Tina Jørgensen-saken henlagt som intet straffbart forhold

Fire menn har vært siktet i nesten et år.

Tina Jørgensen ble funnet i kummen på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Tina Jørgensen ble funnet i kummen på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siktelsene mot de fire mennene som i fjor ble pågrepet og siktet for å ha drept Tina Jørgensen (20) i september 2000, er henlagt, bekrefter politiet i Stavanger. De involverte ble informert i dag tidlig.

Forholdene er henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist».

- Riksadvokaten har vurdert at «intet straffbart forhold» har skjedd, og saken er ikke henlagt på «bevisets stilling», som er det vanlige. Dette er tilsier at denne saken hele veien har hatt sin rot i psykiatri, og savner rot i virkeligheten. Vi har sagt hele tiden at dette kommer til å bli henlagt, og nå har vi fått den avgjørelsen fra Riksadvokaten vi ønsket oss, «intet straffbart forhold», sier advokat Olav Sylte, som forsvarer en av mennene, til Dagbladet.

- Behov for å tydeliggjøre

Saken var ferdig etterforsket i slutten av juli i år, og ble da sendt over til Riksadvokaten for endelig påtaleavgjørelse. Politiet og statsadvokatens innstilling var «etter bevisets stilling». I Riksadvokatens avgjørelse heter det:

«Når riksadvokaten begrunner henleggelsen med intet straffbart forhold anses bevist fremfor det mer tradisjonelle bevisets stilling, som foreslått av politiet og statsadvokaten, skyldes det et behov for å tydeliggjøre at det nå ikke hefter mistanke mot noen av de fire som har vært siktet i saken.

Opplysningene har vært grundig etterforsket gjennom flere avhør av de siktede, en rekke vitneavhør, databeslag, innhenting av legejournaler, rettspsykiatrisk vurdering av nr 4 mv. Slik saken nå foreligger opplyst taler bevisene med styrke mot at de siktede har begått drapet, eller har medvirket til det.»

Startet med lydopptak

De fire mennene fra Lyngdal ble siktet i saken i september i fjor etter at en tipser overleverte et lydopptak til politiet. Der fortalte en av mennene som ble siktet at han og de tre andre var under bybrua i Stavanger natta Jørgensen ble drept, og at en av dem drepte den unge kvinnen. Lydopptakmannen har stått ved sin forklaring, mens de tre andre har nektet tilknytning til saken.

Advokat Sylte har flere ganger sagt at det ikke har vært noen grunn til å tro på det som kommer fram i opptakene, og at det har vært et forvrengt bilde av virkeligheten.

DREPT: 20 år gamle Tina Jørgensen ble funnet død i en dreneringskum ved Bore kirke på
Jæren.  Arkivfoto: Politiet / SCANPIX
DREPT: 20 år gamle Tina Jørgensen ble funnet død i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren.  Arkivfoto: Politiet / SCANPIX Vis mer

De sakkyndige i saken konkluderte med at mannen hadde falske minner. Samtidig kom det kritikk fra Den rettsmedisinske kommisjon mot grunnlaget for denne konklusjonen.

De fire ble løslatt etter tre uker i varetekt, fordi det var tvil om bevisene mot dem. Siktelsene ble opprettholdt, men er nå altså henlagt.

Lettet etter fullstendig renvaskelse

Advokat Thomas Randby i advokatfirmaet Elden sier hans klient er svært lettet over Riksadvokatens avgjørelse.

- Han er ikke minst lettet over at Riksadvokaten har anvendt en begrunnelse som innebærer en fullstendig renvaskelse av ham. Saken har vært som et sammenhengende mareritt for ham, sier Randby til Dagbladet.

Han sier det vil være høyst aktuelt for klienten å fremme et erstatningskrav for uberettiget straffeforfølging.

- Det handler om tiden de satt i varetekt, men ikke minst en oppreisning for den totale belastningen, ikke minst gjennom en rekke medieoppslag der min klient er blitt hengt ut som gjerningsmann, sier Randby.

20 år gamle Jørgensen forsvant sporløst 24. september 2000. En drøy måned senere ble liket ved en tilfeldighet funnet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren.

Odd Rune Torstrup , en av de fire forsvarerne i saken, skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Vår klient er orientert om at saken er henlagt. Hans reaksjon på dette kan jeg ikke kommentere under henvisning til advokaters taushetsplikt. Fra min side tar jeg Riksadvokatens avgjørelse til etterretning . Ytterligere kommentarer vil ikke bli gitt.

* 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

* 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel.

* 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.

* 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.

* Sakene ble henlagt i 2003.

* 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

* 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.

* Bakgrunnen for pågripelsene var et lydopptak som ble sendt til politiet av en tipser. På lydopptaket forteller en av mennene at han og de tre andre sto bak drapet. Mannen tilsto da han ble pågrepet, mens de tre andre nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

* 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.

(NTB)

Det var Rogalands Avis som først meldte om henleggelsen.

Politiet i Stavanger har varslet en pressekonferanse kl. 11.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer