitt løslatt - ennå.

Det har også svirret rykter om at president Janukovitsj har trukket seg. Dette avviser en av hans nære rådgivere overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Skepsis i øst Omveltningene i Kiev skaper skepsis i Ukrainas østlige og russiskvennlige regioner, ifølge det russiske Interfax. De folkevalgte i Ukraina har valgt nære medarbeidere av den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko til sentrale, politiske posisjoner.

Blant annet ble opposisjonspolitikeren Oleksandr Turtsjinov ble valgt til ny leder i nasjonalforsamlingen da han fikk støtte fra 288 av forsamlingens 450 medlemmer. Han tilhører Fedrelandspartiet, Timosjenkos parti.

Myndighetene i Ukrainas østlige og russiskvennlige regioner sier at Ukraina må forbli samlet, og uttrykker skepsis til det som foregår i nasjonalforsamlingen i Kiev.

PÅ HALV STANG: Presidentes flagg henger på halv stang foran Presidentens kontor i Kiev i dag. Foto: AFP Photo/Sergei Supinsky/NTB Scanpix

 
 
  

 
 
Legacy: Subjects: Authors: Uno: Language: Priority: Origin: Created date: Embargo: Instructions: Destination: Input: Properties Reception date Download  
Script
PÅ HALV STANG: Presidentes flagg henger på halv stang foran Presidentens kontor i Kiev i dag. Foto: AFP Photo/Sergei Supinsky/NTB Scanpix Legacy: Subjects: Authors: Uno: Language: Priority: Origin: Created date: Embargo: Instructions: Destination: Input: Properties Reception date Download Script Vis mer

President Viktor Janukovitsj er selv fra den østlige delen av landet. Ifølge en medarbeider befant han seg lørdag i byen Kharkiv nordøst i Ukraina for å delta på et møte med regionale ledere.

Politiet byttet side Samtidig opplyste de ukrainske sikkerhetsstyrkene som er underlagt innenriksdepartementet i landet, at de stiller seg på opposisjonens side.

Innenriksdepartementet sier at det støtter «raske endringer» og henstiller befolkningen om å bidra til å trygge sikkerhet og opprettelsen av et «uavhengig, demokratisk og rettferdig, europeisk» land.

Det har skjedd store endringer i Ukraina i dag. Innenriksdepartementet gjør det også klart at det utelukkende tjener det ukrainske folket og helt og fullt deler befolkningens sterke ønske om raske endringer.

Nasjonalforsamlingen i landet vedtok fredag å avsette innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko, som opposisjonen misliker sterkt og anklager for å ha gitt politiet ordre om å skyte mot demonstrantene.

SLUTTET SEG TIL DEMONSTRANTENE: En politimann sluttet seg i går til demonstrantene i Ukraina. I dag kunngjorde de ukrainske sikkerhststyrkene på sine hjemmesider at de også vender myndighetene ryggen. Foto: REUTERS / Yannis Behrakis / NTB scanpix
SLUTTET SEG TIL DEMONSTRANTENE: En politimann sluttet seg i går til demonstrantene i Ukraina. I dag kunngjorde de ukrainske sikkerhststyrkene på sine hjemmesider at de også vender myndighetene ryggen. Foto: REUTERS / Yannis Behrakis / NTB scanpix Vis mer