FUNNSTED: Janne Jemtland ble funnet død i Glomma i januar. Mandag startet rettssaken mot ektemannen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FUNNSTED: Janne Jemtland ble funnet død i Glomma i januar. Mandag startet rettssaken mot ektemannen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Jemtland-drapet

Tinder-krangel skal ha vært starten på det som endte med dødsfallet

Svein Jemtland forklarer seg om natta kona døde. Flere av rettens tilhørere ble rystet av detaljene.

HAMAR (Dagbladet): I rettssal 9 i Hamar tingrett startet tiltalte Svein Jemtland like før klokka 12 sin frie forklaring om sitt liv og kona Janne Jemtlands dødsfall. Forklaringen ble førte til sterke reaksjoner i retten. Flere tilhørere sier de er rystet over det de har hørt, og har tatt til tårene i rettssalen.

47-åringen innledet med å fortelle om sin oppvekst, sin bakgrunn fra den franske fremmedlegionen og deres familieliv.

I 2001 møttes tiltalte og hans nå avdøde kone. Tre år senere fikk de sin første sønn. I 2006 giftet de seg. Ett år etter fikk de sønn nummer to. Samtidig kom det fram detaljer om konas barndom som ektemannen ikke hadde vært klar over.

- Janne hadde noen utfordringer som jeg ikke visste om, men ble kjent med i seinere tid. Hun flyttet fra familien da hun bare var 17 år og inn sammen med en som var dobbelt så gammel. Det gikk rykter på bygda, og det var rart, synes mange. Janne hadde også temperament, forteller Jemtland.

Alkoholfylt kveld

Tiltalte forklarer seg videre om hendelsesforløpet i forkant av drapet 29. desember i fjor. De skulle dra på fest, og gjorde seg klare til å dra.

- Janne var kjempestolt av den nye kjolen hun hadde. Vi dro på vorspielet klokka 15, og var de første som kom dit, sier Jemtland og fortsetter:

- Det ble konsumert en del alkohol, uten at jeg husker nøyaktig hva eller hvor mye.

Ekteparet ankom senere på kvelden festlokalet hvor de skulle være på romjulsfest. Også her skal det ha blitt drukket mye alkohol.

- Det ble konsumert litt for mye for min del. Jeg ble ganske full, noe jeg egentlig aldri er, sier tiltalte.

Etter hvert dro ekteparet hjem fra festen. Klokka skal ha vært omkring 01.30 da de ble hentet av en drosje. Etter å ha gått inn i boligen, oppdager tiltalte at han har tatt med seg feil jakke hjem.

- Janne var litt småsur på meg. Hun sa jeg hadde skjemt henne ut fordi jeg var blitt full, og kjeftet litt på meg både på fransk og norsk. Hun sa blant annet har du ikke skam, sier Jemtland.

Krangel om dating-app

Etter å ha gjort seg klar for å legge seg, skal avdøde ha begynt å snakke om Tinder. Ifølge tiltalte hadde han ei knapp uke tidligere opprettet en konto på dating-appen fordi han var nysgjerrig. De to gikk videre inn på soverommet.

- Janne fortsatte å kjefte på meg. Hun var dritforbanna og ville ikke ha meg der. Jeg prøvde å roe henne ned, men hun ble bare veldig hissig. Jeg motsa henne og sa jeg ikke hadde gjort noe galt. Hun beskyldte meg nærmest for å ha vært utro. Hun rotet rundt, blant annet i nattbordskuffen, og etter hvert oppdager jeg at hun har pistolen hun pleier å ha i skuffen i hånda, sier 47-åringen.

Etter dette skal de to ha havnet i et basketak. Ifølge tiltalte dyttet kona ham ut av døra før hun gikk mot trappa. På et tidspunkt skal de begge ha falt delvis ned trappa, før krangelen fortsatte. De to endte til slutt opp utendørs, hvor avdøde ifølge Jemtland sikter på ham og truer med å skyte. Til slutt prøver han å ta fra henne våpenet.

- Jeg tar tak i underarmen hennes. Jeg valgte å ta den opp, så detter vi bakover. Når vi detter bakover sier det pang. Jeg skjønner egentlig ikke hva som skjer, sier tiltalte.

Jemtland forteller at han videre undersøkte om kona var i live. Han gikk så inn og snakket med den eldste sønnen, som var hjemme og hørte skuddet, før han igjen gikk ut for å sjekke om kona var i live. Han beskriver seg selv som i sjokk.

- Det er uvirkelig akkurat da. Det suser i øra på meg. Jeg sier: «Janne, går det bra med deg?». Og det gjorde det ikke. Jeg prøver å riste borti henne og ta tak i henne. Jeg får ikke noe svar, sier tiltalte.

Forsøkte å skjule spor

Jemtland forklarer seg videre om hvordan han forsøkte å skjule sporene etter konas død. Etter å ha lempet kroppen hennes inn i bilen legger han seg på sofaen og sover. Han våkner etter noen timer og lurer på hva han skal gjøre.

- Sønnen vår kommer ned og spør hvor mamma er. Jeg sier hun kanskje har dratt på trening. Jeg sender melding til Janne og spør hvor hun er, og ringer ei venninne og spør om hun har sett henne, forklarer han.

Flere timer går, og tiltalte kjører blant annet bilen hvor den drepte kona ligger til bensinstasjonen og fyller drivstoff. Han kjører så hjem igjen, og handler senere middag til seg selv og sønnene. Jemtland forklarer at han til slutt tar bilen og kjører på måfå. Til slutt stopper han på brua over Glomma, hvor han fester batterier til avdøde og dumper henne i elva.

- Påfølgende dag ringer jeg inn og melder Janne savnet, forklarer tiltalte.