Tine kan få 45 mill. i bot

Får svi etter osteskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i fjor høst at Tine inngikk en avtale med Rema 1000 AS om at selskapet skulle være eneleverandør av ost til butikkjeden, med den følge at hovedkonkurrenten Synnøve Finden i november ble fjernet fra Remas ostehyller.

Konkurransetilsynet mener at melkeprodusenten også ga et tilsvarende tilbud til ICA Norge AS, men dette tilbudet ble aldri akseptert, melder NRK.no. I dette tilbudet skal Tine ha vært villig til å betale 16 millioner kroner for å fjerne Synnøve Findens osteprodukter fra butikken.

Misbruk

Ifølge en pressemelding fra tilsynet har etterforskning vist at Tine og Rema «inngikk eneleverandøravtalen før Rema og Synnøve Finden startet sine forhandlinger». Først lenge etter, i desember 2004, fikk Synnøve Finden beskjed om at de ikke ville få fornyet sin avtale med 2005.

- Tine er et dominerende selskap innen salg av ost. Ved avtalen om å være eneleverandør av ost til Rema 1000 har Tine misbrukt sin dominerende stilling. Dette er ulovlig etter konkurranseloven og Konkurransetilsynet vurderer nå å ilegge et overtredelsesgebyr på inntil 45 millioner kroner for forholdet, skriver konkurransedirektør Knut Eggum Johansen i pressemeldinge.

Avtalen med ICA skal ha det derimot ha vært kjeden selv som tok initiativet til. Deretter utarbeidet Tine et tilbud der det ble gjort klart at de var klar til å betale for å få fjernet Synnøve Finden-produkter, og deretter erstatte dem med tilsvarende Tine-produkter.

Grove overtredelser

Dette tilbudet ble altså aldri akseptert av ICA.

KJØPTE SEG PLASS: Konkurransetilsynet har kommet fram til Tine brøt konkurranseloven da de forsøkte å kjøpe ut konkurrerende produkter fra både Rema og ICA-kjeden.
KJØPTE SEG PLASS: Konkurransetilsynet har kommet fram til Tine brøt konkurranseloven da de forsøkte å kjøpe ut konkurrerende produkter fra både Rema og ICA-kjeden. Vis mer

- Konkurransetilsynets etterforskning har vist at Synnøve Finden kunne blitt presset ut av markedet på grunn av Tines atferd. Tine ville da ha fått en monopollignende stilling i markedet, fastslår Eggum Johansen.


Den store boten på 45 millioner kroner er en konsekvens av at Konkurransetilsynet mener Tine har begått grove overtredelser mot konkurranseloven.

Tine får anledning til å uttale seg før det treffes et endelig vedtak. Dette må gjøres før 31. oktober 2005.

GIKK AV</B> Jan Ove Holmen gikk av som Tine-direktør i februar, etter alt oppstyret rundt selskapets forsøk på å presse ut Synnøve Finden av Rema-kjeden.
STRENG STRAFF:</B> Konkurransetilsynet, her med direktør Knut Eggum Johansen, har gitt Tine en bot på hele 45 millioner for brudd på konkurranseloven.