Tina B. Christensen

Sykepleieren Tina har begynt å lese rulletekster og se på tv-reklamer. For å se seg selv, selvsagt. Hun sjarmerte seerne i «71 grader nord» og fikk tv-jobb i belønning. Tina B. Christensen er programleder i «Villa Medusa», og mamma er kjempestolt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reiseplaner uten følge førte Tina inn i stuene våre.

- Jeg skulle på Norges-turné med hurtigruta, tog og sykkel. Alene. Ingen av vennene mine ville være med. Da så jeg annonsen for «71 grader nord» og tenkte: Reisefølge! Og så ville jo turen bli gratis også, sier hun. Etter mange intervjurunder fikk hun klarsignal en måned før avreise, men sa nei takk. Hun var skeptisk til å delta i regisserte konflikter og intriger. Etter flere diskusjoner var hun trygg nok til å delta, og mener selv at nettopp den kritiske innstillingen bidro til at hun ble plukket ut. Før ekspedisjonen var halvveis mellom Lindesnes og Nordkapp, hadde aviser og ukeblader kåret henne til seriens skjermtroll. Publikumsyndlingen som fikk blomster fra beundrere og kjærlighetssanger på telefonsvareren. Hun kom inn i stua til folk som de sier det i TVNorge.

- Mamma var kjempestolt og inviterte hele bygda hjem på TVNorge-kveld, ler Tina. Mamma er hennes største fan.

HUN SER UT SOM en vakker liten alv med bustete rødt hår. Ukebladene ville ha en mann i søte Tinas liv og «fant» til slutt en passende kavaler.

- Den falske romansen mellom meg og Gunnar som vant «71 grader nord» var føljetong i Se&Hør tre uker på rad. Det har aldri vært noe mellom oss, men vi tullet med det og var ironiske. Vi trodde ikke at noen hadde interesse for oss to, sier hun. Det var en lærepenge, og hun innrømmer at det ikke var særlig morsomt for hennes egentlige kjæreste å lese om de påståtte romansene.

- Man må være klokkeklar hvis pressen spør hvilken seng man sover i, forklarer Tina, klok av skade. Og legger til:

- Mamma synes at Gunnar virker så hyggelig at han er hjertelig velkommen hjem til Mehavn.

TINA ER NÅ tilbake i jobben som psykiatrisk sykepleier. Hun har jobbet på sikkerhetsavdelingen på Gaustad i to år og tar videreutdanning innenfor psykisk helse.

- Pasientene er en artig gjeng, fulle av ressurser og kvaliteter selv om de har det vanskelig. Jobben sliter meg ut noen ganger, men jeg blir jo på avdelingen og trives godt, sier hun.

- Brukte du erfaringene fra psykiatrien som programleder i «Villa Medusa»?

- Produsenten bestemte at jeg ikke får ha kontakt med deltakerne, og når jeg traff dem tilfeldig under innspillingen måtte jeg ta en annen vei. Deltakerne i serien er voksne mennesker. Som programleder var det ikke min rolle å passe på folk, forklarer hun. Likevel vet hun at om noe hadde gått galt under innspillingen, ville hun stått til ansvar utad.

- Jeg vet ikke hva jeg er representant for før siste program er ferdig i mai. Det er skummelt. Da Arve Juritzen sa ja til å være programleder for «Vil du bli millionær» visste han hva han gikk til. Det verste som kan skje er at noen vinner masse penger. Når åtte fremmede mennesker skal ha felles økonomi og leve under samme tak i fem uker, kan mye skje. Det må bli grining og uvennskap, sier hun.

- Mamma synes forresten programmet er feilprioritert. Som programleder er jeg bare inne i starten og slutten av hvert program. Mamma mener det ville blitt mye bedre fjernsyn om det var jeg som fylte selve programmet, så kunne deltakerne slåss om de få minuttene jeg har nå, ler Tina.

HUN VOKSTE OPP i fiskeværet Mehavn med 900 innbyggere, men får hard konkurranse om å være bygdas største kjendis.

- På julerevyen i fjor duellerte «jeg» og stand-up komikeren «Trude Mette» om hvem som var den største kjendisen hjemmefra. Det var visst en veldig morsom kamp. Til slutt ble «vi» kastet av scenen av en lokal fotballhelt som erklærte at Mehavns største kjendis det e æ, ler hun. Hun anser ikke seg selv som en kjent person, men som en av alle de vanlige menneskene som nå eksponeres i fjernsynsserier.

- Hvordan var det å se seg selv som deltaker i reality-tv?

- TVNorge har en politikk på at alle deltakerne ser premieren sammen. Det er godt å dele den opplevelsen med likesinnede og gå fra skjermen sammen med noen. «Hør den stemmen», tenkte jeg. «Å nei, se hva jeg gjør nå», forteller hun. Tina irriterte seg mest over at hun snufset hele tiden, hadde rar stemme, og husker en episode som spesielt pinlig.

- Jeg skulle sjarmere til meg en laks i «71 grader nord» og oppførte meg grusomt innsmigrende. Jeg ante ikke at jeg var så glatt, sier hun. Og trekker fram et annet «dårlig» minne fra serien.

- Den ene gangen vi pyntet oss på ekspedisjonen så jeg akkurat ut som mora mi. Mamma var selvsagt storfornøyd, og maser fremdeles på at jeg må lysne håret igjen så alle ser hvor like vi er.

DELTAKERNE I «Villa Medusa» utleverer seg i mye større grad enn Tina selv gjorde i «71 grader nord». Norgesekspedisjonen var snilleste gutten i klassen i en bransje som eksponerer deltakerne i de mest private situasjoner. Hun er bekymret for at deltakerne må gi mer og mer av seg selv og at premiene blir stadig større.

- Den genuine gleden med å delta i konkurransen forsvinner når folk «dreper» for å vinne premien. Dette stiller kjempehøye krav til de som skal plukke ut deltakere til framtidige adventure-programmer. Programmene blir fryktelig kjedelige hvis alle deltakerne er overmennesker. Grunnen til at reality-tv appellerer til publikum er at folk kjenner seg igjen, og da må deltakerne være mennesker med alt det innebærer. Vi orker ikke se på tolv kyniske «Christere» som tenker strategisk fra første sekund, sier hun.

- Hva blir det neste? Kameraer som filmer døgnet rundt på vanlige sykehus? Det er alltid deltakerne som betaler prisen. Hva skjer med dem etterpå?, spør Tina. Selv passet hun på å ikke gi for mye av privatlivet og drakk for eksempel ikke alkohol.

- Husk at mora di skal se deg på fjernsyn. Hemningene forsvinner når alkoholen renner inn, fastslår hun, og sikter kanskje til beboerne i «Villa Medusa».

- Tror du at seerne blir lei av alle såpedokumentarene?

- Det håper jeg jo, folk ble jo lei av «Dynastiet» også. Men forresten, «Glamour» er jo fremdeles populært, så kanskje hvis det er intriger og konflikter nok..

tine.figenschou@dagbladet.no