Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tinas mor: - Kanskje en dag er det noen som ikke klarer å holde på hemmeligheten

Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, er fornøyd med at politiet setter i gang en ny etterforskning av drapet på dattera.

HAR TILLIT: Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, mener det er riktig at nye personer i politiet nå skal etterforske drapet på datteren i 2000. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
HAR TILLIT: Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, mener det er riktig at nye personer i politiet nå skal etterforske drapet på datteren i 2000. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom nyheten fra Sør-Vest politidistrikt om at de nok en gang starter etterforskning av drapet på Tina Jørgensen (20).

Jørgensen ble drept natt til 24. september 2000 og funnet en drøy måned seinere i en kum tre mil unna åstedet.

På tross av flere etterforskninger og til sammen fem personer som har vært siktet i drapsgåten, har politiet aldri klart å bringe noen for retten.

DREPT: Tina Jørgensen ble bare 20 år gammel.
Foto: PRIVAT
DREPT: Tina Jørgensen ble bare 20 år gammel. Foto: PRIVAT Vis mer

Kripos-kritikk

I september 2016, en måned etter at fire personer ble renvasket i drapssaken, ba politiet Kripos' Cold case-enhet om å undersøke saken. I dag kom Kripos med sin rapport, der de anbefaler politiet å etterforske saken videre.

Samtidig fikk distriktet kritikk for etterforskningen som har vært.

* Kripos mener politiet tidlig i etterforskningen støttet seg for mye på en teori om at hun hadde forsvunnet frivillig eller tatt sitt eget liv.

* Kripos mener politiet gjorde lite i den kritiske innledende fasen og sier at Tina var sporløst forsvunnet i 2,5 døgn uten at politiet iverksatte tiltak.

* Kripos mener også nye personer burde undersøkt saken etter frifinnelser og henleggelser og mener politiet bør ha bedre rutiner på at sakene ses på med nye øyne uten at det går for lang tid.

- Har tro

Det er det politiet nå gjør i den 17,5 år gamle drapssaken. Politimester Hans Vik opplyste på en pressekonferanse i dag at han setter ned en gruppe bestående av folk som aldri før har jobbet med Tina Jørgensen-saken til å etterforske den.

Etterforskningsgruppa vil ha base i Sandnes utenfor Stavanger.

Tinas mor, Torunn Austdal Rasmussen, mener politimesterens avgjørelse er riktig.

- At politimester Hans Vik setter opp en helt ny etterforskningsgruppe er helt i tråd med det jeg mener er riktig. Jeg har lenge sagt at jeg har tro på at nye øyner ser på saken. Jeg har full tillit til politimesterens planer om videre etterforskning, sier hun til Dagbladet

- Håper på oppklaring

Austdal Rasmussen har i over 17 år håpet at hun skal få vite hvem som drepte Tina denne høstnatta bare 200 meter fra sitt eget hjem. Høsten 2015 virket det mer lovende enn noensinne da en mann på Sørlandet i et lydopptak fortalte at han selv og tre kamerater fra ungdomstida drepte Tina.

Men et år etter, i september i 2016, fislet hele saken ut. Det som ble sagt på lydopptaket var bare oppspinn.

Mora gir imidlertid aldri opp håpet om at en av Norges største drapsgåter skal bli løst.

- Det blir igjen ei tid med mye trykk fra media, på godt og vondt, jeg er takknemlig for at media er interessert i Tina-saken. Jeg mener at så lenge dere skriver om saken, så holdes den varm og kanskje en dag er det noen som ikke klarer å holde på hemmeligheten om hvorfor Tina ble drept, sier hun.

Et mysterium

Politiet har også et håp om at saken kan bli oppklart. Hva som skjedde med Jørgensen mellom september og oktober 2000 er et mysterium. Bakgrunnen for Kripos' rapport er et mål om å komme nærmere oppklaring. Cold case-gruppa har ikke identifisert noen mistenkte og de har heller ikke begrenset anbefalingen til et spesielt spor eller i en spesiell retning.

- Vi håper det er mulig å oppklare den omsider etter 18 år. Det kan være mulig å løse saken, men jeg vil advare mot at forventningene skrus opp i den sammenheng, sier Cold case-sjef Espen Erdal.

- Saken ble gjenopptatt i 2013 og 2015 uten at vi har klart å oppklare saken. Den har vært utfordrende og krevende for politiet. Vi håper granskingen kan gjøre oss i stand til oppklaring, men også å lære, sier politimester i Sør-Vest politidistrikt Hans Vik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media