Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bedrageri via datingapp:

Tinder-bedrager sjarmerte seg til 16 banklån i navnet til norsk kjæreste

Seks kvinner fra Bodø og Oslo rundlurt av dansk sjekkebedrager.

KJÆRLIGHET OG PENGER: Den 39 år gamle bedrageridømte danske mannen møtte alle sin norske kvinnelige ofre på datingapp'en Tinder. Illustrasjonsfoto: Press Association/NTB Scanpix..
KJÆRLIGHET OG PENGER: Den 39 år gamle bedrageridømte danske mannen møtte alle sin norske kvinnelige ofre på datingapp'en Tinder. Illustrasjonsfoto: Press Association/NTB Scanpix.. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den notoriske kvinnebedrageren og sjarmøren fra Danmark er en fri mann igjen om fem måneder etter å ha sonet en fengselsstraff på to år og tre måneder i hjemlandet for bedrageri av 1,8 millioner kroner mot i alt ni kvinner – tre av dem fra Bodø og tre fra Oslo-området.

Felles for alle de norske bedrageriene han har erkjent og er dømt for, er at han har fått kontakt med kvinnene på datingapp'en Tinder.

Derfra har veien vært kort til sensitive personopplysninger for veltrente bedragerøyne.

Han flyttet til Bodø i 2014 etter å ha sonet en dom for bedragerier i Danmark. I Bodø opererte han ett års tid før han ble varetektsfengslet, innrømmet bedragerier mot tre kvinner og byttet arena med adresser i Oslo og Follo.

RØMMER: Slik reagerer menn når Tinder-daten dukker opp i tjukkasdrakt. Video: Simple Pickups / YoutubeVis merVis mer Vis mer Vis mer

16 lån

I hovedstadsområdet satt en kvinne igjen med 16 forbrukslån på til sammen 600 000 kroner etter at den nå 39 år gamle dansken fortsatte virksomheten fra nye baser i året 2015.

Verken dansk politi eller Tinder-sjarmøren selv har noen tro på at det er slutt på bedrageriene når han er en fri mann igjen til sommeren.

- Etter min oppfatning kan vi ikke forhindre eller helbrede slike bedragere, de fortsetter.

- Det er en kalkulert risiko fra deres side at de sitter i fengsel en periode. Så er det ut igjen til et spennende liv i sus og dus. Slik lever de et helt liv, sier politikommissær Johannes Skree-Lassen ved avdelingen for økonomisk kriminalitet hos politiet i København til dansk TV2.

TV2 Danmark viser mandag kveld en dokumentar med tittelen «Kærlighedssvindlerne» om kvinnebedrageren og noen av ofrene som forteller om kvinnebedrageren og noen av ofrene som står fram.

Selv svarer 39-åringen fra fengselet på telefon til dansk TV 2 om hvorfor han fortsetter med bedragerier gang på gang.

- Noe galt i hodet

- Hvis jeg bare visste det, ville det mye vært lettere. Jeg har villet snakke med helsepersonell om hva som går galt oppe i hodet på meg, når jeg får de periodene der det bare går galt. Det har bare ikke helt latt seg gjøre å få til en slik samtale, forklarer mannen i dokumentaren.

Politiets spor av «knuste kvinnehjerter og økonomiske lommesmerter» - slik TV2 Danmark oppsummerer mannens karriere – går tilbake til år 2000.

Som 21-åring ble han sammen med en dansk kvinne, som allerede i 2002 oppdager at samboeren har gjemt unna en fullstappet veske med hennes papirer og personopplysninger.

Likevel forblir de samboere i 10 år. Siden 2010 har Tinder-sjarmørens utskifting av kvinner fått et helt annet tempo, ifølge dommer og den danske TV-dokumentaren.

Politiførstebetjent Per Gladmann Sørheim ved Lørenskog lensmannskontor etterforsket de tre bedrageri-sakene mot kvinner i Oslo-området før resultatet ble videresendt til dansk påtalemyndighet og rettsvesen.

Han har etterforsket mange saker om ID-tyverier og bedrageri.

- Belønningen nær

- Jeg har ikke vært borti den type saker der sjekkeintensitet og forelskelse har vært så sentrale elementer. Slik bedragerivirksomhet skjer ikke over natta. Gjerningsmannen har testet ut metodene bit for bit, og oppdager at belønningen ligger nærmere jo mer de trenger. De finner en nisje som fenger, og for noen forsterker det adferden med bedragerier, sier Gladmann Sørensen til Dagbladet.

Den danske 39-åringen er dømt for – og har innrømmet – at han har brukt kvinnenes bankkortnummer og annen identitet til å skaffe seg lån i deres navn til sin egen konto og adresse. Og til netthandel. Og at han ikke har stjålet bankkort – bare at han husker kortnummeret når kvinnene drar kortet og slår inn koden når de betaler for kaffen eller et glass.

Kredittsjekk

- Jeg hører han forklarer det. Han har sikkert god trening i å huske, men jeg ser ikke bort fra at han har snoket i håndvesker og andre steder for å notere ID når han har hatt sjansen, sier politiførstebetjenten.

- Kunne ofrene her gjort noe annet for å unngå å havne i en slik situasjon ?

- Jeg kan gi to generelle råd om hvordan slike saker vokser. Til kvinner og andre ofre: hvis du får kopi av en kredittsjekk uten at du har søkt om lån – sjekk umiddelbart hvorfor din kredittverdighet er blitt sjekket.

- Og til myndighetene: innfør et felles gjeldsregister. I det ene av tilfellene her, har dansken tatt opp lån 16 forskjellige steder i den ene kvinnens navn. Med et felles gjeldsregister ville alarmklokkene gått. Når den første lånesøknaden var registrert, ville långiver nummer to kunnet sjekke hvorfor vedkommende ville ha lån der en time seinere.

Bankene betaler

- Må ofrene betale for bedragerens låneopptak i deres navn ?

- I de tre tilfellene jeg har etterforsket, er det bankene som har tatt ansvaret og lånebeløpene for egen regning. Forutsetningen er blant annet at kortinnehaver har oppbevart kort og ID forsvarlig og ikke skrevet ned bankkoden sammen med kortet. Det er likevel masse tid, penger, og kanskje betalingsanmerkninger, som ofrene må ordne opp i.

- Seinest i forrige uke – to år etter – ble jeg oppringt av en bank som ville ha bekreftet forklaring fra ett av ofrene for dansken. Først nå slipper hun å betale.

- Det er ingen statlige ordninger som gir ofre tilbakebetaling av bedragerisummen. Muligheten er å gå til søksmål. Men det er som regel ingenting å hente, sier politiførstebetjent Per Gladmann Sørheim til Dagbladet.

Sjelden på jobb

Programmet «Åsted Norge» i norske TV 2 gikk gjennom bedragerens «karriere» før den siste dommen, som nå er ferdigsonet om fem måneder.

Der forteller en av kvinnene at hun ble mistenksom fordi mannen skrøt av sine IT-kunnskaper og rolle i Telenor på tross av at han «sjelden» var på jobb.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!