Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tinder-Emile får ikke lov til å bli 20 år yngre

Emile Ratelband (69) saksøkte den nederlandske staten. Det gikk ikke veien hans - enn så lenge.

TAPTE I RETTEN: Emile Ratelband gikk til sak mot nederlandske myndigheter med ønske om å bli 20 år yngre. Det får han foreløpig ikke lov til. Foto: ROBIN UTRECHT/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix
TAPTE I RETTEN: Emile Ratelband gikk til sak mot nederlandske myndigheter med ønske om å bli 20 år yngre. Det får han foreløpig ikke lov til. Foto: ROBIN UTRECHT/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når jeg er 69, så er jeg begrenset. Hvis jeg er 49 så kan jeg kjøpe et nytt hus, kjøre en annen bil. Jeg kan jobbe mer. Når jeg er på Tinder og oppgir at jeg er 69, så får jeg ikke et eneste svar. Når jeg er 49, med mitt fjes, så vil jeg være i en luksuriøs posisjon.

Ordene tilhører Emile Ratelband, den nederlandske entreprenøren og selverklærte selvhjelpsguruen som denne høsten har blitt verdenskjent.

Årsaken er at han gikk til sak mot den nederlandske stat for å bli 20 år yngre.

- Må gjerne føle seg 20 år yngre

Selv om det står 69 år i passet hans, ba han en domstol i Arnhem i Nederland om å formelt endre fødselsdatoen hans fra 11. mars 1949 til 11. mars 1969. Den forespørselen ble i dag avvist.

I en kjennelse fra i dag understreker den nederlandske domstolen at landets lover gir rettigheter og plikter basert på alder, blant annet stemmerett og krav om skolegang. Om Ratelband skulle vinne gjennom med sitt søksmål, vil slike krav bli helt meningsløse, argumenterer retten.

- Mr. Ratelband må gjerne føle seg 20 år yngre enn sin egen alder og handle deretter, men å endre på hans fødselsdato vil føre til at 20 år vil forsvinne fra registeret. Dette vil ha en rekke juridiske og sosiale konsekvenser, konkluderer domstolen, ifølge The Guardian.

- Dette er fantastisk

Videre anerkjenner domstolen trenden i samfunnet med at folk ønsker å føle seg friske lenger, men ser ikke på det som et gyldig argument for å endre fødselsdato.

Domstolen mener at Ratelband ikke har belegg for å si at han er aldersdiskriminert.

Ratelband selv lover overfor Associated Press at han kommer til å anke avgjørelsen.

- Dette er fantastisk. Domstolens avvisning gir mange slags vinkler vi kan bruke når vi skal anke, sier han til nyhetsbyrået.

LOVER Å ANKE: Emile Ratelband mente kjennelsen fra domstolen i Arnhem var «fantastisk» og gir ham mange muligheter til å anke. Her er han avbildet etter avgjørelsen ble lagt fram i dag. Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB Scanpix
LOVER Å ANKE: Emile Ratelband mente kjennelsen fra domstolen i Arnhem var «fantastisk» og gir ham mange muligheter til å anke. Her er han avbildet etter avgjørelsen ble lagt fram i dag. Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB Scanpix Vis mer

Ratelbands gulrøtter

Det spørs om han vil vinne fram med en anke. Dagens knusende kjennelse fra domstolen i Arnhem var likevel som forventet etter forhandlingene i retten tidligere i høst. Ratelband, som er en selverklært «positivitetsguru» og har vært aktiv politiker, har imidlertid blitt en profilert aktivist i hjemlandet.

Til avisa Algemeen Dagblad sa han at han «lider» som 69-åring, og at han lenge har følt seg «20 - 25 år yngre» enn hans offisielle alder.

- Transkjønnede kan endre kjønnet sitt på fødselsattesten, og i den samme ånden burde det være rom for en aldersendring, sier Ratelband, som også hadde med seg noen «gulrøtter» til myndighetene.

For, argumenterte Ratelband, dersom han får endret alderen sin, så vil han trolig få jobbet mer, noe som igjen er gode nyheter for myndighetene. Han vil selvsagt ikke kreve sin pensjon før han når pensjonsalder igjen.

Det vil, igjen ifølge Ratelband, spare myndighetene for nesten 300 000 euro.

- Med friheten til å velge, å velge navn, kjønnsfriheten, så vil jeg ha min egen alder. Jeg vil ha kontroll over meg selv, sier Ratelband, til ABC News.

Dommeren spurte Ratelband om hva som da skjer med de første 20 åra av hans liv, dersom fødselsdatoen endres.

- Hvem tok foreldrene dine hånd om i de åra? Hvem var den lille gutten? spurte dommeren, som nå har avslått Ratelbands krav.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!