Tina Jørgensen. Arkivfoto: Politiet / SCANPIX
Tina Jørgensen. Arkivfoto: Politiet / SCANPIX Vis mer

Tina Jørgensen

Tina-drapet til Cold Case-enheten

Drapet på Tina Jørgensen i 2000 skal gjennomgås av Cold Case-enheten i Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vår enhet vil gå gjennom saken for å se om det, med dagens etterforskningsmetoder og teknologi, kan ligge nye muligheter for en oppklaring, sier politiinspektør og leder for Cold Case-enheten, Espen Erdal.

20 år gamle Tina Jørgensen forsvant sporløst 24. september 2000. En drøy måned senere ble liket funnet i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at den 20 år gamle kvinnen ble slått i hjel og mest sannsynlig fraktet fra et området under bybrua i Stavanger til funnstedet på Jæren.

Saken er aldri blitt oppklart, og er i dag en av flere drapsgåter som fortsatt plager politiet. Selv om flere personer har vært siktet i den 16 år gamle drapssaken, har den aldri vært behandlet av en domstol.

- Starter arbeidet i år

Coldcasegruppa startet sitt arbeid i fjor, etter at Stortinget opphevet foreldelsesfristen for drap og alvorlige voldtekter.

De består av åtte medarbeidere, blant dem flere drapsetterforskere, en politiadvokat, en krimtekniker, en krimanalytiker og en psykologspesialist.

- Tre nye medarbeidere kommer til i løpet av året, opplyser Espen Erdal.

Gruppa starter ikke arbeidet på Tina Jørgensen-saken før i slutten av året.

- Det har bakgrunn i at vi prioriterer de sakene vi allerede jobber med. Når vi får tre nye medarbeidere vil vi få utvidet kapasitet, sier Erdal.

Kjæresten siktet

Kjæresten (24) var den første som ble siktet etter at Tina ble funnet drept. Han var sammen med henne på byen i Stavanger kvelden hun sist ble sett, men har nektet straffskyld hele veien. Riksadvokaten fant bevisene mot ham for svake. Det ble aldri tatt ut tiltale.

Etterforskningen ble gjenopptatt i fjor, da politiet på lydopptak fikk høre en mann tilstå drapet på Jørgensen, og samtidig trekke tre andre menn med seg inn i drapssaken. Ifølge forklaringen var det de fire som sto bak drapet.

Mannen tilsto, de tre andre nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Saken mot dem ble på nytt henlagt som «intet straffbart forhold» for en drøy måned siden, etter at de sakkyndige fant at tilståelsen hans overveiende sannsynlig bygget på falske minner.

DNA-bevis sentralt

Blant de sentrale bevisene i saken da påtalemyndigheten tok ut siktelse mot den da 24 år gamle kjæresten til Tina Jørgensen, er DNA fra barnåler som ble funnet både på genseren til Tina, det antatte drapsåstedet og i bagasjerommet til bilen til kjæresten.

Det var første gangen DNA fra barnåler ble brukt som bevis.

Folkehelseinstituttet har fått tilgang på nye ekstraksjons- og analysemetoder som gjør det mulig å finne og trekke ut DNA, der teknologien på starten av 2000-tallet ikke strakk til.

I Kristin-saken fra samme tidsrom – da DNA-etterforskningen var ny og ukjent – førte nye analyser av biologisk materiale til domfellelse i september i år, 17 år etter at drapet fant sted.

Ber om tips

I dokumentene Riksadvokaten fikk oversendt da påtalespørsmålet skulle avgjøres i 2002, lå det dessuten rundt 1.500 sider avhør, resultat fra likhundsøk og den siktedes forklaring.

I forbindelse med Cold Case-gruppens engasjement i saken, går politiet nå ut på nytt og ber om tips «fra personer som mener å ha nye opplysninger».

Seksjon for alvorlige, uoppklarte saker ved Kripos har opprettet en egen epostadresse og tipstelefon: tips.coldcase@politiet.no – 458 78 112.

(NTB)

Fakta om Tina-saken

* 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

* 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel.

* 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.

* 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.

* Sakene ble henlagt i 2003.

* 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

* 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.

* Bakgrunnen for pågripelsene var et lydopptak som ble sendt til politiet av en tipser. På lydopptaket forteller en av mennene at han og de tre andre sto bak drapet. Mannen tilsto da han ble pågrepet, mens de tre andre nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

* 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer